Haftalik Bülten 20-07-2020

HAFTALIK BÜLTEN

Dolar (DXY) endeksi; Amerika'da geçtiğimiz hafta Perşembe günü 75 bin olan yeni corona virüs vaka sayısının Cuma günü rekor yüksek seviyede olduğu görülüyor. California, Texas ve Florida eyaletlerinde yarı kapalı ekonomi koşullarına karşı New York eyaleti 4. aşama ile ekonomisini açıyor. Dünya genelinde covid-19 vaka sayısı 14 milyona ulaşırken İspanya, Avustralya, Hindistan ve Brezilya son dönemde artan bulaş sayısı ile anlılyor. Artan virüs vaka sayısı ve aşı çalışmalarında son aşama için zaman ihtiyaç olduğu gerçeği ile rezerv para birimi olan Amerikan doları bu dönemde geçici olmakla beraber değer kazanabilir. 

Analitik veriler vadeli ve opsiyon piyasasında fon ve küçük spekülatör net kısa pozisyon miktarının son derinlik raporunda -5.627 olduğunu gösteriyor. Derinlik raporunda son haftaların en düşük seviyesinde olan kısa pozisyon miktarı ile uygun ortamda DXY için kısa pozisyon kapama faaliyeti ile tepki alımları gelebilir. 

Teknik olarak; 09 Mart 2020 tarihinde 94.650 düşük seviyesini gören DXY 19 Mart tarihinde en yüksek 102.992 gördü. Mayıs ayından bu yana Amerikan Doları sepet para birimleri karşısında değer kaybetti. Bu dönemde Euro'nun öne çıktı ve parite geçtiğimiz hafta 1.1350 seviyesine doğru yükseldi. 10 Haziran düşük seviyesi 95.70 altında 95.20 desteğine doğru geri çekilme sürebilir. Yukarıda 12 günlük üssel harektli ortalama 96.60 ilk direnç seviyesi iken bu seviye üzerinde 97.65-97.85 aralığı önemli direnç bölgesi olarak takip ediyoruz. 

GBPUSD paritesi; İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Bailey'in son açıklamaları üzerinden gidersek; Yılın geri kalanı için beklenen ekonomik toparlanmaya ilişkin beklentilerin net olmadığını anlıyoruz. İkinci çeyrek için beklenen ekonomik daralma %23 ila %25 arasında iken BOE'ın bütçe yükümlülükleri için yaptığı 3 senaryo için 2020 yılında daralma %10 olarak alınmış. Banka 06 Ağustos tarihinde yapacağı toplantıda 2020 ve sonraki iki seneye ilişkin ekonomik beklentilerini güncelleyecek. İngiltere ekonomisi ne hızda toparlanır sorusunun cevabı ise işgücüne katılımın artmasının yanında yiyecek içecek ve perakende sektörü satışlarındaki tüketim eğilimine bağlı iken henüz konaklama ve eğlence sektöründe beklenen kıpırdanma gerçekleşmedi. Önümüzdeki aylarda virüs vaka sayısı ve sağlık sektöründe mücadele başarısına bağlı olarak BOE'ın negatif faiz ortamına geçebileceği beklentisi var. Bu duruma İngiltere'nin yılsonuna kadar Avrupa Birliği'nden çıkış için yapacağı görüşmeler ve anlaşmasız Brexit ihtimali eklenince Sterlin de yükseliş denemeleri başarılı olamıyor.  

Teknik olarak; 1.3514-1.1412 düşüş hareketinin yüzde 50 fibo düzeltme seviyesi ve 60 günlük üssel hareketli ortalama 1.2460-1.2490 destek bölgesi üzerinde 1.2750 seviyesi doğru yükseliş yaşanabilir. Mevcut temeller ile Sterlin'in 1.2750 üzerine hareketi sürpriz olmakla beraber 1.2810-1.3000 ve 1.3200 yukarıda direnç olarak görülüyor. GBPUSD paritesi 1.2460 altında zayıflayan teknik görünüm ile 1.2250-1.2215 aralığına doğru geri çekilebilir. 



USDJPY Paritesi; Opsiyon piyasasında USD satım opsiyonları ağırlıklı işlemler sürerken paritede düşüşün önceki haftalara kıyasla hız kestiği söylenebilir. 3 aylık döngüler ile bakıldığında piyasanın öngördüğü volatilte (IV) ve tarihsel volatilite (SV) aynı seviyede birleşmiş ve sanki bir tetikleyici bekliyor. Analitik verilere gelince Japon Yeni net uzun pozisyon miktarında önceki haftaya kıyasla fazla bir değişim olmadığını görüyoruz. 

Teknik olarak; Dolar Endeksi (DXY) daki geri çekilmenin ivme kaybetmesi ve tepki alımları ile 60 günlük üssel hareketli ortalaması 107.50'in yukarı yönde kırılması alıcıları cesaretlendirebilir. Bu senaryoda 108.00 ardından 109.60 direncine doğru hareketin önü açılmış olur. Paritede  mevcut düşüş eğiliminin devam ettiği senaryoda ise 106.70 desteği altında 106.10 ve 16 Mart düşük seviyesi 105.15 geliyor. 

