Ham petrol yükselişin devamında zorlanıyor...
Geçtiğimiz hafta ham petrol piyasasında yükselişin önünü kesen gelişmeler yanında alıcılara cesaret veren gelişmeler de vardı. İki taraf bir araya geldiğinde ham petrol fiyatlarının belirli bir aralık içinde kaldığı ve yön tayininde zorlandığı görüldü.
Piyasada aşağı yönlü hareketi besleyen gelişmelere bakıldığında;
Son birkaç haftada İran ile Dünya güçlerinin 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma görüşmeleri fiyatları baskılıyor. İran ile nükleer anlaşmanın yenilendiği senaryoda ülkenin petrol arzına günlük 1-2 milyon varil katkı sağlayacağı biliniyor. Anlaşmanın kısa vadede sonuçlanması beklenmiyor ancak yine de bu konu arka plandaki yerini koruyor.
Bir başka konu yine OPEC+ in yaz aylarında talep artışına bağlı olarak günlük 2 milyon varile kadar planladığı üretim artışı, kartel bu kararı yaz aylarındaki talep artış beklentisine istinaden verdi.
Bir başka önemli konu uzun vadede etkili olacak ve Dünya genelinde daha fazla ülke tarafından benimsenen iklim değişikliği politikası; geçtiğimiz hafta ABD liderliğinde yapılan ve küresel ısınma ile mücadele amaçlayan toplantıda ABD sera gazı emisyonlarını azaltma hedefini yukarı çekti. Biden emisyonları 2005 seviyelerine göre yüzde 50-52 oranında azaltmayı planlıyor. Bir başka örnek te Japonya ülke 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını düşürme hedefini ikiye katladı.
2020 Mart ayından bu yana piyasanın gündeminde olan ve geçtiğimiz hafta Hindistan 300 bin üzerine çıkan korona virüs vaka sayısını unutmayalım. Hindistan 3. Büyük petrol tüketici iken 4.sırada yer alan Japonya’da da Tokyo ve üç batı eyaletinde karantina uygulaması tekrar gündeme geldi.
Bir kısmı kısa vadeli ve iyimser bakış açısı ile geçici bir kısmı uzun vadede piyasa arz talep dengesini etkileyecek 4 kalem gelişmeye rağmen ham petrol fiyatları haftayı 62.00 dolar/varil üzerinde kapamayı başardı. Demek ki talep tarafındaki umutlar sürüyor ve alış yönlü düşünenler piyasanın dışında kalmak istemiyor.
OPEC üretici ülkelerden Libya son dönemde günlük ham petrol üretiminin 1 milyon varil seviyesine düştüğünü ve bütçe sorunları nedeniyle üretimde geri çekilmenin süreceğini açıkladı.
Haftanın son işlem gününde açıklanan Nisan ayı PMI imalat sanayi endeksi Avrupa Bölgesi için beklentilerin üzerindeydi. ABD PMI imalat ve servis sektör endeksi de Nisan ayında ülkede ekonomik toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. Bu hafta da ilk çeyrek büyüme rakamları ile ekonomik aktiviteyi takip ediyor olacağız. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.5 büyüme kaydederken Euro Bölgesi yılın ilk çeyreğinde daralacak. Ancak 2021 ikinci yarısında beklenen toparlanma ile emtia piyasası geneli bardağın dolu tarafından bakma eğiliminde diyebiliriz.
Bu hafta Merkez Bankaları Japonya ve ABD Merkez Bankası toplantıları ile sürüyor. Her zaman olduğu gibi toplantı sonrası yapılan açıklamalar ve özellikle Powell’ın ABD’de son dönem yukarı ivmelenen enflasyona bakış açısı ve Dolar Endeksi emtia piyasası içinde ham petrol üzerinde de etkili olabilir. Ham petrol piyasasının bir diğer önemli etkileşim alanı hisse senedi piyasası; geçtiğimiz hafta Nasdaq teknoloji hisse senetlerinde zayıflama ve bilanço beklentileri yanında piyasada uzun vadeli sermaye kazançları üzerinde artan vergi oranı satış yönlü eğilimi tetikler ise ham petrol fiyatları 60.00 dolar/varil altında denge arayabilir.
Teknik Analiz
Analitik verilere göre, 20 Nisan haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında ham petrol net uzun pozisyon miktarı 6789 kontrat artış ile 593056 olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta 21 bin kontrat civarında satış yapan fonlar son raporda alışa geçmiş. Buna rağmen son dört haftada 30351 kontrat satış ile piyasanın aşırı alım bölgesinden uzaklaşam eğilimini koruduğunu gözlüyoruz. Son rapora göre 37 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile piyasanın her iki yöne de gitme potansiyeli olduğunu söyleyebilirim.
Teknik olarak; Geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi olan 60.61 dolar altında ham petrol piyassaında satıcıların kontrolü ile fiyatlar 59.20-57.25 aralığına geri çekilebilir. Yükseliş yönünde eğilim için ise 62.30-63.50 direnç aralığının yukarı yönde kırılması gerekiyor.
Destekler: 61.50-60.60-59.20
Dirençler: 63.50-64.25-65.40