Rafineri kullanım kapasite artışı ne kadar etkili olabilir?
Yeni haftada Dolar Endeksi finansallar ve emtia piyasasında ana tema 13 Aralık Salı günü açıklanacak ABD Kasım ayı tüketici enflasyonu ve 14 Aralık FED toplantısı sonucu olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan üretici enflasyonu aylık %0.3 artış ile piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşti. Bu durum enflasyonist eğilimin geride kalmadığı endişesi ile bu hafta yapılacak olan toplantıda 75 baz puan faiz artış ihtimalini yükseltti.
Öte yanda enerji ve tarım ürünleri başta olmak üzere emtia piyasasındaki fiyat hareketlerine bakıldığında ham petrol fiyatları Kasım ayı yüksek seviyelerinden 20 dolar geri çekildi. Bunun yanında ABD Kaliforniya’da benzin fiyatları yine Kasım ayı zirvesinden 1.60 dolar geriledi. Aynı şekilde buğday, soya fasulyesi, mısır gibi tarım ürünlerinin de Kasım ayı boyunca fiyatları geriledi. Bu iki ana ihtiyaç madde grubunda fiyatlarda yaşanan düşüş FED’in ilerleyen aylarda daha düşük enflasyon beklentisi için yeterli olacak mı? Olabilir ancak Kasım ayı Tüketici enflasyonunun da bu görüşü desteklemesi gerekiyor. 13 Aralık tarihinde açıklanacak olan veri için ortalama beklenti aylık bazda %0.3 artış ile yıllık gerçekleşmenin %7.3 olacağı yönünde iken çekirdek enflasyondaki artışında %0.3 ile sınırlı kalacağı düşünülüyor. Rafineri kullanım kapasitelerinde artış ne kadar etkili olabilir?
Son birkaç haftanın EIA stok raporlarına benzer şekilde geçtiğimiz hafta da ham petrol stoklarında 5.1 milyon varil düşüş gerçekleşti. Yeni yıl ve tatil sezonu ile beraber ABD’de talebin artmasında etkili oluyor. Ham petrol stokları düşerken benzin ve rafineri ürünlerde son dört haftada stokların yükselişte olduğu dikkat çekiyor. Kuşkusuz artan rafineri ürün stokları için rafinerilerin ham petrol talebi yükseliyor. Son rapora göre rafinerilerin günlük ham petrol talebi günlük 16.585 milyon varil ile 2019 yılından bu yana en yüksek seviyede. ABD’de rafineri kullanım oranı son haftalardaki artış ile 2019 Ağustos ayından bu yana ilk kez %95.5 seviyesine ulaşmış. Ülkede kapasite kullanımı mevsimsel olarak yılın bu aylarında yükselişe geçiyor. Sonbahar aylarında gerileyen kapasite kullanımı Kasım Aralık aylarında artıyor. ABD’de son haftalarda kapasite kullanım oranlarındaki artış ham petrol piyasasında talep tarafındaki sıkıntıların önüne geçmesi açısından pozitif diyebilirim. Diğer tarafta son 10 yıllara bakıldığında ülkede rafineri kapasite kullanım oranı yüksek seviyelerine bakıldığında 1990 ortalarından itibaren artışa geçmiş ve Temmuz 2020 senesinde günlük 18.976 milyon varil talep ile rekor seviyeye ulaşmış. Yüzde olarak rafineri kullanım kapasitesi son rapora göre %95.5 olmakla birlikte uzun vadeli ve günlük rafineri talebi ile bakıldığında daha kötümser bir tablo ortaya çıkıyor.
Teknik görünüm
WTI (NYMEX) Ham Petrol :
Analitik verilere göre: 06 Aralık haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 222 kontrat minör artış ile 299185 olarak açıklandı. Son rapora göre vadeli ve opsiyon piyasasında fonlar üçhaftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Üç hafta öncesinde alım yönünde olan büyük spekülatör henüz piyasada dip seviyenin görüldüğü konusunda emin değil ve kenarda beklemeyi tercih etmiş. Buna rağmen, teknik olarak kısa vadede aşırı alım bölgesinden uzaklaşılmış olması ile yeni haftada yukarı yönlü tepki alımları görebiliriz.
Teknik olarak, geçtiğimiz hafta 75.00 dolar altında kapanış ile yakın vade ham petrol zayıf bir görünüm sergiledi. Yeni haftada 75.00 dolar altında Amerikan tipi ham petrol dip arayışını sürdüyor olacak.
Destekler: 70.00-67.00-66.00
Dirençler: 75.00-77.80-81.70
Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat :
Analitik verilere göre, 06 Aralık haftasının derinlik raporunda fonların net kısa pozisyon miktarı 435 kontrat düşüş ile -135877 olarak açıklandı. Son iki haftada yaklaşık 7500 kontrat kısa pozisyon kapama faaliyetine rağmen 52 hafta içinde 3 haftalık yüksek seviyede kısa pozisyon taşınıyor. Dolayısı ile hava koşulları Rusya arzı gibi konulardaki haber akışına hassasiyet artabilir. Buna rağmen son üç ayda doğalgaz piyasasında otoritelerin istediği düşük fiyatlama büyük ölçüde sağlandı. Bu durumun değişmesi küresel ekonomi için istenen bir gelişme olmayacağından yukarı yönlü fiyat hareketlerinin sınırlı kalmasını bekliyorum.
Doğalgaz piyasası fiyatlara yön verecek ek katalizörler beklerken yatay seyrine devam ediyor. Bu dönemde kış sezonu ve soğuk hava koşulları Avrupa’da fiyatlar üzerinde etkili iken genele yayılan bir alım dalgası henüz görülmedi. Avrupa pazarındaki gelişmelerin ABD pazarı üzerinde yakın vadede önemli bir etkisinin olup olmayacağı belirsiz. Geçtiğimiz hafta şükran günü tatilinin araya girmesi ile azalan likidite sonrası yeni haftada soğuk hava koşulları ile artması muhtemel talep fiyatlara girebilir. Ancak güçlü bir alış yönlü eğilim beklemek için erken diyebilirim. Doğalgaz piyasası halen yüksek net kısa pozisyon miktarı taşıyor Rusya’nın Avrupa Bölgesine gaz ihracatını tamamı ile kesme ihtimali ise şimdilik tehdit olarak görülmüyor.
Teknik olarak, geçtiğimiz hafta kısa pozisyon kapama faaliyeti ile alış yönünde olan piyasada 6.75 dolar direncinin yukarı yönde kırılması durumunda yakın vade doğalgaz 7.30 ara direnç olmak üzere 7.60 dolar seviyesine doğru yükseliş eğiliminde olabilir.
Destekler: 5.35-4.75-4.40
Dirençler: 6.75-7.30-7.60