29 Haziran tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 7902 kontrat azalarak 134566 kontrat olarak açıklandı. Fonların son dört haftada yaptıkları toplam satış miktarı 48183 kontrat iken piyasa 7 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon taşıyor. Üç haftada yaşanan uzun pozisyon azaltma eğilimi ile son raporda aşırı alım bölgesinden uzaklaşan Euro pozisyonlanması para biriminin pozitif haber akışına duyarlı olabileceğini gösteriyor.
02 Temmuz tarihinde istihdam raporunu beklerken Dolar Endeksi (DXY) 92.74 seviyesine kadar yükseldi. ABD Haziran ayı istihdam raporu aylık 850 bin istihdam artışına karşı %5.9 seviyesine yükselen işsizlik oranı ile tam da piyasaya istediğini verdi. ABD ekonomisi aylık 850 bin istihdam artışı ile Ocak-Mart dönemi ortalamalarına geri dönerken işsizlik oranında %5.9’luk gerçekleşme döviz piyasasında tapering endişesini törpüledi. Varlık alımlarını azaltma ve öne çekilen faiz artırım beklentisi ile 92.74 seviyesine yükselen DXY rapor sonrası 92.25 seviyesine doğru geri çekildi. ABD Doları döviz piyasasını domine etmeyi sürdürürken Dünya genelinde Delta varyantı ve son haftalarda artışa geçen covid-19 vaka sayısının da ABD Doları’na talep yarattığını söyleyebiliriz. Bu hafta Euro tarafında açıklanacak ekonomik verilerde Salı günü Almanya ZEW ekonomik beklenti endeksi öne çıkıyor.
Öte yanda son aylarda Avrupa ekonomik verilerinde iyileşmenin para birimi üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. Sebebi Avrupa Merkez Bankası’nın bölge genelindeki iyileşmeye yönelik inancının kırılgan oluşu ve varlık alımlarına FED’e kıyasla uzunca bir süre devam edeceği yönündeki beklenti diyebiliriz.
Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları bağımsızlık günü tatili nedeni ile kapalı iken DXY tarım dışı istihdam sonrası yaşanan geri çekilmenin devamında 92.00 endeks seviyesi altına yerleşirse Euro yukarı yönlü hareket için kendine fırsat yaratabilir.
Teknik olarak, 1.1875 üzerinde kapanışlar ile güç toplaması muhtemel olan Euro/dolar paritesi bu hafta 1.1940 civarında olan 200 günlük üssel hareketli ortalamasını test edebilir.
Destek: 1.1800-1.1750-1.1690
Direnç: 1.1940-1.2025-1.2150
29 Haziran tarihli raporda vadeli piyasada Sterlin fon net uzun pozisyon miktarı 204 kontrat düşerek 17723 kontrata geriledi. Sterlin pozisyonlanmasında 52 haftanın zirve seviyesi 36082 kontrat iken 52 haftanın dip seviyesi -25409 kontrat olarak istatistiklere yansıyor. Euro’da olduğu gibi son iki haftada döviz piyasasında güçlü ABD Doları fiyatlaması ile fonlar uzun pozisyon azaltmayı tercih ederken gelinen seviyelerde Dolar Endeksi’nin yol verdiği senaryoda Sterlinde yukarı yönde tepki alımları görebiliriz.
İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısı yansımaları sürerken geçtiğimiz haftanın son işlem gününde GBPUSD paritesi 1.3733 seviyesine geriledi. Perşembe günü Merkez Bankası Başkanı Bailey’s konuşmasının da ılımlı olduğunu ve ülkede enflasyonun geçici olduğu yönündeki mesajların yinelendiğini gördük. GBPUSD paritesinde 200 günlük üssel hareketli ortalama 1.3680 önemli destek iken bu seviye altında kapanışlar ile satış yönlü eğilimin devam etmesi beklenebilir.
Öte yanda tarım dışı istihdam verisi sonrasında Dolar Endeksinde yaşanan geri çekilme sepet para birimlerinin önünü açtı. Euro ve Sterlin benzer teknik görünüm ile kısa vadede aşırı satım bölgesinden yükseliş denemeleri yapabilir. Bu tarz bir tepki bekliyoruz ancak kalıcı olabilmesi için 100 günlük üssel hareketli ortalama 1.3900 üzerinde kalınması gerekiyor.
