GBPUSD Paritesi: Geçtiğimiz hafta boyunca Avrupa Birliği ile İngiltere arasında Brexit anlaşmasına ilişkin görüşmeler olumlu geçmedi. Bu duruma ülkede virüs vaka sayısında yaşanan artış ve zayıf ekonomik koşullar eklenince Stelin Mart ayından bu yana en sert geri çekilmesini yaşadı. Opsiyon piyasasında gelecekte artması beklenen volatilite ile işlemcilerin satım (put) opsiyon talebinin arttığını gözlemledik. Gelinen noktada kaotik bir Birlikten ayrılma durumunun Cable için pandemiden daha negatif etkisi olacağı anlaşılıyor. Bütün bunlar bir araya geldiğinde 10 Eylül'de para piyasaları 2021 başında Merkez Bankası negatif faiz politikasına geçebilir beklentisi içine girdi. Para piyasaları 2021 sonuna kadar politika faizinin 20 baz puan aşağı çekilebileceğini düşünüyor. Önümüzdeki hafta İngiltere 7 mia Sterlin 7-10 ve 17 yıllık tahvil ihalesi yapacak. Ağustos ayı enflasyon verisi ve perakende satışlar açıklanacak veriler arasında yer alıyor. Brexit haber akışı ve kötüye giden ekonomik koşullar ile Sterlin tarafında ki satış baskısının bu haftada devam edeceğini düşünüyoruz.
Analitik verilerde 08 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli piyasalarda Sterlin net uzun pozisyon miktarı 6418 kontrat artış ile 12730 seviyesine yükseldi. 07 Eylül Pazartesi günü ABD vadeli piyasaları tatil nedeni ile kapalıydı. Dolayısı ile Brexit ile ilgili negatif haber akışının Salı gününden itiberen fiyatlandığı döviz piyasasında gecikmeli veriler gösterge olarak görülmüyor. Muhtemelen 15 Ağustos haftasının derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarında ciddi bir geri çekilme bekliyoruz.
Teknik olarak; 1.4400-1.1400 hareketinin %50 fibo seviyesi 1.2900 altında 1.2700 ara destek olmak üzere 1.2500 seviyesine doğru geri çekilme devam edebilir. Yukarıda 1.2900-1.3100 ve 1.3200 direnç olarak görülüyor.
XAG/USD Paritesi: Amerika'da ikinci teşvik paketinin gecikmesi, geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı başvurularında artış ile ileriye dönük istihdam piyasasına ilişkin endişeler yanında gümüş etf talebinde yaşanan geri çekilme bir araya gelince gümüş fiyatlarında yeni yüksek seviyeler güç diyebiliriz. Aynı durum altın piyasasında da gözleniyor. Hem Merkez Bankaları tarafında hem de yatırım amaçlı altın fonları tarafında talebin yavaşladığını biliyoruz. Bu haftanın son işlem gününde ABD hisse senedi piyasalarında Eylül vadeli konttarların son işlem günü iken piyasada volatilite artabilir. Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmenin devam etmesi ve kritik destek seviyelerin altında kalınması durumunda kıymetli metal piyasası da marjin call tamamlama çağrılarından nasibini alarak gerileyebilir. Kısaca bu hafta gümüş piyasasının aşağı yönlü hareket ile destek seviyelerine doğru geri çekilme ihtimali olduğunu düşünüyoruz.
Analitik verilerde 08 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 3000 kontrat azalarak 54900 kontrata geriledi. 22 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile gümüşte uzun pozisyon kapama faaliyeti sürerken aşağı yönlü marj olduğunu tahmin ediyoruz.
Teknik olarak; Haftanın som işlem gününde zayıf kapanış ardından gümüş fiyatlarının 11.64-29.85 yükseliş hareketinin ilk düzeltme seviyesi olan 25.55 dolara doğru geri çekilme potansiyeli arttı. Bu seviye altında 60 günlük üssel hareketli ortalaması olan 24.13 ve 22.89 destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda 12 günlük üssel hareketli ortalama 26.95 üzerinde kalınabilirse 27.50-27.70 aralığı tekrar denenebilir. Bu direnç aralığının yukarı yönde kırılması durumunda Eylül ayının ilk günlerinde görülen 28.30-28.90 aralığı direnç olur. Ancak yükselişlerin limitli kalacağını ve 27.50-27.70 bölgesinin geçilmesinin zor olduğunu düşünüyoruz.
S&P500 Endeksi; Geçtiğimiz hafta yaşanan satışlar ve haftanın son işlem gününde yaşanan zayıf kapanış ile FED toplantısına kadar satış baskısı sürebilir. FED üyelerinin 2023 yılını da kapsayan ekonomik güncellemeleri ve Powell konuşması ile tablo değişir mi kestirmek güç olmakla birlikte Eylül vadeli kontratların son işlem haftası ve volatilite artabilir. Amerika tarafında ikinci teşvik paketinin gecikmesi ile piyasaların tahammülü azalıyor. Geçtiğimiz hafta özellikle Amerika'da hisse senedi piyasalarının FED ve hükümet kararları tarafındaki yaptırım gücünden bahsetmiştik. Geçtiğimiz hafta ECB tarafında yeni piyasa dostu haberler alamadık aynı durumun FED tarafında da gerçekleşmesi ile hisse senedi piyasaları bu hafta dişini gösterebilir.
