ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalı olduğundan 22 Aralık haftasının derinlik raporu yayınlanmadı. Son raporda ki 201 bin kontrat civari net uzun pozisyon miktarınca pozisyonlanma euro tarafında piyasanın aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyordu. Son raporda da yükselen fiyatların uzun pozisyon kapama için fırsat olarak görülmesi yüksek ihtimal. İngiltere ve AB ülkenin birlikten çıkışı sonrası ticaretin nasıl olacağını uzun zamandır müzakere ediyordu. Nihayet geçtiğimiz hafta detaylar konusunda anlaşma sağlandığı haberleri geldi. Döviz piyasasının bu ihtimali büyük ölçüde satın aldığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde Birlik için de bellirsizlik olan Brexit sona ereceğine göre 2021 yılına ilişkilerin ekonomik beklentiler para biriminin fiyatlamasında ön plana çıkacak.
Teknik olarak; Haftalık grafikte kısa vadeli göstergelerde RSI ile fiyatlar arasında yaşanan negatif ıraksama 1.2100 seviyesinin aşağı yönde kırılması ile aşağı yönlü düzeltme yaşanma ihtimalini gösteriyor. Bu hafta için;
Destekler: 1.2100-1.2030-1.1925 Dirençler: 1.2240-1.2275-1.2400 olarak takip edilebilir.
Anlaşmalı Brexit ihtimaline rağmen temkinli pozisyonlanma ile şekillenen ve geçtiğimiz hafta sedace 4 bin kontrat olan fon net uzun pozisyon miktarı artış potansiyeli taşıyor. Ancak covid-19 vaka sayısında artış ile yavaşlayan ekonomik koşullarda özellkle İngiltere için önmeli olan servis sektöründe pandemi öncesi normallarine ne kadar hızlı geri dönebilecek? Henüz detayları tam olarak bellli olmayan AB ile yeni dönem ticaret koşulları ülke ticaret hacmini ne yönde etkileyecek? Bu soruların cevabı araranırken Sterlin Brexit pozitif haber akışını olumlu yönde fiyatlamak için zamana ihtiyaç duyabilir.
Teknik olarak; Haftalık grafikte 1.3680 direnç seviyesinin yukarı yönde kırılması durumunda GBPUSD paritesinde yükseliş eğilimi sürebilir.
Destekler: 1.3450-1.3320-1.3250 Dirençler: 1.3620-1.3680-1.3800 olarak takip edilebilir.
Geçtiğimiz haftalarda COT (derinik raporu) aşırı alım bölgesinden geri çekilme eğilimi gösteriyordu. Son raporda da benzer durumun devam edebileceğini düşünüyoruz. ABD ek teşvik paketi 600 dolarlık nakit yardım çekinde miktarın yukarı yönde güncellenmesi için önümüzdeki hafta temsilciler meclisi ve senatoda yeniden görüşülecek. Bu tarafta covid-19 yardımlarının artması paketin büyüklüğünü yukarı çekecek. Bu durum daha fazla parasal genişleme anlamına geliyor. Bu durum ABD Doları'nın yukarı yönlü tepki vermesini zorlaştırıyor. Öte yanda önümüzdeki hafta sonuca ulaşılamaz ise hükümet harcamalarının da olduğu paket borçlanma limitleri konusunda sıkıntılı bir durum yaratabilir. Borçlanma limitlerinin artırılması konusu öncelik taşırken hükümetin kapalı duruma geçmesine muhtemeleb izin verimeyecek. Buna rağmen Dolar Endeks (DXY) 90.00 endeks seviyesi altına geçmek için zorlanıyor. Tepkilerin yükseliş hareketine dönüşmesi için ise 92.00 endeks seviyesi üzerine geçilmeli. ABD doları karşısında haftalardır aşırı alım bölgesinde fiyatlanan Japon Yeni değer kaybı diğerlerinde olduğu gibi büyük ölçüde DXY yönü ile şekillenecek.
Teknik olarak; Haftalık grafikte kısa vadeli gösterge RSI ile fiyatlar arasında görülen pozitif ıraksama USDJPY paritesinde yukarı yönlü tepki gelebilir işaretini verdi.
Destekler: 102.90-101.20-100.00 Dirençler: 104.00-104.65-105.70
Son raporu tatil haftası olunması nedeni ile alamadık ancak bir önceki hafta görülen net uzun pozisyon artışının limitli olmakla beraber son raporda da devam ettiğini düşünüyoruz. Öte yanda tatil haftası nedeni ile düşen işlem hacmi kısa vadeli düşünen yatırımcının uzun pozisyon kapama ile kenarda olma isteğini tetiklemiş olabilir. Nitekim hafta için en yüksek 27.41 gören spot gümüş sonrasında gerileyerek 25.82 seviyesinde kapanış yaptı. Bu hafta ek teşvik paketi görüşme süreci ve Dolar Endeksi'nin yönü kısa vadeli hareket için belirleyici olacak. Geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da euro/dolar paritesinin aşağı yönlü düzeltme riski var. Bu durum gümüş fiyatlarında yükselişin önüne geçebilir.
