Petrol Piyasası uzun vadede tebessüm ediyor…
Üretim kısıtlaması ve KOVİD-19 cephesinden nispeten olumlu haberler petrol fiyatını beş haftadan bu yana ilk kez pozitif kapattı. 01 Mayıs itibarı ile başlayan günlük 9,7 milyon varil OPEC+ üretim kısıtlamasına destek artıyor. Norveç ve diğer OPEC dışı ülkelerin organik olarak ya da planlı şekilde üretim kısıtlamasına katılmaları mümkün. Burada şunu ifade etmenin yeridir. Talep endişesinin ne kadar büyük ve belirsiz olduğunu anlayan OPEC üyeleri geçmişte olduğu gibi kotalarını aşmak disiplinsizliği bir yana üretim kısıtlamasını daha da artırmak üzere işbirliğine gitmek isteyeceklerdir. Ayrıca, birçoğunun iflas eşiğine geldiği tekno kuyularında azalan faaliyetleri ABD petrol üretimi de anlamlı bir şekilde düşürüyor. Sanırım, zor günlere ve belirsizliğe rağmen petrol fiyatında normalleşme (rebalancing) süreci başlatılıyor.
Ancak, normalleşme çabaları bu ortamda ne kadar etkili olabilir sorusu yerinde bir sorudur, zira problemler tanımlı değil, sıkıntılar bir süre daha devam edebilir. Örneğin, virüs salgını ile tetiklenen inelastic talebi kestirmek kolay değil. Tüm Dünya virüsü hapsetme tedbirlerinden kademeli olarak çıkmayı planlarken, petrol uzmanları salgın nedeniyle azalan talebi, özellikle kısa dönem talebini kestirmekte zorlanıyorlar. Nisan-Mayıs 2020 arasında talep azalmasına yönelik tahminler çok farklılaşıyordu. Günde 30 milyon varil daralma bekleyende var 40 milyon da! Hata payı bile (10 mio) tüm üretici kısıtlamalarından (9,7 mio) daha fazla. Dolayısıyla, OPEC+ üretim kısıtlamasının günlük 10 milyon varil altında olduğu düşünüldüğünde spot piyasada olağanüstü bir belirsizlik ortaya çıkıyor. Bu nedenle, üreticilerin kısıtlama hesapları gerçekçi olmaktan çok uzak olması yanı sıra, talep azalmasındaki belirsizlik aşırı volatilite ve fiyatlamada dengesizliğe yol açar, petrol piyasasının hali mecali budur. Bu durumda temel verilere odaklı trader’ların küresel stokları takip ederek gerçek talep daralmasını kestirmeye çalışmaktan başka çareleri yok.
Kısaca, dünyayı durma noktasına taşıyan virüs salgınına karşı alınan tedbirlerin kademeli olarak düşürme planları ve OPEC+ ülkeleri üretim kısıtlaması aşırı yüksek stokları eritmeye yetmeyebilir, petrol fiyatında aşırı volatilite ve düşme eğilimi bir süre daha devam edebilir.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 4841 kontrat azalarak 585185 kontrata geriledi. Yakın vadelerde olağanüstü satışlara rağmen net uzun pozisyonlar hala yüksek seviyede. Net uzun pozisyonlar agrega (toplam) vadeleri içerdiğinden trader’lar uzun vade endişesi taşımıyorlar denebilir.