Beklenti | Önceki | Önem | ||
12 Şubat/ 18:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 3.4 mio varil | ** |
Piyasalarda son derece kritik ve belirsiz bir haftaya başlıyoruz. Tüm piyasaların seyri, corona virüsünün kontrol altına alınması ya da bulaşıcı hastalığın yayılmasına (ivmesinin artmasına) bağlı. Epidemik hastalıklar, aynen deprem gibi, kalp krizi gibi, uzun vadeli atmosferik olaylar gibi, finansal krizler gibi hem karmaşık sistemler hemde kaos (kaotik) özellikleri barındırırlar. Önceden tahmin edilmesi ve yeniden yapılanmaları bilim tarafından henüz açıklanamamıştır. Bununla beraber, süreçlerin bazıları sağlıklı bir şekilde tespit edilebilir. Corona virüsü 27 Ocak’dan bu yana başta Çin (Wuhan) olmak üzere birçok ülkede çabukça yayılmakta. Ancak, Çin’in Wuhan’ı karantina altına alması 23 Ocakta başladı. Cumartesi günün itibarı ile küresel olarak şimdiye kadar 6100 kadarı ciddi olmak üzere 35.000 kişinin etkilendiği, 724 kişinin hayatını kaybettiği ve 2410 kişinin iyileştiği belirtiliyor. Muhtemelen 2002/03 SARS kayıplarını aşacak gibi görünüyor. Dünya sağlık örgütü (WHO) ve Çin sağlık bakanlığına göre corona virüsünün kuluçka süresi 2-14 gün. Yani, virüs’ün hastada etkisini göstermesi en fazla 14 gün içinde gözleniyor. Dolayısıyla, 07 Şubat (ve hafta sonu) hastalığa yakalananların sayısı virüs’ün kontrol altına alınıp alınamadığı konusunda bilgi verecektir. Hastalığın yayılması ve sayıların artması piyasalarda korkunun devam etmesi anlamına geleceğinden güven enstrümanlarına (altın, Japon Yen’i, tahvil fiyatlar ve ABD dolar) talep artacak, kontrol altına alındığı konusunda ip uçları yada bulunduğu söylenen aşı öne çıkarsa piyasalarda yeniden risk alma eğilimi başlayacaktır. Yani, bu hafta piyasalar için kritik bir dönemeç olacaktır.
Elbette, bu güne kadar yaşananlar Çin ekonomisini oldukça olumsuz etkiledi ve her geçen gün bu olumsuz etki devam ediyor. Hafta sonu Şangay Pekin ve bazı kıyı kentlerinin karantinaya (bir çeşit ev hapsi) alınmasının Çin ekonomisini olumsuz etkilediğini tahmin etmek zor değil. ABD ile imzalanan birinci etap ticaret anlaşmasının gerekleri de yerine getirilemeyebilir ama iyi haberler veya aşı bulunması dünyanın bu büyük ekonomisinde anksiyetenin hemen azalmasına neden olacaktır. Diğer bir endişe yeniden canlanan talep endişesi. Sonuçta, geçen hafta bir çok emtia piyasalarında olduğu gibi önce toparlanan petrol fiyatı beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam rakamlarına rağmen yeniden satış baskısı yaşadı. Bu hafta, özellikle ilk iki gün kaotik gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatını kritik ve psikolojik destek olan 50.00 dolar/varil altında işlem görecek yada çabukça toparlanacaktır.
Tabi ki petrol fiyatlarında yaşanan erozyon, OPEC ve Rusya’nın panik halinde üretim kısıtlamasını günlük 600.000 varil olarak açıklamalarına neden oldu. Rusya, bu konuda destekleyici açıklamalar yapmakla birlikte Joker olmaya devam ediyor. Petrol piyasasında bu hafta kestirilmesi güç dramatik fiyat hareketleri ve oynaklık bekliyorum. Ortalık sakinleşene kadar kenarda beklemenin akıllı olacağını düşünüyorum.
Petrol piyasalarında analitik veriler; Geçen hafta başında yükselmesine rağmen hafta sonuna doğru sert düşüşlerin etkisi gözlendi ve fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 43723 kontrat daha azalarak 457356 kontrata geriledi. Corona virüs belirsizliği ile trader’lar pozisyon kapatmaya (long liquidation) devam ediyorlar.
Teknik olarak, Nisan Vadeli WTI petrol fiyatı hafta içinde kısaca 50.00 dolar/varil altında işlem gördü. Her türlü teknik gösterge açısından aşırı ucuz bölgede seyrediyor ama buna rağmen bu hafta yeni dipler görülebilir. Kaotik gelişmelerin hakim olduğu süreçte teknik olarak değerlendirmeler beyhudedir. Pozisyon almak isteyenler sadece risk toleranslarına göre işlem yapmalıdır. Corona virüs olayının nasıl tezahür edeceği bu hafta yön belirleyecektir.