Talep artışı rakamlara dökülüyor...
Önceki haftadan farklı olmayan gündem maddeleri ile 67.50 dolar/varil seviyesini geçmekte zorlanan WTI ham petrol bu hafta Salı günü yapılacak OPEC toplantısını bekliyor.
İran’ın petrol arzında potansiyel artışa ilişkin endişeler ve Hindistan’ın covid-19 vaka sayısını kontrol altına alamayışı ve ülkede düşen petrol talebi ham petrol piyasası için negatif görülüyor. Diğer tarafta yaz ayları ve seyahat sezonu ile ABD ve Avrupa’da benzin ve jet fule talebinde artış olacağı öngörüsü var. Negatif ve pozitif diyebileceğimiz bu iki unsur son üç haftada piyasa fiyatlamasına yön verdi.
ABD-İran anlaşmasıyla ilgili resmi bir duyuru yapılana kadar kısa vadede fiyatlarda dalgalanma sürebilir. Bu arada, 1 Haziran'da OPEC + 'nın, İran arzının piyasaya dönmesi ihtimaline karşı üretim sınırlarını gevşetme planlarını değiştirip değiştirmeyeceğini değerlendirmesi bekleniyor. Kısaca piyasa için tehdit olan İran arzı konusunda kartelin nasıl bir strateji izleyeceği oldukça önemli!
Citigroup araştırma grubu OPEC+ IN Haziran ayı takvimine şimdilik sadık kalacağını ancak İran anlaşma konusunun netlik kazanması ile beraber Temmuz ayında yaz ayları için günlük üretim artış planını gözden geçireceğini düşünüyor. Önceden açıklanan plana göre kartel Haziran ayında günlük üretimi 700 bin varil düşürerek 6.6 milyona çekecek. Sonraki ayda ise 840 bin varil daha üretimi azaltarak 5.7 milyon varile çekecek. Citigroup kartelin Haziran ayında üretimi kısma planından vazgeçmeyeceğini düşünüyor. Buna rağmen son iki senede piyasa dinamikleri konusunda isabetli karar alan OPEC+ ın potansiyel İran arzı ile ilgili görüşü piyasa fiyatlamaları için önemli ve tehdit olarak görülüyor ise kartel yaz ayları için düşünülen üretim kısıntısı planında şimdiden ayarlama yapabilir.
ABD de geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan haftalık stok değişim rakamlarında ham petrol stoklarında 1.6 milyon varil, benzin stoklarında ise 1.7 milyon varillik geri çekilme vardı. ABD içinde talep için takip edilen ve önemli bir gösterge olan Cushing Oklohoma petrol stokları son 5 yıllık ortalama altında ve talebin güçlü olduğunu ifade ediyor.
Haftalık EIA raporunda Petrol rafinasyon sürecinde rafine edilen benzinin Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede olduğu görüldü. Benzin stokları düşerken tüketiminin artmış olması önümüzdeki aylara ilişkin pozitif eğiliminin öncü göstergesi olabilir. Yaz aylarında stoklarda geri çekilmenin devamı yüksek ihtimal olarak görülürken OPEC+ ın vereceği kararı da denklem içine koyarsak WTI ham petrol bir anlaşma ile potansiyel İran arzını emerken zorluk çekmeyebilir.
Teknik Analiz
Analitik verilere göre, 25 Mayıs tarihli derinlik (COT) raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların ham petrol net uzun pozisyon miktarı 3721 kontrat azalarak 575953 olarak gerçekleşti. Son dört haftada fonların net uzun pozisyon miktarında 26790 kontrat satış olduğunu görüyoruz. Bu anlamda piyasa kısa vadede aşırı alım bölgesinden uzaklaşma eğilimini koruyor. Vadeli piyasada 52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarı 568330 kontrat iken son raporda 475940 kontrat vadeli net uzun pozisyon miktarı ile pozisyonlanma anlamında yükseliş için marj olduğunu anlıyorum.
Teknik olarak, Günlük grafiğine göre WTI ham petrol düzeltme eğiliminde bir profil çizerken momentumun artama meyilli olduğunu ve 67.50 dolar üzerinde kapanışlar ile piyasanın yükseliş eğilimine kaldığı yerden devam edebileceğini düşünüyorum.
Destekler: 64.00-63.50-60.50
Dirençler: 67.50-68.00-70.00