ARCLK
ARÇELİK A.Ş
ARCLK
İşlem Gördüğü Pazar: Yıldız Pazar/Kesin alım satım pazarı (Nitelikli Yatırımcılar Arasında)
Faaliyet gösterdiği sektör: İmalat/Metal Eşya Makine Elektrikli Cihazlar ve Ulaşım Araçları
Sektör genelinde hammadde fiyatlarında artış etkisi ile FVAÖK marjında bozulma bekleniyordu. Şirketin satışları yıllık bazda yüzde 52 artış ile 18.1 milyar TL olurken net kar rakamı 651 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin yurt içi satışları 5.5 milyar TL iken yıllık bazda yüzde 32 artış gerçekleşti. Ancak şirketin beyaz eşya hacminin %9 daraldığı gözlendi. Öte yanda Enflasyona bağlı fiyat artışları bilançoyu destekleyen en önemli faktör olarak karşımızı çıktı. Şirketin yurt dışı satışlarının ise yüzde 63 büyüme ile 12.8 milyar olması pozitifti.
Sektör genelinde etkili olması beklenen ham madde fiyat artışları etkisi ile FVAÖK marjı yıllık bazda %14’ten %10 seviyesine geriledi. Şirket fiyat artışı ile gelen negatif brüt kar etkisinin yavaşlayacağını düşünüyor. Yabancı para net pozisyonunda 411 milyon TL’lik artış kur etkisi ile güçlü yanları arasında sayılabilir. Şirket 2021 ciro hedeflerinde yurt içi satışları %30’dan %35’e konsolide satış büyümesini de %50’den %55’e yukarı yönde revize etti.
Piyasa beklentileri doğrultusunda karlılık ve FVAÖK marjında gerileme büyük ölçüde fiyatlanmıştı. Yılın geri kalanında şirketin ciro hedeflerini tutturması ve hammadde maliyet artışlarının göreceli negatif etkisi ile şirket için 12 aylık 42.00 TL hedef fiyat ile al tavsiyemizi koruyoruz.
BIMAS
İşlem Gördüğü Pazar: Yıldız Pazar
Faaliyet gösterdiği sektör: Toptan ve Perakende Ticaret, Lokantalar ve Oteller
Bimaş yılın ikinci çeyreğinde 17.163 milyon TL gelir (Konsensus: 17.315 milyon TL), 1.516 milyon TL FAVÖK (Konsensus: 1.495 milyon TL) ve 725 milyon TL net kar (Konsensus: 734 milyon TL açıkladı. Şirket 2. Çeyrekte gelirlerini yıllık %22 arttırarak 17.163 milyon TL’ye yükseltirken brüt kar rakamını da yıllık %25 arttırarak 3.223 milyon TL’ye çıkardı.. Şirket’in 2Ç21 FAVÖK rakamı yıllık %13’lük bir yükseliş ile 1.516 milyon TL’ye ulaşmış ve beklentilere paralel gelmiştir. FAVÖK marjı yıllık 70 baz puan azalarak %8,8 seviyesine geriledi.. Şirket, 2Ç21’de net karını yıllık bazda %4 arttırarak 725 milyon TL çıkardı. File mağazalarında güçlü FAVÖK ve net kar elde edilerek net karlılığa pozitif katkı sağlandı. File online alışveriş platformunun Avrupa yakasında hizmet vermeye başladığını belirtmek gerekiyor. Bim’in ikinci çeyrekte aynı mağazalar satış gelirlerinde yüksek baz etkisi kaynaklı olarak yıllık %0,5 azalış eğilimindeydi. Aynı mağaza trafiğinde negatif seyir sürerken yıllık bazda %4,1’lik bir daralma söz konusudur. Bu dönemde, aynı mağaza sepet hacminde ise yıllık %3,7’lik yükseliş yaşandı.
Şirketin olumlu ikinci çeyrek bilançosu ardından BIST100 endeksine göre zayıf performansı rekabet kurulunun zincir marketler ile yaptığı incelemelere bağlanabilir. Güncel haber akışına göre soruşturma sonuçlandı ve rekabet kurulu 5 zincir market ve 1 tedarikçiye toplam 2,7 milyar TL ceza verdi. BIM'e verilen ceza 958,1 milyon TL ile ilk sırada yer alıyor. Haber büyük ölçüde satılmış olmasına rağmen hisse senedi negatif görülüyor.
