Ülkemizde sıklıkla yurtdışı vadeli işlemler olarak bilinen future piyasalar, finansal ürünler, yabancı para birimleri, hisse senedi endeksleri, petrol, tarım ürünleri ve değerli metalleri içeren ve sürekli gelişen emtia ürünleri türevlerinin alım satımının yapıldığı platformlardır.
Future sözleşmeler, belirli bir tarihte teslim edilmek üzere belirli bir fiyattan satın alınan veya satılan kontratlardır. Future işlemlerin temelinde bu future ürünlere yatırım yapılarak olumsuz fiyat değişikliklerine karşı bir nevi sigorta sağlanması mantığı yatar. Diğer bir ifadeyle eldeki mevcut risk, future ürünler sayesinde korunmuş (hedge) olur.
Başka bir future işlem yatırımcı profili ise bu riski kabul eden, fiyat değişikliklerinden kâr elde etme amacı güden spekülatif yatırımcılardır. Bu yatırımcı profili, kısaca future ürünleri fiyatın yükseleceği tahminiyle alış pozisyon (long-uzun poziyon) ya da fiyatların düşeceğini ön görürse satış pozisyonu (short- kısa pozisyon) alır.
Korunma amaçlı ve kâr amaçlı future işlem yapan katılımcıların etkileşimi, aktif, likit ve rekabetçi bir piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlar.
Söz konusu riskleri tam olarak anlayan ve kabullenebilen kişilerin portföylerinin bir kısmında future ürünler bulundurması, daha fazla çeşitlendirme ve yatırımlarında potansiyel olarak daha yüksek bir genel getiri oranı elde etmelerine yardımcı olabilir.
Ancak future sözleşme ticareti, açıkça herkes için uygun olmayabilir. Bu ürünlerle kısa vadede önemli kârlar elde etmek mümkün olduğu gibi, kısa sürede önemli zararlara uğramak da mümkündür. Bu büyük kar veya zarar olasılığı, temelde future işlemlerin kaldıraçlı bir yatırım aracı olmasından kaynaklanmaktadır.
Kaldıraç sisteminde çok daha büyük bir miktarlı varlık işlemi için nispeten daha düşük bir miktar fon gerekir. Future işlemlerde kaldıraç, fiyatlar tahmin ettiğiniz yönde hareket ettiğinde lehinize, fiyatlar ters yönde hareket ettiğinde ise aleyhinize işleyebilir.