Teknik olarak, bu haftanın ilk direnci 1.3900 üzerinde GBPUSD paritesi 50 günlük üssel hareketli ortalama 1.3975’e doğru yükseliş potansiyeli taşıyor. Aşağıda 200 günlük üssel hareketli ortalama 1.3680’in tutmadığı senaryoda 1.3575 ikinci destek olabilir.
Destekler: 1.3680-1.3575-1.3430
Dirençler: 1.3900-1.3975-1.4100
29 Haziran tarihli derinlik raporunda fonların vadeli piyasada taşıdıkları net kısa pozisyon miktarı 16033 kontrat artış ile 69895 kontrata yükseldi. Piyasa son rapor ile yeni 52 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyor. Derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde pozisyonlanma ile Japon Yeninde önümüzdeki haftalarda kısa pozisyon kapama faaliyeti görebiliriz.
Sene başından bu yana yükseliş eğiliminde olan USDJPY Nisan ayının başlarında zirveyi keşif ettikten sonra devam eden aylarda geri çekilmeye tanık oldu. Sonrasında paritenin arada kayıplarını geri alma girişimlerine tanık olduk. 16 Haziran FED toplantısı sonrasında döviz piyasası dolar pozitif fiyatlamaya geçince öncesinde güç toplamakta zorlanan Japon Yeni satıcıların kontrolüne geçti. Nihayetinde, USDJPY paritesi son 11 haftanın 7’sini yükseliş ile kapattı. Bu seviye Mart ayı pandemi döneminde güvenli liman olma özelliği ile ABD Doları’nın değer kazandığı fiyatlama ve acaba piyasa Delta varyantımı mı satın alıyor sorusu akla geliyor? Döviz piyasası Delta varyantını fiyatlıyor ise USDJPY paritesi yeni yüksek seviyeler görebilir. Aksi durumda haftanın son işlem gününde paritede yaşanan geri çekilme zamana yayılabilir.
Bu durumun sebeplerini açıklarken Japonya’nın diğerlerine kıyasla yavaş giden aşılama süreci, ekonomik toparlanma ve politika normalleşmesi anlamında geriden gelmesi ve Haziran ayında yatay kalan Tüfe adres gösterilebilir. Kısaca temel ekonomik verilere bakarak Yenin alış eğilimine taşıyacak sebep bulmakta zorlanıyoruz. O halde geriye Dolar Endeksinde geçtiğimiz Cuma yaşanan geri çekilmenin devamı ile sepet para birimlerinin vereceği yukarı yönlü tepki kalıyor.
Teknik olarak, geçtiğimiz hafta Mart 2020 yüksek seviyesine (111.71) yaklaşan ve haftayı 111.05 seviyesinde kapatan USDJPY paritesinin haftanın ilk işlem günlerinde 110.50 seviyesine doğru geri çekilmesi muhtemel iken bu seviye üzerinde kaldığı sürece parite yükseliş eğilimini koruyabilir.
Destek: 110.50-109.90-109.00
Direnç: 111.70-112.25-113.00
29 Haziran tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında gümüş net uzun pozisyon miktarı 588 kontrat artarak 57265 kontrat olarak açıklandı. Son dört haftada 15321 kontrat satış ile 16 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış görünen piyasa geçtiğimiz hafta 26.00 dolar üzerinde hafif yukarı yönlü bir eğilim sergiledi.
01 Temmuz tarihli istatistiklerde gümüş ETF borsa yatırım fonlarına 2.79 milyon troy/ons giriş olduğunu ve sene başından bu yana olan girişlerin 34 milyon/onsa ulaştığını gördük. Altın borsa yatırım fonlarından sene başından bu yana %5.8 çıkış gözlenirken gümüş EFT’lerine %3.8 giriş yaşanmış. Genelde kıymetli metal piyasası içinde ikiz kardeş şeklinde fiyatlanan altın ve gümüş bu kez ayrışmış. Sebebi altının faize duyarlılığını daha fazla olması ve gümüşün aynı zamanda endüstriyel kullanım alanı ile de değer yaratması şeklinde özetlenebilir.
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam raporunda aylık 850 bin artış beklenti üzerinde olmasına rağmen işsizlik oranında %5.9 gerçekleşme ile kıymetli metal piyasası rahatladı. İşgücü katılım oranında %61.6 gerçekleşme de piyasada iş kaybı olduğunu işaret ediyor. Kısaca özellikle uzun vadede düşen faiz oranları ile gümüşün yükselen faiz ortamını şimdiden fiyatlaması çok anlamlı değil. Buna rağmen önemli olan Dolar Endeksi ve ABD Doları’nın döviz piyasasında güçlenme eğilimini sürdürüp sürdürmeyeceği olacak.