Şirketin yıllık ciro büyümesi devam ederken 3. Çeyrek bilançosunda FVAÖK ve net kar göreceli düşük kalabilir. Buna rağmen çeyreksel bazda yılın ilk iki çeyreğinde istikrarlı bir görünüm sergileyen bilanço 3. Çeyrekte de bu görünümü enflasyon üzerinde büyüme ile koruyabilir. Yılın ikinci çeyreğinde 752 milyon TL kar açıklayan şirketin 3. Çeyrekte ortalama 748 milyon TL kar açıklaması bekleniyor. Şirket 3. Çeyrek bilançosunu 08 Kasım tarihinde açıklayacak. Şirket için öncesinde 12 aylık 90.00TL olarak verdiğimiz al tavsiyesini bilanço açıklandıktan sonra revize edebiliriz.
GARAN
İşlem Gördüğü Pazar:Yıldız Pazar/Kesin alım satım pazarı (Nitelikli Yatırımcılar Arasında)
Faaliyet gösterdiği sektör: Mali Kuruluşlar/Bankalar
Üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan banka 3.Çeyrekte 3.6 Milyar TL net kar açıklayarak piyasanın 3.1 Milyar TL beklentisini aşarak güçlü bir bilanço açıkladı. Yılın 3. Çeyreğinde Bankanın net faiz geliri önceki çeyreğe göre %22 artarak 5.4 milyar TL olurken, net faiz marjı da 60 baz puan %4,2 oldu. Garanti, 2021 sonunda marjdaki gerilemenin önümüzdeki dönemde daha düşük gerçekleşmesini bekliyor ve son çeyrekte net faiz marjında daha güçlü toparlanma bekliyor.
Bankanın üçüncü çeyrekte Net komisyon gelirleri üçüncü çeyrekte %8 ve yıllık bazda ilk dokuz ayda %35 büyüme kaydetti. Faaliyet giderleri ise kurun %3,3lük olumsuz etkisine rağmen enflasyona paralel %19 oranında arttı. Ayrıca net karşılık giderinin -72 milyon TL olması net kredi riskini de üçüncü çeyrekte -10 baz puana ve ilk dokuz ayda 60 baz puana düşürdü Banka bu oranın yıl sonunda 100 baz puan beklentisinin altında kalabileceğini belirtti. 3. Çeyrek bilançosu beklentiler üzerinde olmasına rağmen TCMB 300 baz puanlık faiz indirimi ardından özel bankaların kamu bankaları ile rekabet gücü yılın geri kalanında zayıflayabilir. Net faiz marjı son çeyrekte bir miktar daralabilir. Garanti için 12 aylık 11 TL hedef fiyatımızı beklentilerin üzerinde açıklanan bilanço ile 12.50 TL’ye revize ediyor ve AL tavsiyemizi sürdürüyoruz.
SISE
İşlem Gördüğü Pazar: Yıldız Pazar
Faaliyet gösterdiği sektör: Mali Kuruluşlar/Holdingler ve Yatırım Şirketleri
Şirket açıklamış olduğu 3.çeyrek bilançosunda net satışları geçen yılın aynı çeyreğine göre %42 artarak 8.2 Milyar TL oldu. FAVÖK marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre 226 baz puan artış ile %24.1 olarak gerçekleşti.Net karı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %3'lük bir düşüş göstermesine rağmen geçen yılın aynı çeyreğine göre %56 artış kaydederek 1.4 Milyar TL oldu.
Şirket 3. Çeyrek bilançosunda daha yüksek kapasite kullanım oranı, genişleyen operasyonlar ve güçlü fiyatlamalarla şirket güçlü bir bilanço açıklayarak piyasa beklentisi olan 1.2 milyar TL net karı geçerek pozitif bilanço görünümünü ve istikrarlı büyümesini devam ettirdi.
