Beklenti | Önceki | Önem | ||
25 Mart/ 17:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 2.0mio varil | ** |
OPEC ve Rusya’nın son toplantısında Rusya'nın ilave arz kesintisini desteklememesi sonrasında Suudi Arabistan’ın da “U” dönüşü yaparak vanaları açması petrol savaşını başlattı. Her iki üreticide düşen petrol fiyatından zarar görüyor ama Rusya’nın daha rahat olduğu ve uzlaşma konusunda istekli olmadığı gözleniyor. Bütçesini 30 dolar/varil’e göre uyarlarken Suudi Arabistan ancak 80 dolar/varil ile başa baş olabiliyor. Bir çeşit uzlaşma olmazsa aşırı üretim önümüzdeki aylarda petrol piyasasına tam anlamıyla kaos yaratacaktır. Bir not olarak ifade edilirse, Suudi Arabistan ve Rusya’nın ABD kaya gazı firmalarının iflas etmesini hedefledikleri söyleniyor ama bunun gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Hem kongre gerekli destekleri sağlamak isteyecektir hem de bu firmalar 2020 yılında olası petrol fiyatlarındaki düşüşe ciddi ölçülerde sigorta (hedge) yapmışlar. Bu arada Baker Hughes, ABD'deki petrol ve doğal gaz donanımlarının sayısının bu hafta 20 eksilerek 722'ye düştüğünü (toplam petrol ve gaz) ve geçen yıla kıyasla 244 azaldığını da bildireyim.
Petrol fiyatlarına gelince; yatırımcıların aklında iki endişe faktörü var. Küresel durgunluk ve Virüs salgınından kaynaklanan zayıf talep ile Rusya ve Suudi Arabistan aşırı üretiminden kaynaklanan arz fazlası. Bu iki önemli faktöre ekleme yapılabilir. Tüm emtia fiyatlarını olumsuz etkileyen ABD dolarının uzun yılların rekor seviyesine tırmanması ve stokların aşırı yüksek seviyelere taşınması.
Destekleyici faktörlerden de bahsedilebilir. D.Trump Perşembe günü petrol savaşına müdahale edebileceğini ifade etti ve petrol fiyatları derhal dramatik ölçüde yükselmeye başladı. Herhalde S.Arabistan’ı vanaları kısması için ikna etmek ve Rusya’ya yeni ambargo reçetesi sunmak. Ancak, piyasalarda pesimist analistlerin sayısı hızla artıyor. Diğer bir destekleyici gelişme yine D.Trump’dan. Ucuz petrol fiyatları ile stratejik petrol rezervlerinin (SPR) tepeleme doldurulması için petrol almak üzere Senato’dan fon talep etti ama şimdilik çevre kirliliğine etkisi ve büyük petrol şirketlerinin fahiş kazançlarına karşı olan Senato onay vermedi. Elbette, ABD’nin trilyon dolar teşvik paketi ve diğer merkez bankalarının benzer çıkışlarının piyasaları sakinleştirmesi ve petrol fiyatının yükselmesi için faydası olacaktır.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 57716 kontrat artarak 460440 kontrata yükseldi. Petrol temel ve teknik anlamda ucuz olmakla birlikte net uzun pozisyonlar açısından hala yüksek. Pozisyon kapatma (long liquidation) devam edebilir.
WTI ham petrol fiyatlarının 20 dolar/varil civarında seyri “kontango trade” denilen stoklama faaliyetlerin tetikledi. Spot fiyatlar aşırı düşük ama vadeli kontratlar taşıma maliyetinin ötesinde pahalı. Bu nedenle büyük yatırımcılar tankerlerde bekletmek üzere spot piyasada petrol satın alırken eş zamanlı eşit miktarlı vadeli kontrat satarak risksiz kazanç sağlama yolunu tercih ediyorlar. Spot piyasa ile (ya da Mart vade) petrol fiyatı ile 2021 Mart vade petrol fiyatı arasında 28 dolar/varil fark var. Tanker kirası ve bazı finansman giderlerinden sonra bir hayli kazanç bırakacak bir yöntem.
Teknik olarak, Mayıs vadeli WTI ham petrol fiyatı birkaç defa 20.00 dolar/varil altını denedi ama alıcılar derhal satın alma faaliyetlerine başlıyor. 20.00 dolar/varil altında kapanış 17.50 dolar/varile kapı açar. Yüksek seviyelerde hala kapatılmamış boşluk (gap) duruyor (36-40 dolar/varil). Yukarı yönlü iyimserlik için bu boşluğun alınması gerekir. Şimdilik, aşırı volatilite, sert düşüşler ve güçlü çıkışlar süreci.