OPEC üretim kısıtlamasına ilişkin endişeler artıyor
Geçen hafta ilginçti. Bir yanda OPEC+ ülkelerin üretim kısıtlama programında sapma beklentilerinin zaten zayıf olan talep endişelerini artırması diğer yanda Başkan Donald Trump'ın COVID-19 testinin pozitif çıkması ardından mali yardım paketinin ortada kalması petrol ve diğer birçok piyasaları olumsuz etkiledi.
OPEC+ üretim kısıtlama anlaşmasında yeniden endişeler oluşmaya başladı. Geçen hafta sonunda Eylül ayı için OPEC üretiminin günde 160.000 varil arttığı açıklandı. OPEC’in ihracatı da Ağustos'taki 17,53 milyon varilden Eylül ayında 18,2 milyon varil'e yükselmesi küresel talebin yavaşladığı bir dönemde piyasaya daha fazla petrol sattığı anlamına gelir. Ayrıca, Venezuela üretiminin artışı yanısıra Libya üretiminin toparlanması devam ederse petrol fiyatları üzerinde daha fazla baskı yaratacağından OPEC+ üyeleri önümüzdeki toplantılarda uzlaşma (üretim kesintileri) konusunda sorun yaratabilir. Birçok OPEC+ ülkesi ciddi bütçe açıkları ile karşı karşıya ve petrol gelirlerini artırmak için üretimi artırmak istiyorlar. Şimdiye kadar petrol fiyatlarını 30.00 dolar seviyesinin altına gerilemesi korkusu üretim kotalarına sadık kalmalarını ve kesintilerinde hile yapmalarını engelledi. Ancak, petrol fiyatları düşerse ve petrol üreticilerinin bütçeleri üzerinde ek baskı yaratırsa, kotalarına sadık kalmaları kolay olmayacak.
ABD Başkanı D. Trump ve eşinin koronavirüs testi pozitif çıktığını bildirmesinin ardından WTI petrolü sert satışlara sahne oldu. Açıklamalar dünya piyasaları üzerinde önemli baskı oluşturdu ve ABD başkanlık seçimleri öncesinde kargaşaya yol açtı. Nitekim, başkan ve eşinin pozitif test sonucu ABD seçimleri öncesinde belirsizlik yaratırken salgının henüz sona ermediğini, Başkanın bile koronavirüse yakalanabileceğini gösterdi.
Sonuç olarak, istihdam rakamlarının beklentilerin altında açıklanması ve hayal kırıklığı ardından Cuma günü işlem seansı sırasında Kasım vadeli WTI fiyatı 37.50 dolar seviyesinin altına düştü. Bütçe sıkıntısı olan birçok OPEC üyesi ülkelerini aşırı üretim ve ihracata yönelmesi satış baskısını artırabilir. Yatırımcılar, mali yardım paketinin aksayacağı endişesi ile riskli varlıkları satmaya çalışıyorlar. Ayrıca, ABD doları güçlenmeye devam edecek gibi görünüyor ve bu da petrol fiyatında ilave baskı oluşturacaktır.
Petrol piyasalarında analitik veriler; ABD’nin commodity Futures Trading Commission (CFTC) haftalık verisine göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 8701 kontrat azalarak 515909 kontrat’a geriledi.