Haftalik Bülten 21-09-2020

HAFTALIK BÜLTEN

GBPUSD Paritesi: Geçtiğimiz hafta yapılan İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısı sonrasında anlıyoruz ki para piyasasının 2021 yılında faiz indirimi fiyatlaması abartılı değil ve anlaşmasız Brexit senaryosunda negatif faiz poitikasına geçebilir. Cuma günü açıklanan Ağustos ayı perakende satışlar verisi %0.8 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ancak Brexit belirsizliği GBPUSD paritesinde yukarı yönlü tepki yerine düşüşe sınır koydu. Ömümüzdeki Brexit belirsizliği ve pandemi etkisi ile Sterlin tarafındaki pozisyonlanmanın pozitife döneceğini beklemek iyimserlik olur. Bu durumda GBPUSD paritesinde yönü Amerikan Doları belirleyecek. Hafta ortasında yapılan toplantı sonrası yapılan güncellemede FED üyelerinin 2023 yılı sonuna kadar faiz artırımı beklemediğini gördük. Uzun süreli düşük faiz ortamı ve gerektiğinde yeni adımlar ile FED ekonomiyi destekleme sözünü yineledi. Öte yanda geciken ama eninde sonunda çıkması beklenen ikinci teşvik paketi yüksek bütçe açığı ve varlık alımları ile desteklenen likidite koşulları bir araya geldiğinde Dolar Endeksi (DXY) Kasım ayı seçimlerine kadar düşüş eğilimini koruyabilir. 08 Kasım 2018 seçimleri sonrasındaki gün Donald Trump'ın seçilmesi ardından Dolar Endeksi %1 değer kazanırken sene sonuna kadar endeksin değer kazancı %6'ya ulaşmıştı. Kısaca Amerikan Doları yeni dönem iktidarı kesinleşinceye kadar huzursuz olacak gibi görünüyor. GBPUSD paritesinde kurtarıcı olarak bu durum öne çıkıyor. 

Teknik olarak; 11 Eylil haftasında yaşanan sert geri çekilme ardından geçtiğimiz hafta 1.2800-1.3000 aralığında hareket eden GBPUSD paritesinde bu hafta 1.2900 üzerinde kalabilir ise 1.3100 direnci denenebilir. Bir sonraki direnç seviyesi 1.3300 iken yılın geri kalanında Brexit belirsizliği çözülmeden bu seviyenin aşılması güç diyebiliriz. GBPUSD paritesinde döviz piyasasının yükselişleri satış fırsatı olarak göreceğini düşünürken 1.2800 altında kapanışlar ile 1.2500'e doğru geri çekilme sürebilir. 

USDJPY Paritesi: Japon Merkez Bankası (BOJ) mevcut faiz politikası ile yola devam ederken para birimi yeni Merkez Bankası Başkanı Suga'nın politikalar için ne anlamaya geldiğini anlamaya çalışıyor. Para politikasında majör bir değiiklik olur mu bilinmez ama zayıf Dolar etkisi ile bu değişim Japon Yeni pozitif algılandı. Artan virüs vaka sayısı ve kısıtlamalar ile ekonominin pek iç açıcı durumda olduğu söylenemez. Seneler boyu enflasyon yaratmaya çalışan Japon ekonomisi verim eğrisi kontrolüne üç sene önce başladı. Araya bir de pandemi girince zorlaşan ekonomik koşullar için yeni önlemler gelecek mi? Japon Yeni piyasaların güvenli para birimi olma özelliğini koruyabilecek mi? Kısa vadede Japon Yeni pozitif fiyatlamaya karşı önceki satırlarda sorduğumuz soruların cevabını almak için zamana ihtiyaç var. 

Teknik olarak; . USDJPY paritesi'nde 12 günlük üssel hareketli ortalama 105.20 üzerine geçilmedikçe aşağı yönlü trend sürüyor. 10 Mart düşük seviyesi 102.00 altında parite 101.00 seviyesine doğru geri çekilebilir. Yukarıuda 105.40 üzerinde 60 günlük üssel hareketli ortalama 106.30 ve 107.30 direnç olarak takip edilebilir. 

