Petrol zayıflık belirtileri için teknik göstergeleri zorluyor.
Petrol fiyatları bu hafta zorlu bir sürece girdi ve bir yanda güçlenen dolar diğer yanda finans piyasalarında sert düşüşler WTI petrol fiyatını Haziran ayından bu yana ilk kez 40.00 doların altına çekti.
ABD Dolar Endeksi, 93 seviyesinde 20 günlük hareketli ortalama üzerine çıkmayı başardı, yeni bir yükseliş eğilimi başlatma olasılığının bir işareti olabilir. Temmuz ve Ağustos aylarında ABD dolarının zayıflaması emtia piyasalarının yükselişinde çok önemli bir rol oynamıştı. ABD doları aşırı geriledi, bu nedenle toparlanmasını görmek sürpriz olmaz.
S&P500 endeksinin art arda birkaç gün çok güçlü satış baskısı riskli varlıklar için talep üzerinde baskı oluşturduğundan petrol fiyatları da olumsuz etkileniyor. Özellikle, rafineri bakım onarım dönemine girildiği bu günlerde ABD ham petrol talebinin azalması ve ayrıca benzin talebinde azalma ham petrol talebini olumsuz etkiliyor. Dahası, talep endişeleri bu faktörlerin ötesinde COVİD-19 endişesiyle de devam ediyor. Avrupa'da ikinci virüs dalgası ve virüsün daha fazla yayılmasını önleme tedbirleri uygulanmaya başladı. Kimse gerçek bir ekonomik kilitlenmeden bahsetmiyorsa da, bu tür önlemler tüketici kaygısını artıracak ve nihayetinde ekonomik toparlanmanın hızı üzerinde baskı oluşturarak petrol talebine de zarar verecektir. Toplu aşılama olmadan normal yaşama tam bir dönüşün imkansız olduğuna yaygın olarak inanılmaktadır. DSÖ, toplu aşıların 2021 ortasından önce gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyor, bu da seyahat talebinin muhtemelen önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar baskılanacağı anlamına geliyor.
Son olarak üretim kısıtlama politikasında Irak endişe kaynağı oluyor. Irak, 2021'in ilk çeyreği için OPEC+ anlaşmasından muafiyet istiyor ve bu istek tüm üyeler arasında kısıtlama disiplininin bozulabileceği anlamına geliyor. Bazı OPEC+ ülkeleri piyasaya daha fazla üretim yapmak istediğinden petrol için endişe verici bir senaryo olarak görülebilir. Piyasalar aşağı yönlü baskıya karşı savunmasız, ancak 04 Eylül Tarım Dışı İstihdam Raporu (NFP) raporu beklentileri değiştirebilir. Ekim vadeli WTI petrolün 40.00 dolar seviyesi birçok trader’ın gözlediği çok önemli bir seviye. Uzun süredir tutunan bu desteğin kırılması 35.00 dolar desteğine belki daha da altında bir seviyeye kapı açar. Irak üretim kesintilerinden vazgeçmek istiyor ve ham petrol stoklarının hala olağanüstü dolu olduğu gerçeği ile ham petrolün çok daha yükseğe çıkabileceği bir senaryo görüşümce zor.
Petrol piyasalarında analitik veriler; ABD’nin commodity Futures Trading Commission (CFTC) haftalık verisine göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 5526 kontrat azalarak 555465 kontrat’a geriledi.