Beklenti | Önceki | Önem | ||
11 Aralık/18:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | -4.9 mio varil | ** |
Tarım dışı istihdam rakamları, ticaret müzakerelerinde iyimserlik ve Viyana’dan gelen OPEC haberleriyle petrol fiyatları yükseldi. OPEC ve diğer üretici ülkeler 2020 ilk çeyrek için 500.000 varil daha fazla kısıtlama kararı alarak Mart ayı sonuna kadar 1.2 milyon varil olan hedeflerini 1.7 milyona (küresel üretimin %1.7’si) çıkardılar. Muhtemelen OPEC günlük 340.000 varil üstlenirken geri kalan 160.000 varil OPEC dışı üreticiler tarafından karşılanacak.
Günde 500.000 varil daha fazla üretim kısıtlaması grup için fazla sıkıntılı olmaz. Zaten, Suudi Arabistan kotalarına sadık kalmayan Irak, Nijerya ve Rusya'nın fazla üretimini karşılamak üzere kendi üretim kotasının çok altında üretim yapıyordu. Aramco’nun halka açılması sürecinde sağlıklı bir petrol piyasası hedeflediğinden fazla üretim yapan ülkelere sessiz kaldı ama bundan sonrası için süreç sıkıntılı olabilir. Suudi Arabistan kotaları üzerinde üretim yapan ülkeleri şimdilik söylemlerle ikaz ediyor ama aşırı üretime devam ederlerse petrol fiyatında sert düşüşler yaşanabilir.
Nitekim, hafta içinde gerek ABD-Çin gümrük tartışmalarının iyimserliği, Cuma günü açıklanan sürpriz istihdam rakamları (NFP) piyasalarda risk alma eğilimini tetikledi. Sermaye piyasaları ve tahvil getirileri sert bir şekilde yükselirken altın fiyatlarında satış baskısı yoğunlaştı. Risk alma ortamı yanı sıra Viyana'da petrol üreten ülkelerin daha fazla üretim kısıtlama kararı ardından petrol fiyatlarının da Cuma günü sert şekilde yükselmesi beklenirdi ama böyle olmadı, petrol fiyatı tüm pozitif veriler karşısında cılız bir tepki gösterdi. Petrol fiyatının cılız tepkisi için şu söylenebilir. Günlük 500.000 varil ilave kısıtlama öncesinde piyasalarda konuşuluyordu, muhtemelen fiyatlara yansıdı ve/veya yatırımcılar üretim kısıtlama süresini üç aydan daha uzun bir süre yapılmasını bekliyorlardı. Daha derin üretim kısıtlaması piyasa beklentileri ve konsensus altında kalmış görünüyor.
Petrol fiyatının en önemli yön tayin edici faktörü olan küresel talep endişesi biraz azalmaya başladı. Arz yönlü gelişmelerin arka plana geçeceği ve talep yönlü manşetlerin petrol fiyatlarına daha etkili olacağı bir süreç bekliyorum.
Petrol piyasalarında analitik veriler; Fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 23375 kontrat azalarak 456828 kontrat oldu.
Teknik olarak, Ocak vadeli WTI petrol fiyatı 29 Kasım günü (reversal formasyonu ile) sert düşüş ardından 55.00 dolar/varil ile 50 günlük hareketli ortalamasının altına gerilemişti ve o günden bu yana üretim kısıntısı manşetleri ile her seans yükselerek konsolidasyon bandının üst direnci olan 60.00 dolar seviyesine yaklaştı. Yükselme momentumu 60.00 dolar varil direnci üzerinde 62.50 dolar/varil seviyesine kadar taşıyabilir ama Ocak vade WTI petrol fiyatı aşırı pahalı bölgeye ulaştı. Sanırım, yükselme olasılığından daha çok 200 günlük hareketli ortalamasına (57.50 dolar/varil) doğru gerileme, kar realizasyonu gerçekleşebilir.