XAGUSD paritesi; Son haftalarda gerileyen altın/gümüş rasyosu ile dikkatimizin gümüşe yöneldiğini söyleyebiliriz. Mart ayında piyasa gündemine düşen covid-19 salgını sonrası güvenli liman arayışı ile altın ve gümüş ETF talebinin arttığını ve her iki emtiada fiyatların arada yaşanan marjin call satışlarına rağmen yükseldiğini gördük. İkinci dalga endişesine ve ekonomilerin yeni teşvik paketi ihtiyacına rağmen önümüzdeki dönemde gümüş altına kıyasla öne çıkabilir. Yılın geri kalanında aşı çalışmalarına ilişkin pozitif haber akışı, gümüşte son 5 yılın en düşük seviyesinde arz miktarı ve talepte iyileşen ekonomik koşullara paralel kademeli endüstriyel talep artışı piyasayı destekleyebilir. ETF yatırım ürünleri yelpazesinde yılın ilk yarısında 220 milyon ons genişleyen piyasa toplam gümüş arzının yüzde 21 'ini kapsıyor. 

Analitik verilere bakıldığında vadeli ve opsiyon piyasasında fon ve küçük spekülatör net uzun pozisyon miktarı son dört haftada piyasalarda 8.968 kontrat artış ile 60.070 seviyesine yükseldi. Son 19 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı uygun koşullarda pozisyonlarda artış için marj olduğunu gösteriyor. 

Teknik olarak; XAGUSD paritesinde 12 günlük üssel hareketli ortalama 18.80 dolar üzerinde bollinger üst bant 19.80'e doğru yükseliş yaşanabilir. 13 Temmuz seansında fiyatlar BB üst bant denemesi yapmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Bu hareketin ardından gümüş piyasasının bir miktar güç toplamaya ihtiyaç duyduğu anlaşılıyor. 18.50-19.20 aralığı içerisinde hareket bu beklentimizi karşılar. Aksi, 18.50'in aşağı yönde kırılması durumunda ise 60 günlük üssel hareketli ortalama 17.50 önemli destek olarak görülüyor. 

S&P500 Endeksi; Bu hafta Nasdaq içinde açıklanacak Tesla, Microsoft, Intel bilançoları yanında ABD'de kongrede görüşülmeye başlanan teşvik paketi endekste etkili olacak. Paketin büyüklüğü ve içeriği önemli iken Başkan Trump'ın ücretlerde vergi indirimi konusunda ısrar ettiği biliniyor. Temmuz ayı sonu itibari ile istihdam piyasasına olan teşvikler sona eriyor. Dolayısı ile 30 milyonu aşkın işsiz ve son üç ayda verilen ödeneklerin kesilmesi ile ortaya çıkacak tablonın yanında son haftalarda yaşanan geri çekilmeye rağmen her hafta 1 milyonu aşkın işsizlik maaşı başvuruları ile teşvik paketinin karşılamadığı senaryoda hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü düzeltme yaşanabilir. 

Teknik olarak, S&P500 endeksi için 3.175 kısa vadeli destek seviyesi olarak öne çıkarken bu seviye üzerinde kaldığı sürece endeks 21-22 Şubat gap ini doldurmak isteyebilir. Endeks 3.257-3.337 arasında hareket için güç bulabilirse Bollinger üst bant denemesi de yapıyor olacak.  3.175 seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda ise 3.120 ardından 60 günlük üssel hareketli ortalama 3.050 destek olarak görülüyor. 

Nasdaq Endeksi; Bu hafta Tesla (22 Temmuz) , Microsoft (22 Temmuz)  ve Intel (23 Temmuz) Nasdaq içinde bilançosunu açıklayacak şirketler arasında yer alıyor. Son haftalarda yaşanan yükseliş ile Tesla'nın piyasa değeri 278 mia usd olarak Ford, General Motors ve Chrysler'ı geride bıraktı. 2. çeyrek bilançosunda 5.1 mia dolar satış rakamı ile hisse başı zararın 0.14 sent olacağı tahmin ediliyor. Ancak analistler sonraki çeyreklerde iyi performans ile şirketin S&P500 endeksi içine gireceğini düşünüyor. Son 12 aylık dönemde TSLA yüzde 259 değer kazandı. Microssoft için ortalama analist beklentileri 2. çeyrek satışlarının 36.4 mia usd olacağı ve hisse başı karın 1.38 dolar olacağı yönünde iken Intel için 18.5 mia usd gelir rakamı 1.11 usd hisse başı kar rakamı tahmin ediliyor. Kısaca bu hafta 3 büyük Nasdaq şirketi bilanço açıklayacak. Ortalama analist beklentileri üzerinde gerçekleşme gün içinde pozitif etki yapabilir. Ancak büyük ölçüde fiyatlandığını ve daha ziyade ikinci teşvik paketi covid-19 gelişiminin piyasa hareketinde daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. 

