Beklenti | Önceki | Önem | ||
04 Mart/ 18:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 0.5 mio varil | ** |
Korona virüs yaygınlaşması ve küresel talep endişeleri ile piyasalarda kan banyosu devam ediyor. WTI ve Brent ham petrol fiyatları dört yıldan bu yana en sert haftalık düşüş ile Cuma günü son yılların en düşük seviyesine geriledi.
Talep daralması ve petrol fiyatlarının düşmesi ile karşı karşıya olan OPEC ve diğer üretici ülkelerde yeniden ve daha fazla üretim kısıtlama faaliyetleri hızlanıyor. Suudi Arabistan’ın dengeli bütçesi için 80 dolar/varil petrol fiyatı gerekirken, şimdilerde 50 dolar/varil için bir şeyler yapmaya çabalıyor. Bu hafta Viyana’da toplanacak OPEC ve diğer üretici ülkelerin günlük üretim kısıtlamasına bir milyon varile yükseltmesi bekleniyor. Önemli OPEC üyesi birkaç ülke (Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirliği, Kuveyt) daha derin üretim kısıntısı talep ederken Rusya, Korona virüs salgınının küresel petrol talebinde azalmaya neden olacağını kabul etse bile, OPEC ile birlikte daha derin kesintiye katılma kararını açıklamıyor. Petrol fiyatlarındaki dramatik değer kaybı ve küresel ekonomide durgunluk endişeleri göze alındığında, OPEC ve diğer üretici ülkeler bu hafta birlikte hareket edip daha derin kısıtlama kararı alamazlarsa petrol fiyatlarında düşme trendi devam edebilir.
Diğer yanda ABD rekor seviyede petrol üretmeye devam ediyor. Son yedi haftanın altısında günlük 13 milyon varil petrol üretmesi OPEC ve diğer üreticilerin kısıtlama çabalarının etkisini sınırlıyor. Yani, küresel petrol talebi artmadıkça OPEC ve diğer üreticilerin düşündükleri kısıtlama çabaları petrol fiyatlarında trendin dönmesi için yeterli olmayabilir.
Haftalardır petrol fiyatlarında aşağı yönlü (bearish) baskının artacağından bahsediyordum ancak piyasalar kısa dönem gelişmelere çok daha sert tepkiler vererek son dört yılın en düşük seviyesine kadar gerilediler, dolayısıyla, her tür tahminlerin ötesinde sert düşüşlerin yaşanması kısa dönemli aşırılığa işaret edebilir. Piyasalar spekülatörler için cazip hale gelecek seviyelere oldukça yaklaştı, ancak piyasaların yükselmesi için bir katalizör olmalı.
Petrol piyasalarında analitik veriler; Fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 29740 kontrat artarak 452702 kontrata yükseldi.
Teknik olarak, geçen hafta Nisan vadeli WTI petrolü için 52.50 dolar/varil destek seviyesi ile 55.00 dolar civarında 50 günlük hareketli ortalamasına doğru toparlanacağından söz etmiştim, piyasa 54.40 seviyesine kadar yükseldi ama ardından manşet haberlere tepki ile 45.00 dolar/varil altına kadar hızla değer kaybederek teknik tanım anlamında düzeltme seviyesi aşıldı ve ayı piyasasına bürünmek üzere. Şimdi, kısa dönemli satın alma faaliyetleri öne çıkabilir (RSI aşırı ucuz bölgede) ve petrol fiyatında 50 dolar/varile kadar toparlanma gözlenebilir. Daha fazlası için OPEC ve diğer ülkelerin uzun vadeli bir hamle yapması yanı sıra küresel talep endişesinin azalması gerekir, aksi halde bearish momentum petrol fiyatını 40.00 dolar/varile kadar çekebilir. Risk yönetim uygulamalarının yada alışkanlıklarının ihmal edilmemesi gerekir.