Şirketin %30’una yakın satış hacmini oluşturan mimari cam seğmendi satış hacminde sağlanan artış, döviz kuru etkisi ve fiyat artışlarına bağlı olarak %60’ın üzerinde artış gösterirken şirketin %10’una yakın satış hacmini oluşturan Oto Cam Seğmeninde satış hacminde yaşanan bir miktar gerileme ve fiyat artışlarına bağlı olarak dengelenerek yatay bir seyir izledi. Şirketin toplam satış hacminin geri kalan kısmını oluşturan kimya, cam ev eşyası ve cam ambalaj seğmenlerinden satış hacimlerinin artışı pozitif kur etkisi ve pozitif fiyatlamalarla büyüme sağlandı. Şişecam için 12 aylık 11 TL fiyat hedefli AL tavsiyemizi koruyoruz.
TUPRS
İşlem gördüğü pazar: BIST 100 / BIST Tüm / BIST 50 / BIST Kimya, Petrol, Plastik / BIST Yıldız / BIST Sürdürebilirlilik / BIST 30 / BIST Kurumsal Yönetim / BIST Sınai
Faaliyet gösterdiği sektör: İmalat / Kimya İlaç Petrol Lastik ve Plastik Ürünler
Tüpraş yılın ikinci çeyreğinde açıklanan bilançosuna göre yıllık bazda %263 artış ile 33.688 milyon satış geliri elde etti. Satış gelirlerinin detayında şirketin hacim olarak yurt içi satış hacmi %25 yurt dışı satış hacmi ise %48 artış gösterdi. Yıllık satış hacmi yıllık bazda %30 artış ile 6.9 milyon tona yükseldi. FVAÖK gelirleri 2.470 milyon TL FAVÖK marjı %7.3 olarak gerçekleşti. 2020 ikinci çeyreğinde şirketin FVAÖK marjı %6.0 iken yıllık bazda %21 artış kaydedildi.
Net kar rakamına gelince 2020 yılı 2. Çeyrekte 184.8 milyon TL zarar açıklayan şirketin son bilançosunda 1.699,9 milyon TL kar açıkladığı görüldü. Net kar marjı %5.0 seviyesine yükseldi. Şirket ilk çeyrekte piyasa ortalama beklentileri üzerinde kar açıklarken operasyonel kar ve net finansman geliri kaleminin pozitif bilançoda etkisi oldu. Operasyonel olmayan bilanço kalemlerinde 325.2 milyon TL net gider ve 701.9 net finansman giderinin net karı baskıladığını görüyoruz.
Öte yanda şirket, 2021 yılı beklentilerinde kısmi değişikliğe gitti. Buna göre, kapasite kullanımı beklentisi %90-95 aralığından %85-90 aralığına, üretim beklentisi de 26-27 milyon tondan 25-26 milyon tona revize etti. Toplam satış hacmi beklentisi ise 26-27 milyon ton seviyesinde korundu. Ayrıca, Akdeniz kompleks rafineri marjı beklentisi 0,0-0,5 USD/varil, net Tüpraş rafineri marjı beklentisi de 2,5-3,5 USD/varil seviyesinde sürdürüldü.
Küresel olarak enerji piyasasının pandemi tedirginliğini üzerinden attığı ve sektöre ilişkin ürün talebinin güçlü kalacağı beklentisi var. 2. Çeyrek bilançosunda yıllık bazda %48 artan yurt dışı satış bu anlamda olumlu görülüyor. İkinci çeyrek finansal sonuçları pozitif olan şirketin 2021 yılı için Türkiye yüksek büyüme performansı ve rafineri ürün talebinin güçlü olacağı beklentisi ile satışlar ve karlılıkta artışı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Akdeniz rafineri marjında yılın üçüncü çeyreğinde güçlenme ve artan jet yakıt talebi ve cirodaki artış etkisi ile şirketin yılın 3.çeyreğinde 1.15 milyar TL kar açıklaması bekleniyor. Yılın geri kalanında enerji fiyatlarının yüksek seyrini koruması beklenirken ekonomik aktivite bir miktar hız kesebilir. Buna rağmen son iki çeyrekte iyileşen marjlar ile kara geçen şirket için olumlu düşünüyoruz. Şirket bilançosunu 04 Kasım tarihinde açıklayacak. Tavsiye listemizde bulunan 12 aylık hedef fiyat olarak 140.00 TL olarak belirlediğimiz hissenin hedef fiyatını 160.00 TL olarak güncelleyerek al tavsiyemizi koruyoruz.