Ekonomik verilere hassasiyet artabilir
Petrol fiyatları hafta sonunda ABD PMI rakamları ve işgücü piyasasından gelen olumsuz verilerle geriledi ve tekrar uzun süre 40 dolar cıvarındaki sıkıcı yatay seyir bandına geri döndü. Son haftalarda stok verilerinin azalmasına rağmen yukarı yönlü momentumun desteklenmesine rağmen yüksek seviyelerde işlem olmaması pek de iyiye işaret değil, Kontango piyasasında bu gelişme petrol fiyatlarında yeniden satış baskısına yol açabilir.
Hayal kırıklığı yaratan Euro Bölgesi PMI raporlarının ardından petrol satış baskısı görüyor. Hem İmalat PMI hem de Hizmetler PMI Temmuz seviyelerine kıyasla geriledi ve koronavirüsün yayılmaya devam etmesi, zaten sıkıntılı servis sektöründe ilave negatif baskı oluşturduğu için Hizmetler PMI'daki düşüş özellikle önemseniyor. Bununla beraber ABD'den açıklanan PMI raporları daha iyimser görünüyor. ABD İmalat PMI Temmuz'daki 50,9'dan Ağustos'ta 53,6'ya yükselirken, Hizmetler PMI 50'den 54,8'e yükseldi.
OPEC+ üretim kısıtlama programında mükemmel bir işbirliği ve kotalarına sadık kalmalarına rağmen (compliance) stoklar beklenenden daha yavaş düşüyor. ABD petrol stokları geçen hafta, altı haftada beşinci kez düştü. Ancak azalan stok rakamlarının etki süreci biraz zaman alacak gibi görünüyor. Herhalde, stoklardaki düşüşlerin etkisiz olması uzun süreli COVID-19 pandemisinin küresel talebi düşürmesine bağlanabilir. Dolayısıyla, önümüzdeki günlerde piyasalar ekonomik verilere her zamankinden daha fazla hassasiyet ve tepki gösterebilirler. Rusya genel olarak petrol piyasalarında iyimser. OPEC+ toplantısının ardından üretim kısıtlama hedeflediklerine ulaştıklarını ifade ediyorlar. Enerji bakanına göre küresel talep Temmuz ayında, salgın öncesi talep seviyelerinin yaklaşık %90'ına kadar yükseldi. Ayrıca, talep artışının devam etmesi halinde (aşı bulunması vs.) OPEC+ üretimini hızla artıracak desteği sağlama imkanlarının hazır olduğu da belirtildi.
Ancak, bu noktada, petrol piyasasının aşırı talep göreceği konusunda herhangi bir işaret görmediğim gibi aşırı stokların dengelenmesi için bir hayli çaba ve zaman gerekecek. Sanırım, petrolün yukarı yönlü hareketini sürdürmesi için daha olumlu katalizörlere ihtiyacı var ve ekonomik faaliyetin iniş-çıkışlı seyri bu işi yapamayacak. Petrol piyasasında konsensus, seyahat faaliyetlerinin (özellikle hava taşımacılığının) etkili bir aşı uygulanana kadar baskı altında kalacağı, dolayısıyla talep yönlü iyimserliğin oluşması sadece küresel ekonominin toparlanmasına bağlı olduğudur. WTI petrolü Temmuz ayına 40 dolar seviyesinin yakınında başladı ve şu anda 42 dolar seviyesinin yakınında işlem görüyor. Brent petrolün fiyatlanması da benzer. Şimdilik, trader’ların agresif bir şekilde pozisyon alma eğilimleri beklenmiyor.
Petrol piyasalarında analitik veriler; ABD’nin Commodity Futures Trading Commission (CFTC) haftalık verisine göre, fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 2.525 kontrat azalarak 570.125 kontrat’a geriledi.