Hisse piyasası nedir?
Hisse piyasası, çeşitli sektörlerden şirketlerin kısmi mülkiyetini temsil eden paylarını halka arz ettikleri, bu payların kurumsal ve bireysel yatırımcılar tarafından alınıp satıldığı halka açık bir piyasadır. Verimli bir şekilde işleyen hisse piyasası, şirketlere, hızlı bir şekilde sermayeye erişme – hisse senedi alan yatırımcılardan- kabiliyeti sunduğu için ekonomik kalkınma açısından kritik bir rol oynar.
Hisse senetlerinin işlem gördüğü borsalar, iki önemli amaca hizmet eder. İlki, şirketlere hızlı şekilde finansman sağlamak yoluyla büyüme ve kalkınmalarını desteklemektir. Bunu basit bir örnekle açıklamak gerekirse; bir şirket halka arz aşamasında hisse başına 10 tl’den 1 milyon hisse senedi ihraç ederse, bu şirket kısa ve uzun vadeli finansman ihtiyacını karşılamak için 10 milyon TL’lik sermaye sağlamış olur. Böylece şirket, büyüme için ihtiyacı olan sermayeyi borçlanmak yerine hisse senedi ihracıyla karşılayarak kredi maliyetinden kurtulmuş olur.
Borsanın hizmet ettiği ikincil amaç ise yatırımcılara yöneliktir. Hisse senedi satın alma yoluyla çeşitli sektörlerdeki şirketlere yatırım yapan kurumsal ve bireysel yatırımcılar, halka açık şirketlerin kârlarını paylaşma fırsatı elde ederler. Yatırımcılar, hisse senedi alımıyla iki şekilde kâr elde edebilir. Bunlardan ilki, bazı hisse senetlerinin düzenli olarak dağıttıkları temettü (kâr payı) ödemeleridir.
Diğer bir yol ise hisse senedi alım satım yoluyla kâr elde etme fırsatıdır. Örneğin, yatırımcı bir şirketin hisselerini hisse başına 5 TL’den satın alır ve hisse senedinin fiyatı daha sonra hisse başına 10 TL’ye yükselirse, yatırımcı hisselerini satarak yatırımından% 100 kâr elde edebilir.
Ülkemizde Borsa İstanbul çatısı altında bulunan hisse piyasasında 4 ana pazar bulunmaktadır. Bunlar; Ulusal pazar, Kurumsal ürünler pazarı, ikinci ulusal pazar ve gözaltı pazarıdır.