Wti Petrol (nymex) 16-11-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

18 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Talep artışı için çarkları dönen ekonomiye ihtiyaç var...

Geçen hafta başında COVID-19 aşısına ilişkin iyimserlik buharlaşınca petrol fiyatı satış baskısı altında girdi. Hisse senetleri piyasasından farklı olarak petrol, analiz ve beklentilerin ötesinde fiziksel bir üründür, stok seviyelerine baskı uygulayacak gerçek talebe ihtiyaç duyar. Talep daralma endişesi ise devam ediyor.

Enerji piyasalarında traderlar, COVİD-19 aşısının aylar sürecek çok zor bir görev olduğunu ve küresel talebin toparlanmasına olumsuz etkisi olacağını fark ettiler. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) COVID-19 aşısının kısa sürede piyasaya sürülse bile 2021 yılının ikinci yarısına kadar küresel petrol talebinde önemli bir artışa yol açmayacağını ifade ediyor. Diğer yanda, ABD Fed Başkanı J. Powell Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşı cephesindeki son gelişmelere rağmen ekonominin ‘önümüzdeki birkaç ayın zorlu geçebileceğini ve ekonomi üzerindeki kısa vadeli etkisinin değerlendirilmesi için henüz çok erken’ olduğunu söyledi. Dolayısıyla, petrol piyasasında talebin azalma endişesi devam ediyor. Bullish (destekleyici) bir gelişme olarak, OPEC+ üretici ülkeleri bu yıl için kararlaştırdıkları üretim kesintilerinin ileri bir tarihe ertelemesi düşünülebilir.

Sonuç olarak, uzun vadeli COVID-19 aşısı gibi potansiyel olumlu katalizörün, Avrupa'daki ekonomik kilitlenmeler ve Libya'daki artan petrol üretimi gibi kısa vadeli katalizörlerin olumsuz etkisini telafi edip edemeyeceğine bağlı olacaktır. Talep için çarkları işleyen bir ekonomiye ihtiyaç vardır ve dünyanın büyük bir kısmı yavaşlarken petrol fiyatında satış baskısı beklemek, görüşümce makul görünüyor.

Petrol piyasalarında analitik veriler; ABD’nin commodity Futures Trading Commission (CFTC) haftalık verisine göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 25643 kontrat azalarak 508660 kontrat’a geriledi.

EIA haftalık enerji raporu; Geçtiğimiz haftanın EIA (Uluslararası Enerji Ajansı)raporunda ham petrol için 4,277 mio/varil sürpriz artışa karşı benzin stokları -2,309 varil, fuel oil stokları 5.355 mio/varil geriledi. Benzin kaleminde Kasım ayı sonlarına doğru mevsimsel etki ile arz tarafında düşüş ve önceki yıla kıyasla düşük seviyede stok rakamları normal karşılanır. EIA raporunda öngörülen rafineri ürün talebi günlük 8.76 mio/varil, rafineri ürün talebi 4.05 mio/varil ile önceki senenin altında iken arz tarafında düşüş için geçerli sebepler var. Covid-19 sonrası jet-fuel talebi negatif yönde etkilendi. ABD jet fuel stokları son raporda 37.1 milyon/varil ile Kasım 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD rafineri kapasite kullanım oranı Ağustos ayında %76 iken son raporda %74.5 olarak görülüyor. Meksika körfezinde faaliyet gösteren 10 rafinerinin kasırga etkisi ile dönem içerisinde üretimi kesintiye uğradı. 

Covid-19 pandemi etkisi ve ekonomilerin durma noktasına gelmesi ile taban yapan talep yaz ayları ile toparlanam eğilimine girdi. Öte yanda kapasite altında çalışan rafineriler ile stoklarda düşüş gerçekleşti. Mevcut koşullarda arz tarafında düşüş ile enerji piyasasında talep artışına hassasiyetin arttığı söylenebilir. Rafineriler talepte artış beklentisi ile kapasitelerini artırmaktan çekinmeyecektir. Buna rağmen yakın zamanda benzin ve rafineri ürünlerde stok düşüşü devam ederken bu durum fiyatları yukarı çekebilir. 

Teknik Analiz; Ocak 2021 vadeli WTI Petrol fiyatı Cuma günkü işlem seansında biraz geriledi, 200 günlük hareketli ortalamasını test ediyor. MACD uzun pozisyon statüsünü koruyor ama MACD’nin öncü göstergesi olarak histogramı zayıflama yönünde işaret ediyor. Doğal olarak 40.00 dolar seviyesi potansiyel psikolojik destek olarak algılanır ama kısa vadeli olumsuz katalizörler öne çıkarılırsa bu destek kırılarak satış baskısını artırır.  


Ücretsiz Deneme Hesabı