Teknik olarak, 13 Temmuz yükseği 11.069 iken günün kapanışı 10.602 olarak gerçekleşti. Bu tarihten sonra Nasdaq endeksinde yükselişin ivme kaybettiği ve önümüzdeki haftalarda Amerikan endekslerinde yükseliş sürecek ise liderliğin diğerlerine geçeceği beklentisi var. Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 10.550 destek iken bu seviye üzerinde kalındığı sürece Bollinger üst bant 10.920 ardından 13 Temmuz yükseği 11.069 görülebilir. Satıcıların kontrolü ele geçirmesi durumunda ise aşağıda 10.300 ve 10 bin destek iken 60 günlük üssel hareketli ortalama 9.800 ana destek olarak takip edilebilir. 

Dax Endeksi; Geçtiğimiz haftadan bu yana küresel endeksin takibinde olanlar covid vaka sayılarının gelişimi, şirket bilançoları ve yeni teşvik paketleri beklentisi olarak özetlenebilir. Bu hafta Avrupa tarafında Almanya ve Fransa öncülüğünde geçmesi beklenen yeni teşvik paketleri ve içeriği takip edilecek. Bunun yanında haftanın son işlem gününde Avrupa Bölgesi Almanya ve Fransa tarafında açıklanacak PMI verileri DAX'ın hareketinde etkili olabilir. 

Teknik olarak, DAX endeksinde kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama olan 12.690 üzerinde DAX endeksi 21-24 Şubat tarihlerindeki (13.231-13.579) gap'i kapatmayı hedefleyebilir. 12.690 kısa vadeli destek seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda ise  12 bin 11.650 ve 11 bin destek olarak görülüyor. 


Doğalgaz Piyasası; Temel verilerden destek bulamayan doğalgaz piyasasında Temmuz ayının ilk haftasında kısa pozisyon kapama faaliyeti ile gelen tepki alımları yerini tekrar düşüşe bıraktı.  Geçtiğimiz hafta stok değişimi 45 ile 56 civarında olan beklentilerin altında gerçekleşti. Buna rağmen hava koşullarından beklenen desteğin olmayışı ve artan covid-19 vaka sayısı ile enerji piyasası genelinde sorgulanan talep artışı doğalgaz piyasasını baskılıyor. ABD tarafında ham petrol üretimi yapan tekno kuyularda yaşanan geri çekilme dengeye oturmuş görünen fiyatlar ile ivme kaybetti. Ancak enerji piyasası doğalgaz üretimi yapan tekno kuyuların mevcut doğalgaz fiyat seviyeleri ile üretime devam etmekte zorlanacağını ve buradaki geri çekilmenin devam edeceğini tahmin ediyor. 

Analitik verilere göre, 14 Temmuz haftasının derinlik raporunda fon ve küçük spekülatör net uzun pozisyon miktarının 11.537 kontrat ile 52 haftanın yüksek seviyesinde olduğunu görüyoruz.  Son dört haftada vadeli ve opsiyon piyassaında fonların 50.454 kontrat alımı var. Karekteristiği olan sert ve hızlı hareketler bu kez de piyasaya yansımış ancak yükselişin devamı için piyasa temel verilerden güç alamıyor. Derinlik raporu gecikmeli olduğundan 14 Temmuz sonrası pozisyon değişimini kapsamıyor. Piyasa 52 haftanın rekor seviyesinden satıcıların kontrolüne geçti diyebiliriz. 

Teknik olarak; Doğalgaz piyasası 07 Temmuz tarihinde görülen 1.92 seviyesi ardından yönünü aşağı çevirdi. Bu hafta fiyatlar 1.75-1.77 direnç seviyeleri üzerine yerleşemez ise 1.65 desteğine doğru geri çekilme mümkün görülüyor. Doğalgaz piyasasında kısa vadeli yükseliş debemelerin başarılı olduğundan bahsetmek için ise 1.98 üzerinde kapanış arıyoruz. 

Kahve Piyasası; Kahve piyasasında fiyatlar Haziran ayı dip seviyeleri üzerinde tutunmayı başardı. Brezilya'da rekor üretim arz tarafındaki bolluk Haziran ayı içerisinde fiyatlara yansıdı. Ekonomilerin açılması ve ileriye yönelik talep artışı beklentisi Haziran ortalarında dip yapmış görüntüsü veren piyasaya alıcıları çekebilir. Piyasa dışı değişkenlerinde negatiften pozitife döndüğü ortamda teknik olarak iyileşen görünüm ile kahve fiyatlarının orta vadeli alış yölü stratejilere fırsat verdiğini görüyoruz. 

Teknik olarak; 60 günlük üssel hareketli ortalama 103 sent üzerinde kahve fiyatlarında 107 seviyesine doğru hızlı bir yükseliş yaşanabilir. Bu seviye üzerinde 110 ve 114.70 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıda 12 günlük üssel hareketli ortalama 99.20 altında 13 Temmuz düşük seviyesi 96.55 ilk destek iken bu seviye altında 94.55 desteği geliyor. 

Ücretsiz Deneme Hesabı