OPEC+ toplantısı ve jeo-politik riskler yön tayin edecek…
20 Aralık 2021 tarihinde görülen 66.01 dolar düşük seviyesi ardından WTI ham petrol arada yaşanan kısa düzeltmelere rağmen güçlü bir yükseliş eğilimi içerisindeydi. Geçtiğimiz hafta WTI ham petrol 88.84 dolar yüksek seviyesini gördü. Ancak haftanın son işlem gününde ham petrol piyasasında işlerin değiştiğini ve hafta boyunca elde edilen kazanımların korunamadığını gördük. Açılışı 85.00 dolar civarında yapan ham petrol haftayı 86.82 dolar/varil seviyesinde kapattı. Önceki haftalarda talep tarafında beklenen düşüşün olmayışı ve OPEC+ üretici ülkelerinde arz yönlü sorunlar ile limitli üretim artışı temel olarak piyasayı destekledi. Geçtiğimiz hafta içinde arz/talep destekli yükseliş ivme kaybederken piyasanın Dolar ve cinsi varlıklar ile FED kararını takibe aldığını söyleyebilirim. Bu hafta Çarşamba günü yapılacak olan OPEC+ toplantısı ve Mart ayı üretim artış kararı piyasa için önemli olacak. Ancak bu tarafta bir sürpriz beklenmiyor. Muhtemelen kartel geçtiğimiz iki ayda üretici ülkelerin üretim artış kotalarını yerine getirmekte zorlandığı ortamda günlük 400 bin varil üretim artışı ile yetinebilir.
ABD Merkez Bankası'nın Mart ayı faiz oranı artışı sinyali vermesi ve ABD Doları'nın önemli para birimleri sepetine karşı değer kazanmasının ardından dolar cinsinden ham petrol, yabancı para kullanıcıları için daha pahalı hale geliyor. Geçtiğimiz Çarşamba FED Mart ayında faiz oranlarını artırmanın muhtemel olduğunu söyledi. Jerome Powell'ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda bilanço daraltma konusunun da son toplantıda ele alındığı anlaşılıyor. Banka Mart ayından sonra bilançosunu küçültmeye başlayabilir. Verilen mesajlar piyasalar tarafından şahin olarak yorumlanırken istihdam piyasası içinde geçmiş dönemlerde verilen destek ile gelinen noktanın yeterli görüldüğünü anlıyoruz. Bu durumda küresel piyasalar güçlü ABD doları ve yükselen ABD tahvil getirileri ile ayakta kalmaya çalışmalı, başaramadığı senaryoda risk iştahının kaçtığı ve hisse senedi piyasalarında satışların yoğunlaştığı bir dönem olabilir. Kuşkusuz bu ihtimal emtia piyasası için istenen bir senaryo değil ve ham petrol piyasası da satışlardan nasibini alacaktır.
Öte yanda hafta içinde Rusya Ukrayna gerginliği sonucu Avrupa’da enerji arzında kesinti olabilir endişesi ham petrol piyasasında etkiliydi. ABD Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Batılı ülkelerle güvenlik görüşmeleri yapması ve yeni tatbikatlarla Ukrayna yakınlarındaki askeri yığılmasını yoğunlaştırması nedeniyle Doğu Avrupa'daki kapsamlı Rus taleplerini ele almak için diplomatik bir yol belirlediğini söyledi. Sonrasında Çin’den gelen tüm tarafların sakin kalmasını ve tansiyonun düşürülmesini ifade eden mesajlar basına düştü. Yeni haftada konunun ne yöne çevrileceği ham petrol piyasası tarafından yakından takip edilecek.
Teknik görünüm
Analitik verilere göre,
WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 25 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 1894 kontrat düşüş ile 496614 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmeye rağmen son 6 haftada 60488 kontrat alım yapan fonlar 13 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyorlar. Fonlar bu yükselişe biraz gecikmeli katıldı ama son iki haftada yaşanan uzun pozisyon artışı ile yükselişe hız kazandırmayı ihmal etmedi. Pozisyonlanma kısa vadeli düşüşlere rağmen aşırı alım bölgesinden uzak ve ham petrol piyasası yükseliş potansiyeli barındırıyor.
Teknik olarak, 28 Ocak yüksek seviyesi olan 88.84 dolar ardından haftanın son işlem gününde 86.82 dolar kapanışı ham petrol piyasasının yeni yüksek seviyeler için zorlandığını ifade ediyor. Bu hafta piyasa 88.50 dolar üzerine geçebilir ise 90.00 dolar test edilebilir. Ancak OPEC+ toplantısı beklerken piyasanın 90.00 dolar üzerine atacak gücü toplaması zor görülüyor. Öte yanda Rusya Ukrayna gerginliğinin de içinde olduğu arz yönlü endişeler bir süredir satın alınıyor ve mevcut koşullarda ham petrol piyasasının kısa dönem geri çekilme ve soluklanma ihtimalinin arttığını söyleyebilirim.
Destekler: 86.45-85.40-83.20
Dirençler: 88.50-90.00-91.50
Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 25 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net kısa pozisyon miktarı 11706 kontrat artış ile -97815 kontrat olarak açıklandı. Önceki iki haftada piyasada kısa pozisyon kapama faaliyeti var iken doğalgaz fiyatları düşmüştü. Geçtiğimiz hafta ortasından itibaren fiyatlar hızlı bir şekilde yükseldi buna rağmen fonlar kısa pozisyon artırmış. Ancak derinlik raporu 25 Ocak tarihine kadar olan pozisyonlanmayı kapsıyor. Dolayısı ile muhtemelen bu durum bir sonraki raporda aksine kısa pozisyon kapama faaliyetine dönüşecek. Rusya- Ukrayna arasında tırmanan gerilim ve diplomasi arayışlarının şimdiye kadar sonuç vermeyişi geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişin sebebi olarak görülüyor. usya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını kesmesi piyasa için potansiyel tehdit olmayı sürdürüyor. Bir başka önemli gelişme mevsim normallerinin altında hava koşulları ile Çin'in stratejik rezervleri için alım yapması olarak görülüyor.
Teknik olarak; Mart vadeli doğalgaz 4.50 dolar üzerinde 4.98 dolara doğru yükseliş eğiliminde kalabilir. Rusya-Ukrayna haber akışı ile haftanın son ik işlem gününde yaşanan sert yükselişin iki ülke arasındaki suların durulması ile tersine döneceği kesin olmakla beraber bu konunun kısa sürede çözüleceğini düşünmek iyimser olabilir.
Destekler: 4.50 - 4.00- 3.55
Dirençler: 4.98 - 5.57 - 6.13