09 Şubat 18:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | -1.0 mio varil | ** |
Analitik verilere göre,
WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 01 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 8019 kontrat düşüş ile 488595 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmeye rağmen son 4 haftada 24996 kontrat alım yapan fonlar 13 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyorlar. Haftanın son işlem gününde yaşanan alımlar ile bir sonraki haftanın derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarında artış görebiliriz. Pozisyonlanma açısından son yükselişe bir miktar gecikmeli iştirak ettiğini düşündüğümüz fonlar henüz aşırı alım bölgesinde pozisyonlan taşımıyor. Bu noktada yükseliş için potansiyel olduğu anlaşılıyor.
Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde WTI ham petrol piyasasında fiyatların 90.00 dolar üzerine çıkması ile alımların hızlandığını gördük. Kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan piyasada 93.00 dolar/varil seviyesinden yaşanan geri çekilme ile kapanış 91.95 olarak gerçekleşti. Yeni haftada 90.00 dolar önemli bir destek ve savunma noktası diyebilirim. Bu seviyenin altında kısa vadeli düzeltme ile 85.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme muhtemel iken Dünya yeniden açılırken ve ham petrol için çok fazla talep varken geri çekilmelerin kısa soluklu olacağını ve 100.00 dolar/varil ’in hedef olacağını düşünüyorum.
Destekler: 90.00-88.50-85.00
Dirençler: 92.40-93.50-95.00
Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 01 Şubat haftasının derinlik raporunda doğalgaz piyasasında fonların vadeli ve opsiyon piyasası net kısa pozisyon miktarı 8424 kontrat düşüş ile -89391 kontrat olarak açıklandı. Son 4 haftada fonlar net olarak 5732 kontrat alış yapmış. Piyasada kısa pozisyon kapama faaliyeti sürerken pozisyonlanma açısından doğalgaz piyasası halen yüksek olan net kısa pozisyon miktarı ile alış yönlü eğilimi destekleme potansiyeli taşıyor.
2021 yılı Haziran-Ekim döneminde küresel ekonomik büyüme yanında kış aylarına yaklaşırken doğalgaz piyasasında arz tarafında sıkışıklık fiyatların yükselmesini sağladı. Ekim 2021'den itibaren sonbahar ve kış aylarına girerken hava koşullarının ılımlı gitmesi piyasada satışları tetikledi. Ancak Aralık ayından bu yana mevsimsel etkiler ile doğalgaz stokları son beş yıllık ortalamasının altında seyrediyor. Ayrıca Rusya Ukrayna gerginliği ve Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı son haftalarda fiyatların tekrar yukarı yönlü hareketlenmesini sağladı. Öte yanda mevcut koşullarda doğalgaz fiyatları petrol ve türevi ürünlere kıyasla iskontolu diyebiliriz. 2022 yılının geri kalanında pandemi sonrası küresel ekonomik büyüme ve artan endüstriyel kullanım ile doğalgaz talebinde artış sürebilir. Doğalgaz kullanımını destekleyen bir başka gelişme kömür ve petrol türevi ürünlerden temiz enerji konsepti ile tercih ediliyor olması diyebilirim. Çin doğalgaz talebini karşılamak için Rusya ile 30 yıllık uzun vadeli bir anlaşma imzaladı. Ülkede kömürden dogalgaz kullanımına geçiş ile uzun vadeli talep artışı Çin'i uzun vadeli anlaşmalara sevk ediyor. Kısa vadede NYMEX te fonların yüksek net kısa pozisyon taşıyor olması da Rusya Ukrayna gerginliğinin olduğu ortamda yukarı yönlü hareketin sert olmasını sağlıyor. Mart vadeli doğalgaz geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde 4.50 dolar seviyesine doğru geri çekildi. Bu hafta 4.50 dolar altında fiyat seviyelerinin yeni alıcıları piyasaya çekme ihtimaliin yüksek olduğunu düşünüyorum.
Teknik olarak; Geçtiğimiz Çarşamba günü 5.50 dolar yüksek seviyesini gören Mart vadeli doğalgaz için önemli direnç olan bu seviyeden gelen satışlar ile son iki işelm gününde geriledi. Yeni haftanın ilk işlem günlerinde piyasa 4.50 dolar seviyesini savunabilir ise 5.00 dolar tekrar denenebilir. Öte yanda, 4.50 altında fiyatlamanın yeni alıcıları piyasaya çekme ihtimali yüksek görülüyor.
Destekler: 4.32 - 4.00- 3.74
Dirençler: 4.85 - 5.00 - 5.54