Petrol piyasası satıcıların kontrolünde...
Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününe 98.46 dolar ile başlayan WTI ham petrol hafta boyunca satıcılı bir seyir izledi. Küresel ekonomik yavaşlama ve talep yönlü endişeler öncesinde piyasayı etkisi altına almıştı. Ancak FED sonrası hisse senedi piyasalarında sınırlı olmakla beraber pozitif seyir artan risk iştahı ile enerji ürün grubuna da olumu yansımıştı. Ağustos ayının ilk haftasında talep yönlü endişeler yanında ABD ve OPEC+ tarafındaki haber akışının arz yönlü artışı işaret etmesi ile ham petrol piyasası tekrar satıcıların kontrolüne geçti.
Arz yönlü aşağı eğilime destek veren son gelişmeleri sıralayacak olursak;
1-) Ham petrol ithalatındaki güçlü artışın etkisiyle ham petrol stokları 4,5 milyon varil arttı. Analistler, ham petrol stoklarının 0,6 milyon varil azalmasını bekliyorlardı.
Artış, bir önceki haftaya göre günde 1,2 milyon varil artarak günlük 7,3 milyon varil olan ham petrol ithalatından kaynaklandı. Haftalık rapor detayında benzin stokları 0,2 milyon varil artarken, damıtılmış yakıt stokları 2,4 milyon varil azaldı.
2-) Petrol piyasalarındaki son gerilemeye rağmen ABD’de petrol üretimi günde 12,1 milyon varilde kaldı. Biden yönetiminin ülkede ham petrol üretimini artırmaya yönelik telkinlerini biliyoruz. Petrol fiyatları 100 dolar altına gerilediğine göre üretim artışı için daha az teşvik var. Piyasa düşen fiyatların etkisi ile bir müddet kendi içinde dengelenebilir.
3-) OPEC+ Eylül ayında üretim hedefini günde 100.000 varil artırmaya karar verdi. OPEC+ üretim artış kararının limitli olacağı tahmin ediliyordu. Dolayısı ile bu tarafta sürpriz yok. Bazı OPEC+ üyeleri, üretim sorunları ve önceki yetersiz yatırım nedeniyle mevcut kotalarını karşılamakta zorlanırken, üretimi 100.000 varil daha artırma kararının petrol piyasası üzerinde önemli bir etkisi olmayacak.
Öte yandan, bir kesim üretim artışının 100 bin varil ile limitli kalmasını grubun ileriye dönük bir arz sıkıntısı olması durumunda endişe kaynağı olarak gördü. Reuters raporuna göre, Dünyanın bu kış bir arz kriziyle karşı karşıya kalması durumunda Suudi Arabistan ve BAE'nin talebi karşılamak için “petrol ateş gücünden” tasarruf ettiğini gösteriyor. Rapora göre Suudi Arabistan, BAE ve diğer bazı OPEC üyeleri günde 2,0 – 2,7 milyon varil yedek kapasiteye sahip. Geriye dönük bakıldığında büyük mümkün artışları mümkün ancak sürdürülebilir değil. Rusya ile fiyat savaşının olduğu Nisan 2020 ‘de Suudi Arabistan günde 12 milyon varile kadar, BAE 4 milyon varil üzerinde petrol pompalamıştı. Ancak burada kritik soru sürdürülebilir olup olmadığıdır? Ayrıca, OPEC üyelerinin önemli bir üretim artışı taahhüt etmeye hazır olup olmadığını söylemek için henüz çok erken.
