OPEC+ tahmin yürütmede ustalaştı...
Talep tarafındaki toparlanmanın beklenenden yavaş olacağı endişesi ile gerileyen ham petrol piyasasında gözler 01 Nisan tarihinde yapılacak OPEC+ toplantısına çevrildi. 04 Mart tarihli toplantıda Suudi Arabistan ekonomik toparlanam kaygısı ile 1 milyon varil / gün üretim kesintisi Nisan ayına kadar uzattı. Suudiler bu kararı verirken grubun geri kalanı Rusya ve Kazakistan için izin verilen küçük bir üretim artışını engelledi. Nisan ayına gelindiğinde talep tarafındaki öngörülerin kısmen iyileştiğini söyleyebilirim. İlk çeyrekte küresel petrol talebi başlangıçta beklenenden daha yumuşaktı, ancak önümüzdeki çeyreklerde toparlanma öngörülüyor.
OPEC + aşıların yaygınlaşmasıyla yılın ikinci yarısında, talebin artacağına dair güçlü beklentilerin olduğu bir ortamda 1 Nisan'da toplanıyor; Platts Analytics, 2020'de yaklaşık 9 milyon varillik bir daralmanın ardından bu yılki talep artışını 5,9 milyon varil / gün olarak görüyor. Bu, 2021'de petrol talebinin 2019'un 3,1 milyon varil / gün altında olacağı anlamına geliyor. Farklı ürünler arasında, dizel talebinin Aralık ayına kadar tamamen toparlanması beklenirken, benzin talebinin normal seviyelere bir adım daha yaklaşması bekleniyor. Bununla birlikte, jet yakıtı talebinin yıl sonunda pandemi öncesi seviyelerin% 12-% 15 altında kalması bekleniyor.
Görünen o ki Haziran ayı ham petrol piyasasında talep açısından dönüm noktası olacak. Seyahat sezonunun başlaması ile Haziran ayında Mayıs ayına kıyasla yaşanacak talep artışı ve Mayıs-Ağustos döneminde stoklarda çekilme fiyatları şimdiki seviyelerinden yukarı taşıyabilir.
Öte yanda yükselen petrol fiyatları ithalatçı ülkeleri zorlamaya devam ediyor. Hindistan'ın yılın ilk iki ayında petrol talebi, yükselen fiyatlar nedeniyle yıllık% 4,5 düşüşle Eylül 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi ve rafinerileri işletme oranlarını düşürmeye zorladı.Güney Kore’de hızla yükselen pompa fiyatlarının tüketici eğilimini olumsuz etkilediği biliniyor. Çin en büyük ithalatçı ülke olarak 2020 yılını kurtardı ancak 2021 yılında aynı performansı gösteremeyebilir.
Nisan ayı toplantısında da piyasa için korumacı tavrını sürdürmesini beklediğim OPEC+ sonraki aylarda talep değişimi ile farklı bir tavır sergileyebilir. Dünya genelinde aşılamanın seyri fiyatlar yükselirken ABD sondaj faaliyetlerindeki yükseliş (324) ve talep tarafındaki beklentiler ile Mayıs ayından sonra kartelin ipleri gevşettiğini görebiliriz. Ancak genel olarak Ancak OPEC + piyasalarda tahmin yürütme konusunda ustalaştı ve artık hiçbir şey şaşırtmamalı.
Teknik Analiz
Analitik verilere göre, Vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 6889 kontrat düşüş ile 622231 kontrata geriledi. Önceki hafta 60.00 dolar/varil altında fiyatlama ile kısa vadede satıcıların kontrolüne geçen piyasada sonrasında 57.50-62.50 aralığında dengelenme ile uzun pozisyon miktarındaki düşüş beklentimizin altında diyebilirim. Son dört haftada toplamda 3845 kontrat ile ham petrol piyasası 50 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Açık pozisyon (OI) sayısında yaşanan geri çekilme ve fiyatlarda düşüş ile derinlik raporu kısa vadede düzeltme eğiliminde. Bununma beraber ham petrol piyasası derinlik raporuna göre aşırı alım bölgesinden uzaklaştı denemez. Halen aşırı alım bölgesinde gezinen pozisyonlama bu hafta 01 Nisan OPEC toplantısından destek bularak kısa vadede üst bant olarak gördüğüm 62.50 doları 65.00 dolara çekebilir. Ancak iyimserliğin kalıcı olacağı konusunda kuşkuluyum.
Teknik olarak; WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 57.25 dolar iken bu hafta 12 haftalık üssel hareketli ortalama 58.35 üzerinde 62.50 dolar ardından 65.00 dolar hareketi görebilriz. Ancak halen aşırı alım bölgesinde olan pozisyonlanma bir süre sonra OPEC'in korumacı tutumunun devam edeceği beklentisine baskın gelebilir. Niihayetinde özellikle Avrupa ve Dünya genelinde yaklaşan seyahet sezonu öncesinde aşılama ve ekonomilerin açılması ile oluşacak talep asıl belirleyici olacak.