Petrol makro iyimserlik olmadan savunmasız...
Emtia piyasası son bir ayda “reflasyon” fiyatlamasına ara verdi. Piyasa genelinde risk iştahında azalışın arkasında ABD hazine getirilerinde yükseliş oldu. Emtia piyasasında her bir ürün özelinde farklıklar olmakla birlikte gecikmeli olarak satış eğilimine giren han petrol geçtiğimiz haftaki geri çekilmede başı çekti. Bloomberg Emtia Endeksi (BCOM) Ekim 2020’den bu yana en yüksek haftalık kayıp ile yüzde 3 geriledi.
18 Mart FED toplantısı sonrası bankanın enflasyonun bir süre yüzde 2 üzerine çıkmasına izin vereceği izlenimi ile hisse senedi tahvil ve emtia piyasasında satış tarafındaydı.
19 Mart Perşembe günü, Avrupa çapında covid-19 vaka sayısında artış talep tarafında umutların azalmasını sağlarken enerji piyasasının da sürüye katıldığını gördük. Avrupa Bölgesinde yaygın kullanılan AstraZeneca aşısı kullanımına ilişkin endişeler kilitlenmeleri gündeme getirdi. Almanya, Fransa ve diğer ülkeler, düzenleyiciler AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu ilan ettikten sonra aşılamanın yeniden başladığını duyurdu, ancak programın durması, nüfusun bir kısmı arasında aşılara karşı direncin üstesinden gelmeyi zorlaştırdı.
OPEC+ üretim kısıntısından aldığı destek ile son 1 ayda emtia piyasasındaki satışlara direnen ham petrol 3. Dalga endişesine en sert tepki veren emtia oldu. Sebebi çok açık son iki haftada para yöneticilerin ham petrol net uzun pozisyon miktarının rekor seviyede oluşu ile piyasanın negatif haber akışına hassas olduğunu biliyoruz. Piyasanın beklediği bahane gerçekleşince fiyatlarda sert bir geri çekilme yaşandı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık Petrol Piyasası Raporunda, Brent petrol fiyatlarında 70,00 dolar/varil üzerine yükselişin arkasında sağlam temeller olmadığını ima etti. OPEC+ üyelerinin mevcutta günlük 8 milyon varil olan atıl kapasiteyi kademeli bile olsa devreye alması ile arz/talep dengesi değişebilir. Bunun yanında Avrupa’da yavaş ilerleyen aşı uygulaması ile 2021’de günlük 5,5 milyon/varil olması beklenen talep artış beklentisi fazla iyimser olabilir. Bu gelişmeler göz önünde bulundurularak, ilk aşı haberlerinin çıktığı Kasım ayının başından bu yana OPEC+ üretim kısıntısı ile yaşanan ralli geçtiğimiz hafta yerini aşağı yönlü düzeltmeye bıraktı. Bu yeni düşük seviyeler mevcut petrol piyasası durumunu daha iyi yansıtırken, spekülatörlerin pozisyonlarını henüz tam olarak ayarlamamaları riski devam ediyor.
Üretim kısıntısı kararı verildiğinden bu yana kotalara uyum sağlayarak mükemmel birlik gösteren OPEC+ üyeleri son virajda kontrolü kaybetmek istemeyecektir. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert geri çekilmenin ikinci dalgası Suudi Arabistan liderliğinde kartelin yeni araçlar ile devreye girmesini sağlayabilir. Hızlı yükseliş ardından emtia piyasası geneli ve talep endişesi ile ham petrol piyasasında düşüş bu hafta yerini belirli bir aralık içerisinde harekete bırakabilir. Öyle olmadığı ve WTI ham petrol fiyatlarının 55.00 dolar/varil desteğine doğru geri çekildiği senaryoda Suudi Arabistan ve OPEC+ Nisan ayı toplantısına kadar sözlü olarak piyasayı ayakta tutmaya çalışacaktır. Kartel üretimi sıkılaştırmaya devam ettiği sürece ham petrol fiyatlarında uzun vadeli yükseliş trendi devam edebilir. Ancak kısa vadede yüksek enflasyon öngörüsü ile hazine getirileri ve ABD Doları yükseliş denemelerinin önünü kesebilir.
Teknik Analiz
Analitik verilere göre, Vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 14519 kontrat düşerek 629120 olarak açıklandı. Rapor 16 Mart sonrası yaşanan haraket ve FED sonrası gelen sert geri çekilme ile net uzun pzoisyon miktarındaki geri çekilmenin daha fazla olduğunu ve bir sonraki rapora yansıyacağını düşünüyorum. Son dört haftada net olarak 11132 kontrat alım yönünde artış olurken piyasa 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon taşıyor. Geçtiğimiz hafta derinlik raporuna göre petrol piyasasının düzeltme ihtiyacına dikkat çekmiştik. Beklenen düzeltme FED toplantısı sonrası genel piyasa fiyatlamasına talep endişeleri eklenince gerçeklşeti. Devamı gelir mi sorusuna cevap ararken spekülatör net uzun pozisyon miktarının halen yüksek seviyede olduğunu ve para yöneticilerinin makro gelişmelerden destek bulamadığı ortamda pozisyon azaltma eğiliminde olacağını hatırlatalım?
Teknik olarak; 19 Mart düşük seviyesi 58.20 dolar iken ham petrol fiyatları 60.00 dolar/varil üzerinde kapanış yapabildi. Yukarıda raporun başında belirrtiğiniz gibi makro ekonomik destek olmadan 70.00 dolar/varil üzerine hareket mümkün görünmüyor. Ham petrol piyasası 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 52.00 dolar/varil üzerinde yükseliş eğilimini koruyor olacak. Ancak kısa vadede piyasa 60.00 dolar/varil üstü yerine 55.00 dolar etrafında denge aramak isteyebilir. Bu hafta için 58.50-62.50 aralığı içinde yatay hareket iyi senaryo iken ABD doları ve tahvil getirilerinin piyasa etkisini gözlüyor olacağız.
Destekler; 58.50-56.00-54.50 Dirençler; 62.50-65.00-66.40