2022 yılında ham petrol piyasası fazla verebilir...
WTI ham petrol piyasasında geçtiğimiz hafta yaşanan satışların sebebini dört madde altında toparlayabiliriz.
İlki hafta ortasında piyasanın gündemine düşen büyük ekonomilerin resmi ham petrol rezervlerini koordineli olarak serbest bırakabilecekleri ve arz tarafında artış beklentisi oldu. Reuters’in haberine göre ABD, Çin, Japonya ve diğer büyük alıcılara Stratejik Petrol Rezervlerinden (SPR) ham petrol stoklarının serbest bırakılmasına katılmalarını isteyen bir rapor sundu.
İkincisi Avrupa genelinde soğuk hava koşullarıyla birlikte hükümetler, devam eden COVID-19 vaka artışına karşı popüler olmayan karantinaları yeniden uygulamayı düşünüyorlar. Avusturya Pazartesi günü aşıları tam olmayanlar için sokağa çıkma yasağı getirdi, ancak o zamandan beri enfeksiyonlar yeni rekorlar kırmaya devam etti. Hükümet Cuma günü yaptığı açıklamada, Avusturya'nın yeni bir enfeksiyon dalgasıyla mücadele etmek için bu sonbaharda Batı Avrupa'da tam bir korona virüs karantinasını yeniden uygulayan ilk ülke olacağını ve Şubat ayından itibaren tüm nüfusunun aşılanmasını gerektireceğini söyledi. Bölge genelinde olası kısıtlamaların ekonomik iyileşmeye sekte vuracağı talebin azalacağı yönünde beklentiler var.
Üçüncüsü ABD Doları’nın gücünü koruması ve bu durumun dış talebi azaltacağı yönünde endişeler olarak görülüyor. ABD Doları, Cuma günü Euro'daki düşüşün öncülüğünde majör para birimleri sepeti karşısında yüksek işlem gördü. Ham petrol dolar cinsinden bir varlık olduğundan, dolardaki artış yabancı para sahiplerinden gelen talebi azalttı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'nin Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun düşeceğini, bu nedenle ECB'nin toparlanmayı engelleyebileceği için politikayı sıkılaştırmaması gerektiğini söylemesinin ve bir sonraki tahvil alımlarının devam edeceğini ima etmesinin ardından Cuma günü Euro ABD Doları karşısında keskin bir düşüş yaşadı. Euro Bölgesi'nde enflasyon, yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle Ekim ayında %4,1'e ulaştı ve pandemi tarafından zorlanan tedarikçiler ekonominin yeniden açılmasına ayak uyduramadığından, gelecek yıl ECB'nin %2,0 hedefinin üzerinde kalması bekleniyor. Ancak Lagarde, ECB'nin mevcut enflasyon artışına tepki vermemesi gerektiğinde ısrar ediyor. Bugün olduğu gibi enflasyon baskısının azalması beklenirken, politikayı sıkılaştırarak tepki vermek mantıklı değil” diyor.
Dördüncüsü geçtiğimi hafta da bahsettiğimiz gibi OPEC ve IEA gibi kurumların aylık raporlarında önümüzdeki sene petrol arzının talebin üzerinde olacağına ilişkin beklentileri diyebilirim. OPEC arz artışı muhtemel SPR satışları ve talepte yapılan aşağı yönlü güncellemeler 2022 yılında piyasanın fazla verme ihtimalini artırıyor.
Yukarıda saydığımız ve WTI ham petrol fiyatlarında fiyat düşüşünü destekleyen gelişmelerin ne kadar fiyatlandığı konusuna gelecek olursak;
Stratejik Petrol Rezervlerinin serbest bırakılacağı büyük ölçüde piyasada fiyatlanmış olabilir. Almanya’nın Avusturya’ya katılarak önümüzdeki haftalarda yeni kısıtlamalar getirmesi henüz tam anlamı ile fiyatlanmadı. Bu taraftaki gelişmeler ve Almanya’nın kısıtlamaları daralan talep ile fiyatları daha aşağı çekebilir. Güçlü Dolar bir süre daha resimde kalacak ancak enerji piyasasındaki fiyat artışlarının hız kesmesi Dolar negatif etkiyi azaltıyor. 2022 yılında OPEC üretim artışları ile piyasa ne kadar dengede tutulacak. İhracatçı ülkeler arz/talep dengesi öngörüleri ile piyasanın fazla vermesinin önüne geçebilecek mi? Dolayısı ile arz tarafından ziyade talebin ne derece güçlü olacağı piyasa temelleri için önemli istenirse piyasaya sürülecek yeterince arz olduğunu OPEC kapasitesi ile biliyoruz.
Sonuç olarak, son birkaç haftadır yukarıda beklentiler ışığında satış yönünde kalan akıllı yatırımcı kenarda ve yeniden piyasada alıcı olmayı bekliyor. 2021 yılını kapatmaya yakın 2022 yılına ilişkin piyasanın fazla verme ihtimali ham petrol piyasasının yeni yüksek seviyeler için zorlanacağını ima ediyor. Öte yanda Avrupa’da kısıtlamaların Avusturya ile limitli kalması ve ABD Dolarında limitli olmakla beraber geri çekilme WTI ham petrol fiyatlarının tekrar 80.00 dolar/varil üzerine yerleşmesini sağlayabilir. Bu hafta etkileşimde olunan piyasaların seyri ham petrol piyasasında fiyatları belirleyecek diyebilirim.
Teknik görünüm
Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;
Analitik verilere göre, 16 Kasım tarihli derinlik raporunda vadeli piyasada fonların net uzun pozisyon -5527 kontrat düşüş ile 415785 seviyesine geriledi. WTI ham petrol Ekim ayı ortasından itibaren uzun pozisyon miktarını azaltırken bu dönemde açık pozisyon miktarının da gerilediği görüldü. Piyasa Haftanın ikinci yarısında satışlara yenik düşülmesi bu dönemde net uzun pozisyon miktarının bir miktar daha azalmış olabileceğini işaret ediyor. ICE Brent petrol piyasasının ise 18557 kontrat düşüş ile 203576 kontrat ile 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyon taşıdığını görüyoruz. Avrupa Bölgesinde covid-19 vaka sayısında artış ve bazı ekonomilerin kısıtlamaya gitmesi ile azalan jet fuel talebi ile pozisyonlanmalar satış yönünde hızlandı. WTI ham petrolde 52 haftanın düşük pozisyonlanması 349158 kontrat ve halen satış yönlü marj olduğunu söyleyebilirim.
Teknik olarak: WTI ham petrolde geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 81.81 dolar iken beklediğimiz gibi 75.00 dolar/varil seviyesine doğru geri çekilme yaşandı. Bu hafta 78.50 dolar üzerinde kapanışlar ile piyasanın güç toplayamadığı ortamda satış yönlü eğilim sürebilir.
Destekler: 74.70-73.15-72.50
Dirençler: 78.50-79.20-82.00