Teknik olarak; Satışlar nereye kadar devam edebilir ve nereye kadar devam ederse bu bir trend ihlali olmaz? Pandemi sonrası sert satışlar ile gerileyen SPX Nisan ayı ile beraber yükselişi geçti. O dönemden bugüne endeks 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde sadece 1 kez 60 günlük üssel hareketli ortalamasınının altına geçti. Bu iki günde endeksin %2.5'luk bir ihlal ile 60 günlük üssel hareketli ortalama altına geçtiğini gördük. Bu hafta S&P endeksi yine %2.5 ihlal ile 3250 ara destek olmak üzere 3210 seviyesine kadar gerileyebilir. Bu ihlal ardından 60 günlük üssel hareketli ortalama üzerine geçilebilir ise yükseliş trendi sürüyor anlamına geliyor. Yükseliş sürüyor ise 12 günlük üssel hareketli ortalama 3400 üzerinde 3450 ara direnç olmak üzere 3550 direncine kadar yükseliş bekleyebiliriz.
Nasdaq Endeksi: ABD ile Çin arasında gerginliğin artması ile NDX önemli olarak gördüğümüz 11500 seviyesi üzerinde kalamadı ve zayıf bir kapanış yaptı. Teknoloji çağındayız ve iki ülke arasındaki problem olmaya devam eden en önemli çatışma konusu bu taraftaki haklar; Amerika Çin ile bağları koparma söylemi içerisinde iken bu kadar kolay olmadığını biliyoruz. Amerika şirketlerinin deniz aşırı ülkelerde istihdam yaratmasını istemiyor. Çin teknoloji konusunda elde ettiği haklardan feragat etmek istemiyor. Kasım ayı genel seçimleri sonrasında politik arenada ABD tarafının kesinleşmesi ile ikinci raund ticaret müzakereleri başlayabilir. Kolay aşılamayacak ilkesel çatışmalar şimdiden lider teknoloji hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor.
Teknik olarak; 60 günlük üssel hereketli ortalama 10.957 iken 10 Eylül seansında en düşük 10.945 görüldü. Bu hafta 10.957 altında 10.680 ilk destek iken 60 günlük ihlali ardından güçlenmekte zorlanan endeks için satıcıların kontrolü ile 10.100 seviyesine doğru geri çekilme sürebilir. Tekrar güçlenmeden bahsedebilmek için ise 11.275 trend çizgisi üzerinde 11.500-11.850 bölgesine doğru hareket mümkün görülüyor.
Dax Endeksi; Avrupa Merkez Bankası'ndan yeni adımlar bekleyen piyasa aradığını bulamadı. Geçmiş dönemlerde ekonomiye ilk desteklerin FED'den geldiğini ardından diğerlerinin takip ettiğini biliyoruz. Bu kez de farklı olmayacak ve hafta ortasında yapılacak olan FED toplantısından öncesinde ekonomi için her türlü araç ile kolaylık sağlayacağım diyen bankanın ne yapacağı diğerlerini de ilgilendiriyor. Çarşambe ve Perşembe ECB üyelerinden Robert Holzman ve Olli Rehn konuşmalarını takip ediyor olacağız. Bunun dışında Almanya ZEW Eylül ayı ekonomik beklenti endeksi ve Avrupa Bölgesinde (Almanya, Fransa ve İspanya) toplamda 20 milyar Euro'ya ulaşması beklenen tahvil ihalelerini takip edeceğiz. Öte yanda Avrupa Birliği bölgenin işgücü destek proğramı çerçevesinde 10 yıllık 10 milyar Euro tahvil ihraç etmeye hazırlanıyor.
Teknik olarak; .Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 13.090 üzerinde bollinger üst bant 13.390 hareketi kademeli olarak gelebilir. Aşağıda 60 günlük üssel hereketli ortalama 12.714 önemli destek iken bu seviyenin aşağı yönde kırılması durumunda 12.480 ve 12.177 test edilebilir. Geçtiğimiz iki haftada bollinger bant daralıyor ve DAX kırılma zamanı yaklaşıyor söylemi içerisindeydik. Bu görüşümüzü korurken Amerika başta olmak üzere küresel hisse senedi piyasalarında satış baskısının yukarı yönlü kırılma ihtimalini zayıflattığından bahsedebiliriz. Sadece teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareket biraz daha ağırlık kazanıyor.
Doğalgaz Piyasası; Kasırga etkisi geçtikten sonra arz yönlü endişelerin azalması ile aşağı yönlü düzeltme başladı. Öte yanda Temmuz ve Ağustos ayı verilerinde Çin'in ABD'den petrol ve LNG ithalatının gerilediğini görüyoruz. Arz/talep dengesi mevcut koşullarda yükselişi desteklemeyince geride Kuzey Amerika'da yaklaşan kış sezonu ile artması beklenen doğalgaz talebinden başka malzeme kalmadı. Kış sezonunun sert geçmesi çekilen stoklar ve artan talep ile fiyatlarda yükselişi destekleyebilir. Diğer tarafta bunun şimdiden satın almak için erken ve geçtiğimiz hafta beklediğimi satış baskısı bu hafta da etkisini sürdürebilir.
Analitik verilerde 08 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun poszisyon miktarı 3.900 kontrat düşüş ile 58.500 kontrata geriledi. 51 haftanın rekor seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile doğalgaz piyasasında aşağı yönlü düzeltme için marj olduğu söylenebilir.
Teknik olarak: 2.90-.1.43 hareketinin %61.8 fibo düzeltme seviyesi olan 2.34 dolar altında 2.17 seviyesine doğru geri çekilme sürebilir. 60 günlük üssel hareketli ortalama 2.15 ve %50 fibo düzeltme seviyesi 2.16 ile önemli destek olarak görülen seviyeler üzerinde kalındıkça doğalgaz piyasası yükseliş eğilimini koruyabilir. Doğalgaz fiyatlarının 2.34 üzerine geçmesi durumunda ise 2.41 ara direnç olmak üzere 2.55 hareketi gelebilir.