Teknik olarak, bu hafta gümüş fiyatları 26.00 dolar üzerinde kalabilir ise 50 günlük üssel hareketli ortalama 26.70 dolara doğru yükselebilir.
Destek: 25.50-24.80-23.80
Direnç: 26.70-27.20-28.25
29 Haziran tarihli raporda E-mini S&P vadeli ve opsiyon net uzun pozisyon miktarı 5508 kontrat artarak 86591 kontrat oldu. Önceki hafta 51 haftanın yüksek seviyesinden yaşanan geri çekilme ile 50 bin kontrat civarında pozisyon azaltan fonlar son raporda limitli de olsa alış tarafında kalmayı tercih etti. Buna rağmen son dört haftalık pozisyonlanma ile -37376 devam eden yükseliş eğilimi fonlar tarafında satış yönlü fırsat olarak görülmüş. Derinlik raporunu yorumlarken Ekim 2020’den bu yana sadece %5 düzeltme yapan S&P500 endeksinde fonların satış ihtimaline karşı tedbir olarak korunma amaçlı satış yönünde pozisyon açtıklarını düşünüyoruz.
Hisse senedi piyasası için ortam pozitif olmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan istihdam verisinde artış devam ederken ölçüsü TED’i varlık alımlarını azaltmaya sevk edecek düzeyde değildi. Haftalık işsizlik sigortası başvuruları da pandemi döneminden bu yana yaşanan geri çekilmeye rağmen mevcut koşullarda piyasanın otoritelerin desteğine ihtiyacı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Delta varyantının yayılım hızı ve güçlü Dolar etkisi ile Çin’in ABD’den yaptığı tarım ürünleri ithalatı azalabilir beklentisi de var. Kısaca hisse senedi piyasaları FED ’in enflasyon geçici ve varlık alımları ile ekonomiye destek devam etmeli anlayışını benimsemiş görünüyor.
Bir hatırlatma ile devam edelim Son 6 aylık performansa bakıldığında ABD'de enerji sektöründe büyük piyasa değerli şirket hisselerinin olduğu enerji EFT’lerinin özellikle Nisan ayından bu yana S&P500 endeksi üzerinde performans gösterdi. 2021 yılı içinde WTI ham petrol için 80.00 dolar/varil çantada keklik gibi görünürken 2008 krizi öncesinde olduğu gibi piyasa çift haneli rakamları görmek isterse ne olacak?
Kuşkusuz enflasyonist etki ile artan faiz artırım beklentisi öncesinde primli olan hisse senedi piyasaları üzerinde negatif etki yaratacak. Peki, küresel ekonomik büyümenin henüz ivme kazandığı ortamda otoriteler petrol fiyatlarında yükselişe ne kadar tolerans gösterecek?
Ekim 2020 tarihinden bu yana sadece %5'lik düzeltme yapmakla yetinen endeks içinde işlem gören hisselerde son dönemde 50 günlük üssel haraketli ortalaması üzerinde olanların sayısı azalıyor. VIX tarihi düşük seviyelerde ancak OTM opsiyon volatilitesinde yükseliş ile (SKEW) erken bir faiz artırımının da içinde olduğu sürpriz negatif gelişme endeksin performansına olumsuz yansıyabilir.
Bu tarz bir düzeltme ne zaman gelir 2021'in tamamı bu havada mı geçer kestirmek ve yorum yapmak güç? Ancak SKEW endeksine bakınca özellikle ABD hisse senetlerinde pozisyon taşıyanların korunma amaçlı pozisyon ile hedge (korunma) faaliyetinde olmaları uygun görülüyor.
Teknik olarak, 4100 seviyesi S&P500 endeksi için ana destek olarak önemini korurken bu seviyenin altında satım opsiyonlarına talebin arttığını satım opsiyon fiyatlarının yükseldiğini izleyebiliriz.
