Petrol Piyasası arz/talep fiyatlamasına dönüyor...
WTI ve uluslararası standart Brent tipi ham petrol fiyatları Cuma günü biraz daha toparlayarak iki haftadır yükseliyor. Elbette, piyasaların nispeten sakinleşmesi ile arz ve talep meselesi öne çıkarak fiyatı dikte etmeye başladı.
Arz yönünde, OPEC+ ve diğer üretici ülkelerin üretim kesintilerine başlamış olmaları yanı sıra ABD şirketlerinin büyük ölçüde üretimden çekilmesi kısa dönemli destek olarak görülüyor. Baker Hughes, Cuma günü ABD tekno kuyu sayısının bu hafta da 33 kuyu azalarak 292’ye gerilediğini açıkladı. Sekiz haftadır üretimden çekilen çok sayıda tekno kuyu ABD üretiminde azalma trendinin devam edeceğini gösteriyor. Mart ayının sonundan bu yana üretim günde 1,1 mio varil azalarak Mayıs ayı başında günde 12 mio varilin altına geriledi.
Talep tarafına gelince, KOVİD-19 sürecinde küresel olarak ekonomik ve sosyal kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda haberler sıklaşmaya başladı. Ayrıca, ABD ve Çin’in ticaret konularında karşılıklı atışmalarına ara verilmesi ve Cuma günü her iki tarafın da anlaşmanın uygulamaya geçileceği kabulu “bullish trader”ları biraz rahatlattı. Bu arada FED’in trilyonlarla piyasalara likidite sağlaması borsalarda %30’lara varan toparlama yol açarak elbette, birçok emtia yanı sıra petrol fiyatları içinde destekleyici oldu. Geçen hafta bahsettiğim petrol piyasasında kontangonun azalması, vade yapısının düzelmeye başlaması ve normalleşme işaretleri herhalde piyasalarda bullish beklentileri de artırmış olmalıdır.
Sonuç olarak, bir buçuk hafta gibi kısa bir süre içinde petrol fiyatları 12 dolardan 24 dolara yükselirken fiyatını ikiye katlamış oldu. Birkaç hafta öncesinde yaşanan olağan üstü gelişmeler ve buna eşlik eden aşırı volatilite’den dolayı petrol fiyatlarındaki çok düşük, tuhaf rakamlar (negatif petrol fiyatı!) 1.5 haftada ikiye katlanan petrol fiyatının hala ucuz olduğu fikrini besleyebilir ama acele etmemek gerekir diye düşünüyorum. Petrol fiyatının hala göreceli düşük seviyelerde işlem gördüğü anlayışı 2 haftadır devam eden yükselme eğiliminin devam edeceği anlamına gelmez.
Geçen haftanın arz ve talep yönünde olumlu haberleri çabukça yön değiştirebilir. Nitekim, küresel stoklar hala endişe verecek ölçülerde yüksek. Ekonomik faaliyetlerin kademeli olarak başlatılması planlarına rağmen talebin uzun süre 2019 seviyesinin altında seyredeceği konusunda konsensus güçlü. Bullish trader’lar talep yönü ile yakından ilgilenirken bearish trader’ların gözü kulağı aşırı stoklarda olacak.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 51597 kontrat azalarak 533.583 kontrata geriledi. Yakın vadelerde olağanüstü satışlara rağmen net uzun pozisyonlar hala yüksek seviyede. Net uzun pozisyonlar agrega (toplam) vadeleri içerdiğinden piyasa oyuncuları uzun vade endişesi taşımıyorlar denebilir.