NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla
ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ
|
| Beklenti | Önceki | Önem |
24 Haziran/ 17:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 1.2 mio varil | ** |
WTI Petrol (NYMEX)
Opec üyeleri kotalarına sadık kalıyor...
Petrol arz-talep beklentilerinde biraz iyileşme hafta boyu petrol fiyatını olumlu etkiledi. Özellikle, Brent petrol vade yapısı spot piyasada daralmayı gösteren “backwardation”a dönüştü. Yani, spot piyasa fiyatı taşıma maliyetlerini ihmal ederek yakın vadeli fiyatların üzerine çıkmış olması spot piyasada yeterli petrol olmadığının işaretidir. Bir diğer destekleyici gelişme arz ise yönlü. Kotaların üzerinde üretim yapan Irak ve Kazakistan’ın Mayıs ayında sadık kalmadıkları üretim kotalarının fazlasını telafi edeceklerini ve gerektiği ölçüde üretim kısıtlaması yapacaklarını belirtmeleri yanı sıra OPEC + üreticilerinin genel olarak kısıtlama programlarına sadık kalmaları da arz yönlü endişeleri azaltıyor. Şimdilik Suudi Arabistan işini iyi götürüyor.
Bu gelişmelere çerçevesinde petrol piyasası Covid-19 endişesine omuz silkerek son üç ayın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Ancak bu endişe 2. Corona salgın dalgasının ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak tekrar öne çıkabilir. Ayrıca, önümüzdeki günlerde petrol fiyatını olumsuz etkileyecek bir başka faktör Rusya’dan gelebilir. Bilindiği gibi Rusya’nın üretim kısıtlamasına karşı çıkması ve petrol savaşını tetiklemesi geçtiğimiz Mayıs ayında negatif petrol fiyatına neden olmuştu. Rusya yeniden piyasaların dengelenmesi için petrol üretim kısıntısının Mayıs ayı sonunda sonlandırılmasından yana açıklamalar yapmaya başladı ve Temmuz sonrası için kısıntı programına katılmayacağını açıkça ifade ediyor. Yani, Ağustos ayında petrol arzı günde en az 2 milyon varil artacak. Ağustos ayında Covid-19 endişeleri azalır ve küresel toparlanmanın ivmelenmesi ile petrol talebi artmaya başlarsa fazla üretim absorbe edilebilir, ancak gelişmeleri şimdiden kestirmek elbette mümkün değil ama yatırımcılar için en iyi gösterge geçen hafta değindiğim gibi stok rakamlarını takip ederek talebin devam edip etmediğini kestirmeye çalışmaktır.
Şu an kısa vade için pozisyon almayı makul gösterecek belirgin bir beklenti olmamakla birlikte petrol fiyatlarının kısa sürede aşırı yükselmiş olması satış eğilimi ya da kısa pozisyon (bearish) daha makul görünüyor.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 26379 kontrat azalarak 590251 kontrata geriledi.
Teknik olarak; Ağustos vadeli WTI petrol fiyatı % 61.8 Fibo direnci ve aynı zamanda boşluk (gap) kapatma direncine doğru hareket ediyor. Cuma günü 09 Haziran zirvesini denedi ama seans sonunda geriledi. Bu seviye aşılmadan uzun pozisyon almak risk taşıyor, kısa dönemli bir gerileme söz konusu olabilir. Boşluğun kapatılması 41.00 dolar üzerinde ve bu seviyeye yaklaşıldığında momentum azalıyor. Dolayısıyla, uzun vade için WTI petrol fiyatının daha geniş bir bant içinde hareket etmesi beklenebilir. Aşağı yönde 35.00 dolar hafta içinde test edilmiş bir destek olarak öne çıkıyor. Yukarıda belirttiğim gibi kısa vade pozisyonları için belirgin bir neden yok ama momentumun azalması ve kısa dönem göreceli güç endeksinin (RSI) yüksek seviyede seyri aşağı yönlü bir eğilim olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. Özetle, yukarı yönde (boşluk kapatılması) fazla bir hareket beklenmemekle birlikte öncesinde kısa dönem göstergelerin seyri aşağı yönlü bir eğilim öneriyor.