Teknik olarak; Haftalık grafikte 18 günlük üssel hareketli ortalama olan 24.20 üzerinde yükseliş eğilimi korunuyor iken bu seviyenin altında piyasa bir süre satıcıların kontrolüne geçebilir.
Destekler: 24.75-24.20-23.50 Dirençler: 27.40-28.00-28.90 olarak takip edilebilir.
Geçtiğimiz hafta vadeli ve opsiyon piyasası net olarak 10507 kontrat kısa pozisyon taşıyordu. Endeks hafta başı yaşanan dalgalanma ardından yükseliş trendini koruyor görüntüsü verirken bu arada fonların satış tarafında pozisyonlanması sdevam etmiş olabilir. 15 Aralık raporunda 13 haftanın yükseğinde net pozisyon taşıyan piyasa bir süre daha pozitif beklentileri satın almakta zorlanabilir. Öte yanda ikinci teşvik paketi yüksek olasılık artacak olan büyüklüğe rağmen halen hisse senedi piyasaları için belirsizlik. ABD'de noel tatili ile havayolu taşımacılığı şükram gününden bu yana 1.1 milyon yolcu ile yüksek seviyeye ulaşmış. Kısaca yakın vadede covid-19 vaka sayısında artış görülebilir. Ülkede kademeli olarak aşılama başladı ancak vaka sayısının düşüşe geçmesi zamana yayıacak. Tatil nedeni ile kısa olan ve likiditesi düşük olacak haftada yapılan fiyatlamaları Ocak ayı için öncü olarak algılamamak yerinde olur.
Teknik olarak; Haftalık grafikte 9 günlük üssel hareketli ortalama 3615 üzerinde endeks yükseliş eğilimini koruyabilir. Bu seviyenin altında satıcıların kontrolü ile geri çekilmenin 3500 endesk seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. Ancak tatil haftası ve düşük işlem hacmi ile fiyatlamalar olacağını düşündüğümüz için orta vadeli pozisyon değişimi için aceleci olmanın anlamı olmayabilir.
Destekler: 3615-3550-3500 Dirençler: 3780-3850-3900 olarak takip edilebilir.
23 Aralık tarihinde açıklanan rakamlara göre Almanya 896 vefat sayısı ile pandemi başlangıcından bu yana en yüksek rakama ulaştı. Moderna ve Pfizer aşıları Birliğin sağlık otoritesi tarafında onay aldı. Alman sağlık bakanı açıklamalarına bakılırsa bu hafta onay listesine yeni aşılar eklenebilir. Aynı açıklamada 2021 yılının ortasında Almanya'nın tamamını aşıya ulaşacağı söylendi. Ancak Almanya'da da İngiltere benzer mutasyona uğramış vaka görüldü. Aşılamaya başlandı ancak zaman alacağı bilinen bu süreçte artan covid vaka sayısı Alman DAX endeksinde yükselişin önünü kesebilir. Öte yanda, Angela Merkel Brexit anlaşmasını başarı olarak nitelendirirken İngiltere Almanya ve Birliğin önemli bir ortağı olmaya devam edecek açıklamasını yaptı. Bu anlaşma ileride çıkması muhtemel ayrılıklara da referans olması açısından önemli görülüyor.
Teknik olarak; Haftalık grafikte kısa vadeli gösterge RSI ile fiyatlar arasında negatif ıraksama aşağı yönlü düzeltme ihtimalini gösteriyor. Yükselişin devamı için 18 günlük hareketli ortalama 12950 üzerinde kalınması gerekiyor.
Destekler: 12950-12500-12080 Dirençler: 13800-14000-14250 olarak takip edilebilir.
Ekim ayı sonunda 3.40 seviyesine yükselen doğalgaz fiyatları sonrasında başlayan düşüş eğilimi ile 11 Aralık haftasında 2.37'ye kadar geriledi. Bu dönemde aşırı alım bölgesinde olan derinlik raporunda da geri çekilme yaşandı. Ekim ayından 52 haftanın rekor seviyesinde olan net uzun pozisyon miktarı 39 haftanın yükseğinde iken ortada ve satışların devamı için potansiyel var. Kurak ve ılımlı geçen kış ile haftalık doğalgaz stok değişim rakamları piyasaya destek vermez iken tek dayanak Çin talebi olarak görülüyor. Piyasada alıcıların kontrolü kısa vadede hava koşulları ile şekillenebilir.
Teknik olarak; Haftalık grafikte 200 üssel hareketli ortalama 2.57 üzerinde kalınması yeni alıcıları piyasaya çekebilir. Aksi durumda emtia piyasası içerisinde iskontolu olmasına rağmen fiyatların bir süre daha 2.39-2.80 arasında kalacağını düşünüyoruz.
Destekler: 2.39-2.36-2.25 Dirençler:2.67-2.80-.2.89