Temel verilerin desteklemediği irrasyonel çoşku...
Petrol fiyatında, Perşembe günü sert satış dalgası ardından bir aydan bu yana ilk haftalık değer kaybı gözlendi. ABD'deki koronavirüs vakalarındaki sıçrama ve ekonomik toparlanma ile ilgili endişelerin artması üzerine FED, uzun vadeli olumsuz ekonomik etkilerin gözlenebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu gelişmeler çerçevesinde petrol analistleri ham petrol rallisinin aşırı ölçülerde olduğunu ve yeni bir satış dalgasının geleceğini ifade ediyorlar. Yatırımcılar ikinci bir koronavirüs dalgasının risklerini değerlendirdikçe petrol fiyatının volatilitesi artabilir.
API stok raporu piyasada şok etkisi yaptı.
Salı günü açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) raporuna göre, 5 Haziran haftasında stoklarda1.738 milyon varil azalma beklentisine karşı 8.42 milyon fazla açıklanması ardından bazı analistler petrol piyasasında temel verilerin desteklemediği irrasyonel çoşkudan (irrational exuberance) söz etmeye başladılar. Nitekim, EIA haftalık petrol raporları, ABD petrol üretiminde sürekli azalma gösteriyor. 10 Haziran'da yayınlanan son raporda petrol üretimi günlük 13,1 milyon varil ile zirveye ulaştıktan sonra istikrarlı şekilde azalarak günde 11,1 milyon varile ulaştı. Koronavirüs krizinin başlangıcından bu yana, ABD petrol endüstrisi günlük üretimini 2 milyon varil azalttı. Bu üretim azalması kabaca Suudi Arabistan ve Rusya'nın uyguladığı kesintiler civarında. Yani, önümüzdeki günlerde WTI petrol fiyatı önemli ölçüde ABD üretiminden etkilenmeye başlayacak. ABD petrol üretiminin bu yıl 11 milyon bpd'nin altına düşeceğine dair konsensus var ama üretimin mevcut 11,1 milyon varilden önemli ölçüde düşüp düşmeyeceği önemli olacak.
Bu noktada, bullish yatırımcıların temkinli bir iyimserlikle piyasalara yaklaşmaları öneriliyor. Bir yanda, OPEC+ üreticilerinin hızla kısıtlama çabalarından dolayı bazıları petrol fiyatının yükselmeye devam edeceği beklentisini savunurken diğer yanda, zayıf rafineri marjinleri farklı bir hikayeyi anlatıyor. Ayrıca, ABD üreticileri ve Libya'nın yeniden üretime başlaması OPEC+ üretim kısıtlamasını etkisizleştiriyor. Bu dengeler tartışılırken önümüzdeki aylarda talebin ne olacağı konusu en önemli joker kart olmaya devam edecek ve talep yönünde olumlu gelişmelerin olmadığı bir süreç petrol fiyatında yeni satış baskısı oluşturacaktır.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 11468 kontrat artarak 616630 kontrat’a yükseldi.