Ham petrol piyasası talep endişesi altında kaldı…
Geçtiğimiz haftaya 76.50 dolar/varil seviyesinde başlayan WTI ham petrol üç gün süren satış baskısı ile 70.00 dolar/varil altına geriledi. ABD’de Silicon Valley Bank ile başlayan tedirginlik ve artan resesyon beklentisi emtia piyasası genelinde negatif fiyatlamalara neden oldu. Bunun yanında ekonomik açılma ardından ilk etapta bir sıçrama yapan Çin ekonomik verileri şimdilerde karışık bir seyir izliyor. Talep tarafındaki gelişmeler yanında Rusya’nın ham petrol arzında beklenen düşüşün olmayışı da temel olarak ham petrol fiyatlamasına olumsuz yansıdı. Uluslararası Enerji Ajansı, gelişmiş OECD ülkelerinde ticari petrol stoklarının 18 ayın en yüksek seviyesinde olduğunu açıklarken, Rusya'nın Şubat ayındaki petrol üretimi, deniz yoluyla ihracatına yönelik yaptırımlara rağmen Ukrayna savaşı öncesi seviyelere yakın kaldı.
Geçtiğimiz hafta ABD tarafında önemli görülen enflasyon verileri açıklandı. Tüketici enflasyonu beklentiler dahilinde %6.00 seviyesine gerilerken üretici enflasyonunda düşüş FED ’in enflasyon ile mücadelesi için destekleyici olarak görüldü. Öte yanda ABD’de istihdam piyasası başta olmak üzere ekonomik veriler güçlü seyrediyor. Bu durumda FED ‘in ılımlı faiz artışları ile enflasyonu orta vadeli hedefine getireceği görüşü sorgulanıyor. Bankacılık sektöründe artan faiz oranlarının aktif pasif yönetimini zorlaştırması ve özelikle küçük ve orta ölçekli bankaların likidite sorunu yaşama ihtimali Mart ayı toplantısında FED ‘in daha temkini olmaya itecek mi? İşte bu sorunun cevabı aranırken geçtiğimiz hafta piyasa fiyatlamalarının dalgalı olduğunu ve oynaklığın arttığını gördük. Piyasa genelinde olduğu gibi emtia piyasası da belirsizliği sevmiyor. Buna bir de artan resesyon endişeleri eklenince ham petrol piyasası haftanın ilk yarısında satıcıların kontrolündeydi.
Gelişmiş OECD ülkelerinde ticari petrol stoklarının 18 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ve Rusya'nın petrol üretiminin yüksek kalmasıyla birlikte, petrol talebinin daha güçlü olacağı tahminine rağmen arz fazlası endişeleri devam ediyor. Perşembe gününe gelindiğinde Suudi Arabistan ve Rusya'nın piyasa istikrarını artırmanın yollarını tartışmak üzere bir araya geldiklerine dair haberler ile ham petrol fiyatları toparlandı. Suudi Arabistan ve Rusya, OPEC+ üretim kesintisi hedeflerine olan bağlılıklarını teyit ederek piyasadaki iyimserliği artırdı. Doların değer kaybetmesi de petrol fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı.
Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman ile Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak arasındaki görüşme, OPEC+'nın piyasa dengesini koruma çabalarına odaklandı. İki ülke, OPEC+ grubunun geçen Ekim ayında 2023'ün sonuna kadar üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düşürme kararına bağlı kalmaya devam ediyor. Kuşkusuz arz/talep dengesi tarafındaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. Ancak geçtiğimiz hafta piyasaları etkisi altına alan ABD ve Avrupa bankacılık krizi ile bu taraftaki gelişmeleri tartmak gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz artırım kararı ardından bu hafta FED de 50 baz puan ile devam kararı verirse petrol fiyatlarında dalgalı seyrin devam ettiğini görebiliriz.
Teknik görünüm
WTI (NYMEX) ham petrol vadeli kontrat:
Analitik verilere göre: 21 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -5360 kontrat düşüş ile 282701 kontrat seviyesine geriledi. Ocak ayı boyunca gözlenen net uzun pozisyon artışı 31 Ocak haftası ile son bulmuştu. Derinlik raporu sene başından bu yana 1 hafta yerine daha uzun bir süre gecikme ile yayınlandığından son 2 ayda piyasa için referans olmadı. Ancak fiyat hareketine bakarak uzun pozisyon miktarında gerileme olduğunu tahmin ediyordu. Hem uzun pozisyon hem açık pozisyon miktarında düşüş ile 21 Şubat haftası raporu açıkça satıcıların kontrolünü gösteriyor. Son dört haftada -21329 kontrat satış olan ham petrol piyasası 3 haftanın düşük pozisyon seviyesini taşıyor.
Teknik olarak, 07 Mart zirvesinden bu yana 7 seanstır gerileyen WTI ham petrol 73.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile güç toplayabilir ise 76.50 dolar hedef olabilir. Öte yanda, geçtiğimiz hafta iki kez test edilen 65.70 dolar piyasa için önemli bir destek iken bu seviye altında kapanışlar ile 61.00 dolara doğru satış baskısı sertleşebilir.
Destekler: 65.00-62.40-61.00
Dirençler: 71.50-74.00-76.45
Doğalgaz (NYMEX) vadeli kontrat:
Analitik verilere göre, 21 Şubat haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net kısa pozisyon miktarı -4789 kontrat artış ile -142438 olarak gerçekleşti. Önceki raporumuzda rahmin ettiğimiz üzere son dört haftada piyasanın net kısa pozisyon miktarında -8117 kontrat artış gerçekleşti. Piyasa son rapora göre son 52 hafta içinde 5 haftanın düşük seviyesini taşıyor.
Fiyatları yukarıya taşıyacak pozitif katalizör eksikliği nedeniyle ham petrol piyasası baskı altında kalmaya devam ediyor. Haftanın son işlem gününde 2.50 dolar seviyesinin altına yerleşme girişiminin başarılı olması durumunda doğalgaz bir sonraki destek seviyesi olan 2.35 dolara doğru hareket edecektir.
Teknik olarak, 9 günlük üssel hareketli ortalama 2.50 dolar etrafında yatay hareket eden doğalgaz piyasası 3.00 dolar üzerinde kapanışlar ile güç toplayamadığı sürece satış eğilimi sürüyor. Aşağıda 2.15 dolar yukarıda 3.00 dolar kısa vadede takip edilecek seviye olarak öne çıkıyor.
Destekler: 2.30-2.15-1.96
Dirençler: 2.50- 2.80-3.00