Ufukta arz artışı ve nazlı talep olunca...
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığından gelen açıklamalar OPEC’in Nisan ayı toplantısında verdiği kararın arkasında olduğu görülüyor. Kartel Mayıs-Haziran döneminde jet fuel talebinin artacağını öngörüyor. Bu nedenle Rusya’nın da içinde olduğu OPEC+ bu dönemde ham petrol üretiminin günlük 2 milyon varil artıracak. Diğer tarafta her ay yapılacak olan toplantılarda yapılacak değerlendirmelerde piyasa arz/talep dengesine göre bu karardan geri adım atılabileceği de belirtiliyor. Kısaca talep artışı öngörüsü ile verilen üretim artışı kararından gerektiğinde dönülebilir ve OPEC piyasanın arkasında durmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta takip edilen bir başka önemli gelişme Viyana da devam eden İran nükleer anlaşmasına ilişkin görüşmeler. Bu konuda İran anlaşma sağlandığı takdirde tüm yaptırımlardan muaf tutulma istiyor. ABD’nin is kademeli olarak yaptırımları geri çekeceği düşünülüyor. İran ile nükleer anlaşmanın yenilendiği senaryoda ham petrol üretim potansiyeli piyasa fiyatlamasını etkileyecektir. Ancak görüşmeler devam ederken ham petrol piyasasının anlaşma zaman alacak beklentisi ile bu konuyu arka planda tutuğunu söyleyebiliriz. Buna rağmen sürpriz bir erken uzlaşma ve yaptırımların kademeli de olsa geri çekilecek olması petrol arzının artması anlamına geliyor.
Kısa vadede EIA haftalık ham petrol stok değişimini takip etmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta açıklanan rapora göre ham petrol stokları 3.5 milyon varil düşüş ile 489.3 milyon varil oldu. Son durum itibari ile ham petrol stokları 5 yıllık ortalamanın %3 üzerinde seyrediyor. Benzin stoklarının ise piyasa beklentisi aksine 4 milyon varil artış ile 234.6 milyona yükseldiğini gördük.
Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) raporda ABD üretiminin günlük 200 bin varil düşüş ile 10.9 milyon varil olduğunu açıkladı. Rafineri kullanım kapasitesi önceki haftaya kıyasla %1 artış ile %84 olarak gerçekleşti. ABD üretiminde düşüş ham petrol piyasası için pozitif iken günlük 11 milyon varil üretim miktarı üzerine çıkılması negatif olarak görülebilir. 2021 genelinde ABD üretiminin günlük 11 milyon varil etrafında olması tahmin ediliyor.
Bu hafta Salı günü OPEC ham petrol piyasası aylık arz/talep raporunu açıklayacak. Kartel Mart ayı raporunda önümüzdeki altı aydaki talep artış beklentisini aşağı yönlü revize etmişti. Nisan ayı toplantısında talep artış beklentisi ile kademeli üretim artışı kararı verildiğine göre Nisan ayı raporunda OPEC’in talep beklentisini yukarı çektiğini görebiliriz.
Küresel hisse senedi piyasaları ABD ekonomik büyümesi ve yılın ikinci yarısında toptan bir ekonomik iyileşme beklentisi ile yükselişini sürdürüyor. Öte yanda geçtiğimiz hafta ABD Dolarının 92.50 endeks seviyesi altına gerilemesi de emtia piyasası için pozitif katkı sağlıyor. Buna rağmen ham petrol piyasasının yeni yüksek seviyelerde zorlanışını iyimser beklentilerin önceden satın alınmış olmasına bağlayabiliriz. Fon pozisyonlanmasına baktığımızda 52 haftanın yüksek seviyesinden uzaklaşmış değiliz. Kısaca bant içi hareket veya daha düşük fiyat seviyesinde dengelenme olacağı görüşümüzü koruyoruz. Bu tarz bir eğilimim petrol ithalatçısı ülkelerinin yüksek petrol fiyatlarından yakınmasına da geçici bir süre engel olabilir ve bu ülkelerde ithalat rakamının arttığını görebiliriz.
Teknik Analiz
Analitik verilere göre, 06 Nisan haftasının derinlik raporunda vedeli ve opsiyon piyasasında ham petrol net uzun pozisyon miktarı 15592 kontrat düşüş ile 607815 olarak açıklandı. Son dört haftada piyasadaki toplam satış rakamı 21305 kontrat iken ham petrol piyasası 42 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. derinilik raporuna göre aşırı alım bölgesinden uzaklaşam eğiliminde olan piyasanın bir süre daha bu eğilimi koruyacağını tahmin ediyorum.
Teknik olarak; Ham petrol piyasasında 59.95 doların üzerinde devam eden bir hareket, yeni alımlar ile yukarı yönlü ivme oluşturabilir. Aksi durumda 59.50 dolar altında satıcıların kontrolü ile 23 Mart düşük seviyesi 57.25 dolara olarak kademeli geri çekilme görebilriz.
Destekler: 58.50-57.25-55.10
Dirençler: 60.45-61.50-62.20