XAG/USD Paritesi: 27.00 dolar etrafında hareketinin sürdüren gümüş fiyatları geçtiğimiz hafta hisse senedi piyasalarında yaşanan satışa paralel altına kıyasla zayıf bir seyir izledi. Altın/gümüş rasyosu Ağustos ayında 68.85 düşük seviyesini gördükten sonra geçtiğimiz hafta 72.60 seviyesine yükseldi. Altın ve gümüşün bir dinlenme ve düzeltme sürecinde olduğunu önceki hafta yayınladığımız raporlarda belirtmiştik. Bu eğilim devam ediyor ancak bu hafta Eylül ayı opsiyonlarının vade sonu ile olmasının da etkisi ile ABD hisse senedi piyasalarında artan volatilite gümüş piyasasına negatif etki ile baskı yapabilir. 

Teknik olarak; Gümüş fiyatları kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalaması 26.90 altında 25.50 ilk destek olmak üzere 60 günlük üssel hareketli ortalama 24.50 seviyesine doğru geri çekilebilir. Altın piyasasına sempati ile satış baskısına direnen piyasa için bu hafta kritik ve satış baskısının devam etme ihtimali ağırlık kazanıyor. Önümüzdeki hafta finansallarda satış baskısının sona ermesi ve yükseliş denemeleri ile 27.00 dolar üzerinde kalınması durumunda ise 27.50-27.70 ara direnç olmak üzere 28.90 seviyesine doğru yükseliş gündeme gelir. 

S&P500 Endeksi; Geçtiğimiz hafta yapılan Eylül ayı FED toplantısı öncesinde yükseliş eğilimini koruyan endeks FED sonrası satıcıların kontrolüne geçti. 18 Eylül opsiyonları son işlem gününde ve volatilitede artışş beklentimizi geçtiğimiz hafta ki raporumuzda belirtmiştik. Beklenen oldu ve son dönemde opsiyon piyasasına artan talep ile özellikle 3500 işlem fiyatlı opsiyonlar çevresinde kuvvetli bir çekişme yaşandı. Bu çekişmeyi satıcılar kazandı ve S&P500 endeksi haftayı kritik destek seviyelerinin altında kapadı. ABD tarafında geçtiğimiz açıklanan ekonomik verilerde haftalık işsizlik maaşı başvurularında beklenti üzerinde gerçekleşme, konut piyasasına ilişkin verilerde geri çekilme ikinci teşvik paketine ilişkin umutların azalması hisse senedi negatif olarak düşünülebilir. 

Teknik olarak; 60 günlük üssel hareketli ortalama ihlali ve %2.5'luk aşağı yönlü marj beklentisi çalışıyor. S&P500 endeksi 3260 ara destek olmak üzere 3200 seviyesine doğru geri çekilebilir. Bu seviyenin altında %2.5'luk ihlal dışına çıkılarak satış baskısı ile 3055 desteğine doğru hareket gözleyebiliriz. Yukarıda 3290 ilk direnç iken üzerinde 3425 direncine doğru hareket mümkün olabilir. Geçtiğimiz hafatanın son işlem gününde yaşanan satışlara bakılırsa ABD hisse senedi piyasalarınsa satıcıların kontrolünde bir hafta geçirebiliriz. 

Nasdaq Endeksi: Önceki haftada Nasdaq endeksinde artan volatilite ile hisse senedi piyasaları huzursuz oldu. Geçtiğimiz hafta FED toplantısına kadar daha olumlu bir fiyatlama ile teknoloji hisse senetleri de değer kazandı. Ancak Apple başta olmak üzere teknoloji hisse senetlerinde değer artışının temkinli olduğunu gördük. Daha ziyade küçük piyasa değerli (small cap) hisse senetleri pozitif kapanış yaptı. Haftanın son işlem gününe girerken Apple bölünme sonrası düzeltilmiş fiyatlara göre Eylül ayından bu yana %19 civarı değer kaybetmişti. Haftanın son işlem gününde bu değer kaybı ayı piyasasına geçiş sınırı olan %20 üzerine çıktı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre ABD ticaret bakanlığı 20 Eylül tarihinde Apple için tiktok v wechat uygulamalarının indirilmesine sınırlama getirecek. Nasdaq içinde taşıyıcı olarak görülen hisse senetlerinden biri derin bir satış baskısına maruz kaldığında NDX için de daha düşük seviyeler beklemek doğal olur. Bu düzeltmenin bir kar realizasyonu mu yoksa endişe fiyatlaması ile bir satış mı olduğunu önümüzdeki haftanın ilk işlem günlerinde anlayacağız. Daha önce de opsiyonların son işlem günü volatilitesinde ılımlı bir volatilite artışı ile sıyrılan piyasa bu kez aksini yapıyor ise endişe etmeliyiz. 