Destek: 4300-4265-4200
Direnç: 4380-4420-4500
29 Haziran tarihli derinlik raporunda fonların E-mini Nasdaq endeksinde fonların net olarak 8099 kontrat kısa pozisyon taşıdığı görülüyor. Piyasa nette kısa pozisyon taşımakla beraber 2266 kontrat kısa pozisyon kapama faaliyeti var. Küçük spekülatörler yorumları şaşırtmayıp devam eden yükseliş eğilimine karşı kısa pozisyonlarını artırmayı sürdürmüş. Fonların korunma amaçlı pozisyonlar için zaman içinde Nasdaq endeksinde satış tarafında olmaları normal ancak küçük spekülatörlerin mevcut ekonomik koşullara bakılınca yanlış tarafta olduklarını anlıyoruz.
Geçtiğimiz haftanın raporunda alt yapı yatırımları ve 5G teknolojisi Nasdaq hisse senedinin rağbet göreceğini belirtmiştik. Aynı zamanda iyi haberler piyasanın peşini bırakmıyor demiştik. Geçtiğimiz hafta tarım dışı istihdam raporun piyasa dostu olarak gerçekleşince ABD hisse senedi piyasaları daha da rahatlamış göründü. Haftanın ilk işlem gününde bağımsızlık günü tatili nedeni ile ABD piyasaları kapalı ve hafta Salı günü ile başlıyor. S&P500 endeksine ilişkin endişelerimizi ve enerji sektörü EFT’lerinde yaşanan yükseliş performansını hatırlatalım. Haftaya OPEC+ in Temmuz ayı toplantısında henüz anlaşmaya varamadığı haberi ile başlıyoruz. Konunun akıbeti enerji sektörü EFT’leri performansında etkili olacak iken diğer tarafta çift haneli ham petrol piyasası riskinden uzaklaştıkça enflasyon algısı ile hisse senedi piyasaları rahatlayabilir. Dolayısı ile aşırı yüksek petrol fiyatları küresel ekonomi için risk oluşturuyor. Bu durumda petrol fiyatlarında düzeltme enerji ETF performansını aşağı çekse de Nasdaq endeksi için fazla sorun olmayacaktır.
Nasdaq teknoloji hisse senetleri için daha önemli olan ABD Doları’nın değeri teknoloji hisse senetleri deniz aşırı ülkelerden gördüğü talep ile öne çıkıyor. Güçlü dolar bu hisselerin ABD dışındaki yatırımcıdan gelen talebi olumsuz etkilemesine neden olabilir. Sırf bu nedenle ABD Dolarında geri çekilme yeni alıcıların piyasaya çekilmesi anlamında önemli görülüyor.
Destek: 14600-14470-14300
Direnç: 14880-15100-15170
Küresel hisse senedi piyasaları risk alma eğilimini korurken geçtiğimiz hafta Alman DAX endeksi küresel trende eşlik ederek 15650 seviyesinde kapanış yaptı.
Haftanın ilk işlem gününde Avrupa Borsaları açık ancak ABD tatil nedeni ile kapalı, bu durumda Alman DAX endeksinin Asya endekslerini takip ederek Salı gününü beklerken fazla varlık göstermeyeceğini düşünüyoruz. Öte yanda hisse senedi piyasaları fiyatlamasında şimdilik FED kadar etkili olmasa da arka planda Delta varyantı etkisi var. Özellikle geçiş bölgesi olması ile öne çıkan Asya ülkelerinde varyantın artması Dünya borsalarını olumsuz etkileyebilir. Biden yönetimi bağımsızlık gününe kadar nüfusun %70’ini aşılama hedefinde iken Almanya son dönemde hızlanan aşılamaya rağmen geride kalıyor. Ekonomik veriler para biriminin değer kaybetmesini sağlarken ihracat etkisi ile şirket performansına yansıması limitli kalıyor. Bu hafta Almanya tarafında açıklanacak olan ZEW ekonomik beklenti ve cari durum endeksi takip edilecek önemli veri iken haftanın son işlem gününde G-20 toplantısında maliye bakanlarının uluslararası şirketlerin vergilendirilmesi konusunu karar bağlaması bekleniyor.
Delta varyantı, Ekim ayından bu yana sadece %5’lik düzeltme yapmış S&P500 endeksi ile küresel hisse senedi piyasalarında düzeltme eğiliminin Alman DAX endeksinin 15335 desteğine doğru geri çekilmesine yol açabilir.
Kısaca ekonomik iyileşme beklentisine rağmen Alman DAX endeksinin önümüzdeki haftalarda ABD endekslerine satışlarda daha iştahlı eşlik edeceğini düşünüyoruz.
Destek: 15590-15400-15335
Direnç: 15750-15800-16000