Mevcut arz/talep dengesine ilişkin görünüm ile yeni haftada da ham petrol piyasasında satış yönlü eğilimin süreceğini bekleyebiliriz. ABD’de resesyona ilişkin beklentiler ve FED ’in faiz artırım patikası için önemli olan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi 528 bin olarak 250 bin civarında olan piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 3.5 seviyesine gerilerken ücret artışları Temmuz ayında yıllık bazda %5.2 olarak gerçekleşti. İstihdam piyasasında güçlü seyir FED ‘in enflasyon ile mücadelesinden geride kalması için sebep olmaz iken hisse senedi piyasaları pozitif istihdam verisi ardından geri çekildi. Dolar Endeksinde (DXY) 106.50 seviyesinde fiyatlama S&P VIX endeksinde yükseliş ve emtia piyasasında geri çekilme ile ham petrol piyasasının mevcut düşüş eğilimini kırmak için kesinlikle ek pozitif katalizörlere ihtiyacı olacak.
Teknik görünüm
Analitik verilere göre: 02 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -8180 kontrat düşüş ile 334638 kontrat olarak açıklandı. Beş hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -19976 kontrat iken ham petrol piyasası 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon taşıyor. Derinlik raporunun açıklandığı 02 Ağustos tarihinden sonra ABD ham petrol stoklarında 4.5 milyon varillik beklenmedik artış ve Dolar Endeksinde (DXY) yukarı yönlü hareket ile enerji ürün grubunda satışlar devam etti. Dolayısı ile 02 Ağustos sonrasında fon net uzun pozisyon miktarında daha fazla düşüş ile aşırı satım bölgesinde pozisyonlama olduğunu tahmin ediyoruz. Yeni haftanın ilk işlem günlerinde piyasa alım yönlü tepkiler ile kısa vadede piyasayı etkileyecek olan verileri bekleyebilir. Öte yanda arka planda resesyon endişesi çalışıyor ve muhtemelen Mart 2022 yüksek seviyeleri ham petrol piyasası için zirve olarak kalmaya devam ederken tepki alımlarının tekrar zirveye hareket yeteneğinde olmadığını ve kalıcı olmayacağını söyleyebilirim.
Teknik olarak, 90.00 dolar altında kaldığı sürece ham petrol piyasasında satış trendinin biraz daha yerleşmiş olduğu senaryoda yeni düşük seviyeler görülebilir.
Destekler: 85.00-82.75-80.50
Dirençler: 90.00-92.50-95.50
Analitik verilere göre, 02 Ağustos haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarına 4621 kontrat eklendi ve toplam miktar -87873 olarak gerçekleşti. Doğalgaz piyasası enerji ürün grubu ve emtia piyasası genelindeki satış baskısına eşlik ediyor. 37 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon miktarı ile doğalgaz piyasası yaklaşan sonbahar ayları ile geri çekilmelerde kısa pozisyon kapama faaliyeti için uygun diyebilirim. Rusya’ya uygulanan ambargo Avrupa’nın doğalgaz arzına ilişkin endişeler ve düşük seviyelerdeki doğalgaz stoklarına rağmen düzeltme kaçınılmaz olunca fonlar gerekeni yaptı ve fiyatlar geriledi. Öte yanda bir noktadan sonra piyasanın temellere dönüşü kaçınılmaz olabilir. Avrupa’nın doğalgaz tedariki sorun olmaya devam ederken Rusya’dan alımların ek vergiye tabi olacağı söylemi ile bölge için doğalgaz maliyetinde artış enflasyonist eğilimi destekliyor. Kısaca yükselen fiyatlar mevcut koşullarda istenen bir durum değil ve mümkün olduğunca törpülenmeye çalışılıyor. Bu anlamda bir süre daha 7.50-9.75 bandının kırılma yönünü takip etmek anlamlı olacaktır.
Teknik olarak, Ağustos ayının ilk haftasında daha az dalgalı bir görünüm ile yakın vade doğalgaz 8.00 dolar sınırında kapanış yaptı. Yeni haftada 7.50 dolar üzerinde piyasada yükseliş denemeleri sürebilir. Ancak bu seviye altında doğalgaz piyasası daha zayıf bir görünüm ile 7.00 dolar altında 6.40 desteğine doğru geri çekilebilir.
Destekler: 7.50-7.00-6.40
Dirençler: 8.50-9.00-9.40