Teknik olarak; 60 günlük üssel hereketli ortalama 10.955 altında hareket ile 10.650 ara destek olmak üzere 10.275 seviyesine doğru geri çekilme sürebilir. Yukarıda 11.300-11.400 direnç bölgesi önemli görülür iken bu bölge üzerinde 11.550 ara direnci üzerinde 11.700 test edilebilir. Aşağı yönlü satış baskısında gelinen kritik seviyelerde daha derin bir düzeltme ihtimalini olası görüyoruz. 

Dax Endeksi; Amerika tarafında teknoloji hisse senetleri önderliğindeki satış baskısı Alman DAX endeksinde de hissedildi. Ancak negatif etkinin limitli olduğunu ve DAX endeksinin 13.150 endeks seviyesi etrafında satışlara direndiğini gördük. Küresel ekonominin açılma süreci olan yaz aylarından bu yana pandemi ile mücadelede gerçekçi yaklaşımı ile itibar gören Almanya ekonomisine ilişkin beklentiler iyileşiyor. Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan Alman Zew endeksi 77.4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu hafta Eylül ayı PMI imalat ve servis sektör endeksi açıklanacak. Bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya'da imalat sanayii iyileşmeyi sürdürebilir ise endeks pozitif fiyatlama görebiliriz. Kuşkusuz küresel hisse senedi piyasalarında satış baskısının  derinleştiği ortamda DAX için ayrışma beklemiyoruz. Bu durumda risk alma iştahının yerine geldiği senaryo olarak şart koyalım. 

Teknik olarak; Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 13.150 altında 60 günlük üssel hareketli ortalaması 12.750 ardından 12.480 destek olarak görülüyor. Yukarıda 13.150 üzerinde bollinger üst bant 13.400 hedef iken haftalardır dar bir bant içerisinde kalan ve teknik bir kırılma olabilir görüşünde olduğumuz DAX endeksi küresel hisse senedi piyasalarında artan satış baskısına dayanma çabası gösterebilir. 

Doğalgaz Piyasası; Kasırga etkisi ardından doğalgaz piyasasında satış baskısı devam edebilir görüşünde iken bu kadarını beklemiyorduk. Doğalgaz kendi içinde sert fiyat hareketleri ile bilinir ve bu özellik bir kez daha ortaya çıktı. Bir başka dikkat çeken vadeli piyasalarda uzak vadeler ile artan fiyat farkı (kontango) ve Ekim vadede yaşanan sert satış baskısı oldu. Kış aylarına doğru artması soğuk hava koşulları ile artması beklenen doğalgaz talebi ile ileri vadelerde düşüş limitli olurken Ekim vade kritik gördüğümüz 2.16 altına geriledi. 

Teknik olarak: Sert bir geri çekilme ile 60 günlük üssel hareketli ortalaması olan 2.1640 altına gerileyen Ekim vadeli doğalgaz fiyatları 1.43-2.74 yükselişinin %61.8 fibo destek seviyesi olan 1.93 önemli bir destek seviyesi. 18 Eylül seansında bu seviyese deset bulan piyasada satış baskısının devamı ile 1.74'e doğru geri çekilme sürebilir. Ancak kısa vadeli arz endişesinin geride kaldığı piyasada satış baskısının abartılı olduğu bu hafta 2.086 direnci üzerinde 2.1590 direnci test edilebilir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı