NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla
ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ
|
| Beklenti | Önceki | Önem |
14 Ekim 18:00 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 2.3 mio varil | ** |
WTI Petrol (NYMEX)
Cushing Oklohama ham petrol stokları
ABD tekno kuyu değişimi
IEA aylık raporu ve talep takip edilecek...
23 Ağustos kapanışı 65.64 dolar olan Amerikan tipi ham petrol o tarihten bu yana yükseliş eğilimini korudu ve Ekim ayı OPEC+ toplantısı ardından 80.00 dolar sınırına dayandı.
Acaba OPEC+ küresel arz yönlü sıkışıklığı dikkate alarak günlük 400 bin varilden fazla artış yapabilir mi beklentisi gerçekleşmedi ve kartel Ekim ayında günlük üretimi 400 bin varil artırmakla yetindi. ABD haftalık stok değişim rakamlarına bakınca 06 Ekim ile sona eren haftada ham petrol stokları 2,345 mio varil ile beklenti üzerinde artış gerçekleştirdi. Cushing Oklahoma ham petrol stokları 1,548 mio varil benzin stokları ise 3,256 mio varil artış gösterdi. ABD tipi ham petrol piyasası içinde takip edilen Cushing Oklahoma petrol stokları son beş yıllık ortalamanın altında olmasına rağmen kısa dönem kasırga etkisinin geride kalması ile nispi stok artışları piyasanın dengelenmeye başladığını gösteriyor.
Öte yanda enerji maliyetlerinde yükseliş ve enflasyonist etki son iki haftada küresel risk alma eğilimini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu tarz bir etkinin olabileceğinden geçtiğimiz raporlarda bahsetmiştik. Beklenen oldu ve yılın geri kalanında ham petrol ve doğalgaz başta olmak üzere enerji piyasasında fiyat hareketi küresel ekonomik büyüme ve enflasyon bekleyişinde öne çıkıyor. Petrol ihraç eden ülkeler fiyatlarda yükseliş ile bütçelerini pozitif tarafa taşırken Çin ve Hindistan başta olmak üzere ihracatçı ülkeler bu durumdan olumsuz etkileniyor. Geçtiğimiz ay ABD Başkanı Joe Biden OPEC ve dışı ihracatçı ülkelerin arzı artırması gerektiği vurgusunu yapmıştı. Sonrasında Suudi Arabistan Aromco aracılığı ile bazı bölgelerde fiyat indirimleri yaptı. Çin Eylül sonunda Stratejik Petrol rezervlerinden satış yapacağını açıkladı. Öncesinde ABD’nin SPR üzerinden İda kasırgası döneminde üretici şirketlerin arz yönlü sıkıntılarına çare olduğu biliniyordu. Ancak bunların hiç biri ham petrol fiyatlarında yükselişin önünü kesemedi.
Bu hafta Perşembe günü Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık petrol raporunu yayınlayacak. Uluslararası kısıtlamaların kalkması ile jet fuel talebinin değişimi ve yılın geri kalanı için talep yönlü beklentiler piyasa fiyatlamalarında etkili olabilir. Öncesinde ham petrol piyasasının pandemi sonrası dengelendiği ve talep artışının önümüzdeki aylarda devam edeceğini öngören IEA bu raporda da talep konusunda iyimser kalabilir.
Çarşamba günü ABD ham petrol stoklarında artışın ardından WTI ham petrol en düşük 74.96 dolar/varil seviyesini gördü. Ancak sonrasında yaşanan toparlanma ve Kasım vade ham petrolün tekrar 80.00 dolar/varil seviyesini hedeflemesi ile geri çekilmelerin yeni alıcıları piyasaya çektiği bir görünüm var. Ham petrol piyasası talebin güçlü kaldığı senaryoda yeni yüksek fiyat seviyelerini hedefliyor. 80.00 dolar aynı zamanda psikolojik direnç seviyesi ancak küresel risk alma eğiliminin güçlü kaldığı ortamda piyasa bu seviyeyi aşmakta zorlanmayacak düşüncesindeyim.
WTI ham petrol teknik görünüm
CFTF Derinlik (COT)
Teknik görünüm
Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;
05 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 24493 kontrat artarak 398307 olarak açıklandı. Piyasada uzun pozisyon artışı devam ederken 52 haftanın yüksek seviyesi olan 537438 kontrat ve piyasa bu seviye için yükseliş marjı taşıyor. Brent petrole bakınca fon net uzun pozisyon miktarının 7407 kontrat düşüş ile 299819 kontrata gerilediğini görüyoruz. Son dönemde Amerikan ve Avrupa tipi ham petrol piyasası bazı haftalarda pozisyonlanma açısından ayrışma gösterdi. Öte yanda her iki piyasanın da rekor uzun pozisyon taşımadığından pozitif haberleri fiyatlama potansiyeli olduğunu söyleyebilirim.
Teknik olarak: WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz hafta ortasında yaşanan düzeltmenin 75.00 dolar/varil ile sınırlı kalması ile geri çekilmeler alış fırsatı olarak görüldü ve 80.00 dolar/varil üzeri hareket ile piyasa yükseliş eğilimini koruyor olacak.
Destekler: 78.35-77.00-75.00
Dirençler: 80.00-82.00-83.45