NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla
ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ
27 Temmız 17:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | -0.4 mio varil | ** |
WTI Petrol (NYMEX)
Cushing Oklohama ham petrol stokları
ABD tekno kuyu değişimi
Enflasyon ve talep yönlü endişe dengeleri değiştirdi…
Enflasyon küresel ekonomi için tehdit olmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Kanada ve İngiltere de enflasyon 40 yılın zirvesine ulaştı. İngiltere ekonomisinde yıllık bazda %9.4 seviyesine ulaşan enflasyon ardından Merkez Bankası’nın (BOE) 50 baz puanlık faiz artışına gideceği düşünülüyor.
Öte yanda ABD, İngiltere ve Avrupa Bölgesinde Temmuz ayı PMI verilerindeki geri çekilme ekonomik yavaşlama beklentisini destekliyor. Açıklanan veriye bakılırsa ABD’de ticari faaliyet iki yıllık bir aradan sonra ilk kez daraldı. ABD Bileşik PMI endeksi Haziran ayındaki 52.3’lük okuma ardından Temmuz ayında 47.5 seviyesine geriledi. Ülkede kovid-19 pandemisi ardından yaşanan toparlanma PMI bileşik endeksinde 50 altında gerçekleşme resesyon ihtimalini kuvvetlendirdi. Hizmet sektöründeki keskin yavaşlama imalatta devam eden mütevazi büyümeye ağır bastı.
Görünen o ki, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla ekonomi için kasvetli bir tablo var. Bu durum tüketici güvenini bozarak emtia piyasasını da negatif etkiliyor. Hafta ortasında açıklanan stok değişim rakamlarında ham petrol stoklarında -0.446 bin varil geri çekilme olurken benzin stoklarında beklenmedik bir artış gerçekleşti. ABD’de yaz sürüş sezonu olmasına karşın benzin talebi geçtiğimiz sene aynı döneme kıyasla %8 geri çekildi. ABD’nin yanında Euro Bölgesi ve İngiltere'den gelen kötümser Temmuz PMI verilerinin tümü, hali hazırda durgunluk içinde olan küresel bir ekonomiye işaret ederek geri çekilen talep ile fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Arz tarafında gelen haber akışına göre, Libya petrol ihracatını yeniden başlattı ve Rusya, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya doğal gaz göndermeye başladı ve bu da arz endişelerini hafifletmeye yardımcı oldu. Nisan ortasından bu yana, altı büyük petrol sahası ve terminali, ham petrol gelirlerinin “daha adil bir şekilde dağıtılmasını” isteyen doğu kampına yakın gruplar tarafından kapatılmıştı. Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Çarşamba günü çeşitli petrol sahalarında üretimin yeniden başladığını duyurdu. Batı ve Rusya arasındaki gerilimlere gelince, Rusya merkez bankası başkanı, ülkenin petrol ihracatını bir fiyat sınırı koymaya karar verenlerden uzaklaştıracağını söyledi.
Küresel ekonominin hali hazırda önemli ölçüde zayıfladığına dair işaretlere rağmen, ECB ve FED gibi büyük merkez bankaları, enflasyonun on yılların en yüksek seviyelerinde kalması nedeniyle önümüzdeki çeyreklerde sıkılaşma yönünde adım atmak istiyor. ECB, geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırarak, 11 yıl aradan sonra ilk faiz artışını gerçekleştirdi. FED'in önümüzdeki hafta art arda ikinci bir 75 baz puanlık faiz artırımı yapması bekleniyor. Kısa vadeli borçlardaki yüksek faiz oranları, küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklere katkıda bulunur ve ham petrol üzerinde daha fazla ağırlık oluşturabilir.
WTI ham petrol teknik görünüm
CFTF Derinlik (COT)
Teknik görünüm
Analitik verilere göre: 19 Temmuz haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -2589 kontrat düşüş ile 352025 kontrat olarak açıklandı. Üç hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -35004 kontrat iken 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile arada yaşanacak alış yönlü tepkiler yadırganmamalı. Son üç haftada küresel ekonomik yavaşlama ve talepte geri çekilme ile satış yönlü eğilimin arada yaşanan alımlara karşı devam edeceğini düşünüyorum. Bu noktada kısa dönem arz yönlü sıkıntılar alış yönlü faaliyeti destekleyebilir ama kalıcı olacağı yönünde kuşkuluyum. İbrenin talebe henüz döndüğü ortamda küresel ekonomiye ilişkin endişeler geride kalmadıkça Mart ayı yüksek seviyeleri 2022 yılı için zirve olarak kalabilir.
Teknik olarak, 200 günlük üssel hareketli ortalama 95.75 dolar altında kapanışlar ile WTI ham petrol yeni haftada satış yönlü eğilimini sürdürebilir. Mevcut durumda 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalam altında olan üründe 15 Temmuz haftası düşük seviyesi olan 90.50 dolar ikinci destek seviyesi önmeli olan haftalık kapanış olacak.
Destekler: 90.50-88.50-85.00
Dirençler: 95.75-98.15-100.00
Analitik verilere göre, 19 Temmuz haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı 7715 düşüş ile -87202 kontrata geriledi. Bir önceki haftada satış tarafında olan fonlar son raporda tekrar kısa pozisyon kapattı. Son dört haftada 4324 kontrat alım yapmışlar ve 39 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşınıyor. Rusya’ya uygulanan ambargo Avrupa’nın doğalgaz arzına ilişkin endişeler ve düşük seviyelerdeki doğalgaz stoklarına rağmen düzeltme kaçınılmaz olunca fonlar gerekeni yaptı ve fiyatlar geriledi. Öte yanda bir noktadan sonra piyasanın temellere dönüşü kaçınılmaz oldu. Doğalgaz piyasasının ham petrole kıyasla değer ifade ettiği ortamda geçtiğimiz hafta yaşanan alımların tepki alımından öteye gitmesi için yeni haftada risk iştahı takip edilmeli. Enerji piyasasında toparlanma eğilimi doğalgaz piyasasını da destekleyebilir.
Teknik olarak, 08 Temmuz ile başlayan haftada 5.32 dolar düşük seviyesini gören yakın vade doğalgaz fiyatları sonrasında 3 haftada yaşanan toparlanma ile geçtiğimiz haftayı 8.30 dolar seviyesinde kapattı. Yeni haftada 7.70 dolar üzerinde yükseliş eğilimi korunuyor olacak. Yukarıda 8.70 dolar sınırında doğalgaz piyasası bir miktar zorlanabilir ve bu seviyeden satışlar gelebilir. Ancak bu seviyenin aşılması ile 9.00 dolar üzerinde Haziran ayı yüksek seviyesi 9.66 dolara doğru hareket söz konusu olacak.
Destekler: 7.70-7.40-7.00
Dirençler: 8.70-9.35-9.65