Future Ürünleri Nelerdir?
Future’larda (yurtdışı vadeli işlemler) birçok farklı emtia, para birimi ve endeks alınıp satılır ve yatırımcılara geniş bir ürün yelpazesi sunulur. Future sözleşmeleri, ifa tarihine kadar açık olan herhangi bir pazarda alınıp yeniden satılabildiğinden, kısa vadeli ticaret yapan yatırımcılar arasında da popüler bir üründür. Peki, yaygın olarak işlem yapılan Future ürünleri nelerdir?
Ancak bu alım satımlar emtialarla sınırlı değildir. Yatırımcılar, şirket hisseleri, döviz, endeks fonları ve daha fazlası için future yatırımı yapabilir. Alım satımı yapılan ürün ne olursa olsun, vadeli işlem sözleşmesinin hem alıcısı hem de satıcısı, sözleşme süresi sonunda şartlarını yerine getirmekle yükümlüdür.
NCM Tarafından İşlem Aracılığı Hizmeti Verilen Future Ürünler
Yurtdışı vadeli işlem sözleşmeleri, Chicago Mercantile Exchange (CME) ve Intercontinental Exchange (ICE) başta olmak üzere CBOT (Chicago Board of Trade), NYMEX (New York Merchantile Exchange), COMEX (Commodity Exchange), EUREX, EURONEXT gibi vadeli işlem borsalarında işlem görür.
İşlem gören future ürünleri başlıca; Para birimleri, enerji, tahvil ve bono, değerli metaller, borsa endeksleri, tahıl ve et sektörü ile çeşitli gıda ürünlerinden oluşur.
En popüler future ürünleri ise konvertibl para birimleri, altın, gümüş, bakır, platin, paladyum gibi kıymetli madenler, petrol ve doğalgaz gibi enerji ürünleri, işlem hacmi yüksek dünyanın en büyük borsalarının endeksleri ile çeşitli ABD ve Avrupa hazine kâğıtlarına dayalı ürünlerdir.
Future ürünlere ait sözleşmeler platformda sembollerle ifade edilir. Her future ürün ayrı bir sembole sahipken, bu sembolleri, başka bir harf ve rakam izler. Sembolden sonraki harf, vadeli sözleşmenin sona ereceği ayı ve sayı da sona erme yılını ifade eder.
Ayları temsil eden harfler şu şekildedir: Ocak (F), Şubat (G), Mart (H), Nisan (J), Mayıs (K), Haziran (M), Temmuz (N), Ağustos (Q), Eylül (U), Ekim (V), Kasım (X), Aralık (Z).