OPEC'in spot piyasada fiyat yükseltme çabası başarılı olacak mı?
WTI Crude Oil. ABD işsizlik oranı, Mayıs ayında beklenmedik şekilde %13,3'e geriledi. Ekonomistler işsizlik oranının yaklaşık %20'ye yükselmesini bekliyorlardı. Tarım dışı ekonomik rakamların beklenti üzerinde açıklanması ve içerikli OPEC+ üretim kısıtlama anlaşması ekonomik toparlanma konusunda iyimserlik ve risk alma eğilimine neden oluyor.
OPEC + müzakerelerinde son derece başarılı bir uzlaşma gerçekleştirildi ve grup Cumartesi toplantısında günlük 9.7 mio varil üretim kısıtlamasında anlaştı. Öncesinde ciddi mali sıkıntılar içinde olan Irak’ın uzlaşmaya katılması konusunda endişeler vardı, Nijerya da öyle ama Suudi Arabistan ve Rusya’nın ikna çabaları meyvesini verdi. Dahası, Mayıs ve Haziran aylarında üretim kısıtlama kotalarını eksik tutan üyelerin bu eksiği telafi etmek üzere Temmuz'dan Eylül'e kadar daha fazla kısıtlama yapmaları kabul ettirildi. Ancak, bu sözleşmenin ne kadar uygulanabilir olacağını zaman içinde göreceğiz. Zira, üyeler arasında kotalara %100 kısıtlama uyumu 3.5 yıldan bu yana devam eden anlaşmalarda hiç sağlanamadı hatta bu uyum OPEC tarihinde görülmüş bir başarı da değil. Bu defa, Suudi Arabistan ve Rusya, herhalde Mayıs ayında görülen negatif petrol fiyatları endişesi ile sıkı bir özveri ve işbirliği içinde her ay toplanarak üyelerin kotalarına ne kadar sadık kaldıklarını denetleyecekler. Amaç, kısa vadede pandemi nedeniyle artan stokların azalması için piyasa yapısını backwardation fiyatlamaya çevirmek, yani başarılı bir kısıntı programı ile arzı azaltarak spot fiyatları her pahasına yükseltmek istiyorlar. Bir hayli zor bir uğraşı bu, bir yanda küresel pandemiden kaynaklanan ekonomik belirsizlik ve talep değerlendirmesi diğer yanda arzı kontrol etmek üzere nasıl bir denetim mekanizmasının hayata geçirileceği ciddi bir meydan okuma. Bir başka belirsizlik Libya’dan geliyor. Petrol fiyatının son günlerde yükselmesi ve OPEC+ üreticilerinin başarılı kısıtlama çabaları Libya üretimi olmadığından daha kolaydı. Şimdi, Libya’da ortalığın biraz sakinleşmesi ve ateşkes uygulaması günde bir milyondan fazla petrolün tekrar piyasaya sürülmesi anlamına gelir. Ancak, Suudi Arabistan ve Rusya’nın yaz aylarında petrol açığı ile backwardation beklentisine rağmen piyasalarda en önemli faktör hala yüksek küresel stoklar. Yani, talep bir süre arzı geçse bile, petrol tedarikinde bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Petrol bol ve depolama tesislerinden çekilmeyi bekliyor.
Geçen hafta bir yanda petrol stoklarında artışın getirdiği baskı, Suudi Arabistan'ın mevcut üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatma teminatı ile dengeleniyor demiş ve temel veriler ve fonların net uzun pozisyonları açısından petrol fiyatı pahalı seviyede seyrettiğini ifade etmiştim ama hafta içinde başarılı Suudi Arabistan + Rusya operasyonu ve ABD istihdam rakamları piyasalarda risk alma eğilimini desteklemeye devam etti ve petrol fiyatı yükselerek kısa dönem içinde aşırı pahalı bölgede işlem görmeye devam ediyor.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 24861kontrat artarak 605164 kontrata yükseldi.