Future İşlem Nasıl Yapılır?
Türev ürünler sınıfına giren future işlemler, ülkemizde genellikle yurtdışı vadeli işlemler olarak bilinir. Kaldıraçlı olarak işlem yapılan bu yatırım ürünlerinin işleyişi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak riskleri minimize etmek için son derece önemlidir. Future işlemler nasıl yapılır? kısmında ise bilinmesi gereken birkaç önemli adım bulunuyor.
Future işlemler yapmak için ilk olarak Lisanslı bir aracı kurumdan yatırım hesabı açılması gerekir. Bu noktada aracı kurumun hangi yurtdışı vadeli borsalar ve yurtdışı vadeli ürünler için aracılık hizmeti verdiğini öğrenmek önemlidir.
Hesap açılışı sonrası aracı kurum size future işlemleri gerçekleştirebilmeniz için bir platform tahsis edecektir. Bu platform üzerinden yatırım yapılabilecek yurtdışı vadeli işlemlerin kodları, vadeleri, hangi borsada işlem gördüğü, teminat tutarları başta olmak üzere çeşitli gibi özellikleri görülebilir.
İşlemlerin organize piyasalarda gerçekleştiği Futures, yetkili bir aracı kurum aracılığıyla yapılır. Alıcı ve satıcı olan taraflar uzlaştıkları sözleşme değerine göre belirlenen teminat tutarını aracı kurum hesabına yatırarak işlemi gerçekleştirebilirler.
Teminatlandırma mekanizması sayesinde sözleşmenin vadesi dolduğunda işlemin gerçekleşmesi için gerekli nakit garanti altına alınmış olur. Futures teminatlandırması için 3 önemli terim bulunur.
Bunlardan ilki, alış (long) ya da satış (short) pozisyonu açacak yatırımcıların işlem yapacakları sözleşmelerde belirtilen tutar kadar yatırdıkları teminattır ve başlangıç teminatı olarak adlandırılır.
Vadeli piyasalar kimi zaman volatil hale gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda başlangıç teminatı pozisyonu taşımak için yeterli olmayabilir. Başlangıç teminatının yüzde 75’lik kısmına ise sürdürme teminatı adı verilir. Açılan pozisyonun teminat miktarı yüzde 75’in altına düşmesi durumunda teminatın, sürdürme teminatı olan yüzde 75’in üzerine çıkarılması talep edilir.
Yatırımcının portföy değeri, sürdürme teminatı altında düşmesi durumunda ise teminat tamamlama (magin call) çağrısı yapılır. Gün sonu değerlemesi sonrası teminat değeri sürdürme teminatı altındaysa aracı kurum müşteriyle iletişime geçerek yatırım hesabına nakdin eklenmesini talep eder. Eğer müşteri bu yükümlülüğü yerine getirmezse future pozisyonun kapanması riskiyle karşı karşıya kalır.
NCM, yurtdışı vadeli işlemler (future) tecrübesiyle ve geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların yurtdışı vadeli işlemlerde en verimli şekilde pozisyon almasına yardımcı olur. Yatırım sürecinin her aşamasında müşterisinin yanında olan NCM, size dünyanın en büyük borsalarında yatırım yapma fırsatı verir.