Beklenti | Önceki | Önem | ||
27 Kasım/18:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 1.4 mio varil | ** |
Petrol fiyatları geçen hafta OPEC+ üretici ülkelerin kısıtlama programına devam edeceği beklentisi ile yükselme eğilimindeydi. Ayrıca, ABD-Çin ticaret görüşmelerinden de yön arıyor. Yani, petrol piyasaları iyimser ama tedbirli bir seyir izliyor. Bu iki önemli faktör, ticaret tartışmaları ve OPEC toplantısı, kısa vadede petrol fiyatları için kritik rol üstlenmiş gibi görünüyor.
ABD-Çin görüşmeleri yüzeyde iyimser bir senaryo sergiliyor ama sürekli git-gel ler ile sermaye piyasaları hafta boyu tedirgin ve tedbirli bir seyir izlediler. Aralık ayında gerçekleşmesi beklenen yüz yüze görüşmelerin henüz takvimlendirilmemiş olması, piyasada iyimserliği kolayca raydan çıkabilir yada, tam aksine iki parti bir tarih belirlerse piyasalar tarafından oldukça pozitif bir gelişme olarak algılanır. Zira, en azından yapısal konularda uzlaşmalı yaklaşımı ile Çin, Aralık 15’de başlayacak olan gümrük tarifelerinde ki artışı önleyebilir ve ikinci tur konular için uygun zemin hazırlanabilir. Ayrıca, uzlaşma tarihinin belirlenmesi halinde Çin, ABD’in Hong-Kong’da yaşandığı iddia edilen insan hakları, baskı vs. konuları içeren yada Hong-Kong protestocularını destekleyen ABD yasasını göz ardı edebilir. Böyle bir gelişme risk alma eğilimini yükseltir ve piyasalarda doping etkisi yapar.
Petrol fiyatlarını destekleyecek diğer bir gelişme elbette OPEC ve diğer üretici ülkelerin toplantısından gelecek. Küresel talebin yeniden sorgulanmaya başladığı bu günlerde (OECD küresel büyümeyi %2.9 tahmin ediyor) Reuters ajansına göre Rusya'nın üretim kısıtlamasına gitmeyeceği belirtiliyor ve piyasa beklentileri mevcut üretim kısıntısının aynen devam edeceği yönünde. Ancak, Uluslararası Enerji Ajansı ve diğer bazı raporlara göre daha derin bir kısıtlamaya gidilmemesi halinde 2020 yılında ABD, Norveç ve Brezilya’nın katkısı ile küresel üretim fazlası günde 1 milyon varil üzerine çıkacak. Bu durum, elbette petrol fiyatı için baskı unsuru olmalıdır ama arz yönlü endişelerin de öne çıkabileceği bir jeo-politik kargaşa içinde olduğumuzu unutmayalım. Günde 4.6 milyon varil petrol üreten Irak’da sular durulmuyor, giderek artan sosyal ayaklanma ve çatışmalar petrol üretimini sekteye uğratabilir. İran içinde durum pek farklı değil. OPEC’in ağır toplarından olan İran petrol üretimi, zaten ABD ambargosu ile dramatik ölçülerde azalmışken, sosyal kargaşa azalmış olan bu üretimi daha da düşürebilir. Dolayısıyla, arz-talep arasında dengesizlik bir ölçüde aşırı olmamakla (dengelenmekle) birlikte kısa vade de ABD-Çin ticaret tartışmalarının fiyat oluşumunda en önemli faktör olduğunu yadsıyamayız.
Petrol piyasalarında analitik veriler; Fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 8349 kontrat artarak 453460 kontrat oldu.
Teknik olarak, hafta başında geriledikten sonra yükselen ve iki ay’ın zirvesinde işlem gören WTI petrol fiyatı Cuma günü, ABD-Çin ticaret tartışmalarında olumsuzluk endişesi ile geriledi tepe seviyesinden satış baskısı başlayarak teknik olarak “reversal top” denilen formasyon oluşturdu. Ocak vadeli WTI petrol fiyatının aşağı yönlü hareketi önce 200 günlük hareketli ortalaması olan 57.00 desteğini ve sonrasında 50 günlük hareketli ortalaması olan 56.00 dolar seviyesini test edebilir. Yukarı yönde 60.00 dolar önemli bir direnç olarak görülüyor ve aşılması halinde 62.50 dolar majör direnç olarak öne çıkacaktır.