OPEC+ üretim kısıntısını 2021 ilk çeyrek sonuna uzatabilir...
Petrol fiyatları, Covid-19'un yaygınlaşmasına rağmen yükselişine devam ediyor, herhalde yatırımcılar oldukça iyimser ortamda kriz ötesini değerlendiriyorlar. Ortam olumlu görünmesine karşın kısa dönemli gelişmeler petrol fiyatında bir hayli oynaklığa neden olabilir. Oynaklık kaynağı olarak öncelikle OPEC+ üretim kısıtlama programı düşünülmelidir.
OPEC+ üretici ülkeler üretim kısıtlamasını üç ay daha uzatmayı (Ocak başı yerine Mart sonu) tartışırken Rusya başta olmak üzere bazı ülkeler petrol fiyatının toparlanmasından dolayı kısıtlamanın devam etmesini istemiyorlar. OPEC+ ağır topları Suudi Arabistan ve Rusya, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerindeki resmi toplantılarından önce konuyu tartışmak üzere öncesinde bir toplantı düzenliyorlar. Makul bir beklenti şöyle olabilir; Suudi Arabistan üretim kısıtlamasının daha fazla ve daha uzun devam etmesini isteyen tek ülke ama COVİD 19 aşı cephesinde olumlu gelişmeler ve petrol talebinde artış beklentisi düşünüldüğünde pek şanslı olduğu söylenemez. En iyi ihtimal ile OPEC+ üreticilerinin uzlaşabileceği süre maksimum üç aylık bir uzatma olabilir. Dahası, OPEC+ birçok ülkenin bütçeleri, hem düşük petrol fiyatlarından hem COVİD 19 salgınından dolayı zaten problemli olduğundan bir an önce kısıntıya son vermek ve petrol üretimini artırmak istiyorlar. Bu konuda farklı açıklamalar petrol fiyatında ciddi oynaklık yaratır. Şimdilik, piyasalar OPEC+’ın 2021'in ilk üç ayı için mevcut kesintileri uzatma konusunda hemfikir olduğunu ve 2021'de küresel ekonomik toparlanmanın hızlanacağı ve buna bağlı olarak petrol talebinin artacağı beklentisi ile vadeli kontratları satın alıyorlar.
Petrol fiyatını destekleyen diğer bir veri stoklar rakamlarından geliyor. ABD Enerji Enformasyon Ajansı (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ham petrol stoklarının düştüğünü açıkladı. Stoklar analistlerin 127.000 varil artış beklentisine karşı 754.000 varil düşüşle 488.7 milyon varile geriledi.
Destekleyici verilere karşıt olarak Libya’nın üretim artışı da önemli olumsuz bir faktör olarak göz ardı edilmemeli. Zaten salgın nedeniyle talep daralması endişesi yanında arz endişesi kısa dönemde petrol fiyatındaki olumlu havayı değiştirebilir. Libya petrol üretimi günde 1,25 milyon varile kadar yükseldi ve daha da artması bekleniyor.
Sonuç olarak, OPEC+ toplantısından üretim kısıtlaması süresini uzatması, Libya’nın artan üretimi, COVİD 19 yayılması yada aşı konusunda olumlu gelişmeler önümüzdeki günlerde petrol fiyatında önemli oynaklık yada yön arayışına yol verecektir.