Ham petrol piyasası için ralli beklentisi zayıf...
OPEC+ toplantısı ve 2 milyon varil/gün üretim kısıntısı kararının yankıları sürüyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklamasında Uluslararası Enerji Ajansı raporunda OPEC+ tarafından geçen hafta üretimi dizginleme kararının küresel ekonomiyi durgunluğa itebileceğini söyledi. ABD ve diğer üst düzey tüketici ülkelerini de içeren Paris merkezli ajans, 'OPEC’in arzı kısma planının tetiklediği ekonomideki amansız bozulma ve yüksek fiyatlar dünya petrol talebini yavaşlatıyor' dedi. 'Acımasız enflasyonist baskılar ve faiz artırımlarının canını sıkarken, yüksek petrol fiyatları zaten resesyonun eşiğinde olan küresel ekonomi için devrilme noktası olabilir' diye ekledi.
Ham petrol piyasasında OPEC+ in üretim kısıntı kararına karşı satış baskısının arkasında, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol talebi tahmininde aşağı yönlü revizyon ve Çin talebine ilişkin endişeler yer alıyor. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin, bir haftalık tatilin ardından Kovid-19 alevlenmeleriyle mücadele ediyor. Ülkede kovid vaka sayısı küresel standartlara göre küçük, ancak ekonomik aktivite ve dolayısıyla petrol talebi üzerinde etkili olması bekleniyor. Çünkü diğerlerine kıyasla Çin sıfır kovid politikasında kararlı görünüyor.
Bunun dışında geçtiğimiz haftanın stok değişim rakamlarında ham petrol stokları beklenti olan 1,75 milyon varil üzerinde 9,9 milyon varil artış gösterdi. Toplam benzin stokları 2 milyon varil artarken ısınma yakıtı stokları 4,9 milyon varil azaldı. Ham petrol ve benzin stokları artarken bir başka önemli gelişme ABD’nin günlük petrol üretiminin 12 milyon varilden 11.9 milyon varile gerilemiş olmasıydı. Üretim rakamındaki düşüş ardından ham petrol fiyatlarının kısa vadeli yukarı yönde tepki verdiği görüldü. Ancak bu tepki kalıcı olmadı çünkü küresel ekonomik yavaşlama ve talepte düşüş fiyatlara yön vermeye devam ediyor. Diğer yandan Baker Hughes'un Cuma günü yayınladığı bir rapor, ABD’de petrol kuyularının sayısının arttığını gösterdi.
Avrupa Birliği tarafında Rusya’ya tavan fiyat uygulaması konusunda ise kesin bir görüş birliği henüz sağlanamadı. Birliğin Rusya yaptırımlarını artıracağı konusunda söylemlere karşı hidrokarbon yaptırımları bölge ekonomisi için hassasiyet içeriyor.
Diğer tarafta Dolar Endeksi ve tahvil piyasası ile FED ’in Kasım ayında 75 baz puanlık faiz indirimine artık kesin gözü ile bakılıyor. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekonomistlerin beklediği %0.3'ün üzerinde Eylül ayında %0.4 arttı. Gıda ve enerjiyi çıkaran Çekirdek TÜFE rakamı da, aylık %0,6 artışla beklenenden daha yüksek oldu. WTI ve Brent Petrol merakla beklenen tüfe verisi ardından FED ‘in agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi ile geriledi. Bazıları ABD tüketici fiyatlarındaki artışın ham petrol talebi için pozitif olduğunu savunurken FED ’in enflasyonu düşürmek için agresif faiz artışlarına devam edeceği gerçeği ile bu tez makul görünmüyor. Daha yüksek oranlar ile güçlenen ABD Doları dış talebi aşağıya çekecektir.
Talep tarafındaki bir diğer haber, OPEC’in Çarşamba günü, dünya petrol talebindeki büyüme için 2022 tahminini Nisan ayından bu yana dördüncü kez düşürmesiydi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık raporunda talep beklentisini, önceki tahmine göre günlük 460.000 varil düşüşle günlük 2,4 milyon varil olarak güncelledi.
Bütün bu gelişmeler ışığında WTI ham petrol aşağı yönlü hareket ile geçtiğimiz haftayı 85.61 dolar/varil seviyesinde düşüş ile kapattı. Talepte daralma bekleyişi piyasanın sürdürülebilir bir ralli inşa etmesini güçleştiriyor.
Teknik görünüm
Analitik verilere göre: 11 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 18311 kontrat artış ile 333236 olarak açıklandı. Son dört haftada ham petrol piyasasında yukarı yönlü hareket limitli kalmasına karşı fon net uzun pozisyon miktarında 17351 kontrat artış gerçekleşti. Son rapora göre 10 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile geri çekilmelerin fonlar tarafında alış fırsatı olarak görüldüğü anlaşılıyor. Önümüzdeki iki haftada büyük spekülatörlerin alış yönünde kalıp kalmayacağının önemli olduğunu düşünüyorum. Yeni haftada 85.00 dolar altında fiyatlama ile alış eğilimi artık be seviyelerde piyasanın dip yapma eğilimi içerisinde olduğunun işareti olabilir. Fonlar nezdinde tersine hareket ile uzun pozisyon azalışı durumunda ise havlu atma süreci ile yeni düşük seviyeler görebiliriz.
Teknik olarak, geçtiğimiz haftanın son işlem günündeki satışlar ile 85.00 dolar kritik seviyesi altında WTI ham petrol 80.00 dolar/varil seviyesine doğru düşüş eğiliminde kalabilir. Yukarıda 90.00 dolar/varil ilk direnç olarak görülüyor.
Destekler: 85.00-83.20-80.00
Dirençler: 90.00-91.35-92.50
Analitik verilere göre, 11 Ekim haftasının derinlik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı -4097 kontrat artış ile -130707 olarak gerçekleşti. Son dört haftada -9068 kontrat kısa pozisyon artışı ile piyasa son 52 haftanın yükseğinde kısa pozisyon taşıyor. Enerji piyasası genelindeki satış yönlü eğilim ile doğalgaz piyasası aşırı satım bölgesinde pozisyonlanmadan yukarı yönlü tepki veremiyor.
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan haftalık doğalgaz raporunda stoklar 125 (beklenti 123) kübik feet artış gösterdi. Rapor analistlerin ortalama beklentine göre gerçekleşti. Buna rağmen geçtiğimiz 5 yıllık ortalama ile kıyaslandığında yılın bu dönemine göre stoklar ortalamanın 221 kübik feet altında kalıyor. Haftalık performansa bakıldığında 6.30-6.55 bandında destek bulmuş görülen doğalgaz fiyatları 6.30 dolarda bulunan kilit desteğin altına yerleşmek için önemli negatif katalizörlere ihtiyaç duyacak.
Teknik olarak, yeni haftada 6.30-6.85 dolar aralığının kırılma yönü önemli iken 6.80 dolar üzerinde kapanışlar ile 7.45 dolar hedef olabilir.
Destekler: 6.30-6.00-5.45
Dirençler: 6.85-7.20-7.45