Sektör genelinde hammadde fiyatlarında artış etkisi ile FVAÖK marjında bozulma bekleniyordu.
Arçelik: Şirketin satışları yıllık bazda yüzde 52 artış ile 18.1 milyar TL olurken net kar rakamı 651 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin yurt içi satışları 5.5 milyar TL iken yıllık bazda yüzde 32 artış gerçekleşti. Ancak şirketin beyaz eşya hacminin %9 daraldığı gözlendi. Öte yanda Enflasyona bağlı fiyat artışları bilançoyu destekleyen en önemli faktör olarak karşımızı çıktı. Şirketin yurt dışı satışlarının ise yüzde 63 büyüme ile 12.8 milyar olması pozitifti.
Sektör genelinde etkili olması beklenen ham madde fiyat artışları etkisi ile FVAÖK marjı yıllık bazda %14’ten %10 seviyesine geriledi. Şirket fiyat artışı ile gelen negatif brüt kar etkisinin yavaşlayacağını düşünüyor. Yabancı para net pozisyonunda 411 milyon TL’lik artış kur etkisi ile güçlü yanları arasında sayılabilir. Şirket 2021 ciro hedeflerinde yurt içi satışları %30’dan %35’e konsolide satış büyümesini de %50’den %55’e yukarı yönde revize etti.
Piyasa beklentileri doğrultusunda karlılık ve FVAÖK marjında gerileme büyük ölçüde fiyatlanmıştı. Yılın geri kalanında şirketin ciro hedeflerini tutturması ve hammadde maliyet artışlarının göreceli negatif etkisi ile şirket için 12 aylık 42.00 TL hedef fiyat ile al tavsiyemizi koruyoruz.
Mevsimsel olarak yaz aylarında havayolu taşımacılığında artan yolcu sayısı ve hareketliliğin 3. Çeyrek bilançosunu olumlu etkileyeceği tahmin ediliyordu.
Tav Havalimanları: Şirketi satış gelirleri 1.96 milyar TL olurken net kar 632.3 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde Tav havalimanı 444.9 milyon TL zarar açıklamıştı. Net satışlar bir önceki çeyreğe göre %108 yıllık bazda %174 artış gösterdi. FAVÖK marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre 2.350 baz puan artı ile %46.3 olarak gerçekleşti. Net kar marjının ise 9.446 puan artış ile %32.2 olarak gerçekleşti.
Yaz aylarında artan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine bakıldığında düşük baz etkisi ve Almati havalimanının faaliyete dahi edilmesi bilançoyu destekleyici unsurlar olarak öne çıkıyor. Şirket net kar rakamı içinde muhasebeleştirilen yatırımlarda iyileşme ve Euro/dolar paritesi ile düşük kur pozitif etkisi dahil iken son çeyrekte şirketin esas faaliyet karı mevsimsel etki ile gerileyebilir. Kış aylarında covid-19 tarafındaki gelişmeler takip edilecek iken 3. Çeyrek olumlu bilançoya rağmen iyimserlik limitli kalabilir. Bu durumda yılın son çeyreğinde hissenin endekse paralel getiri sağlayacağını düşünüyoruz.