Günlük Analiz 03-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Yeni Haftaya İki Başlık;
1- İsrail ve Hamas arasında anlaşma sağlandı, jeopolitik riskler azalıyor;
2- ABD enflasyonunda ılımlı hava piyasaları tekrar canlandırdı; 

- İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrail, ilk aşamada 'ölü veya diri' 33 rehinenin serbest bırakılmasını, ikinci aşamada ise 'savaşın' sona erdirilmesini içeren bir anlaşmayı kabul etti. Bu haber ile büyük bir insani dram yaşanan Filistin topraklarında ki vahşetin son bulacağını umuyoruz. 
- Cuma günü gelen ABD PCE verisinin ılımlı seyri hafta boyu baskılanan piyasalarda tekrar tepki gelmesine neden olurken, ABD tahvil getirilerinin de tekrar düşüş göstermesine neden oldu. Özellikle son dönemde veri odaklı gelişmeler ABD tahvil getirilerinin seyrinde etkili olurken, endeksler üzerinde de çift yönlü yön arayışına neden olabiliyor. 
- Son hafta baskılanan  hisse senedi tarafında özellikle kritik destek kademelerinin çalışması ve sonrasında veriye paralel tepki gelmesi esasen teknik bir düzeltme hamlesinin de piyasa tarafından satın alınması olarak nitelendirilebilir. Endekslerde veri odaklı fiyatlamaların özellikle tahvil getirilerine paralel bu hafta da devam edeceğini düşünüyoruz. 
- Diğer taraftan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üretim kesintilerini 2025 yılı sonuna kadar uzatma kararı aldı Karar sonrası düşük seyrini devam ettiren petrolde özellikle 80 dolar kritik seviyesinde ki baskılanmanın devam ettiğini görüyoruz.
- Değerli metallerde ise azalan jeopolitik risk etkisinin fiyatlarda ki baskılanmayı bir miktar artırdığını söyleyebiliriz. Hafta başı itibariyle zayıf dolara rağmen hem altında hem de gümüşte baskılanma dikkat çekici.   . 
- Veri yoğun haftaya pozitif başlayan piyasalarda özellikle öncü büyüme verileri ve istihdam verileri yön arayışında belirleyici olacaktır. Cuma günü gelecek olan tarım dışı verisi ise belki de yaz aylarının akışı açısından piyasalara önemli ipuçları verecektir. 
- Öte yandan yakınen izlemesekte dünyanın dört bir yanında gerçekleşen seçimler uzun süreli iktidarların el değiştirme eğiliminde olduğunu bize gösteriyor. Dünya sosyo-ekonomik çerçevede değişim arıyor diyebiliriz. 
- Bugün Uzak Doğu pozitif bir hafta başlangıcı yaparken, PMI veri akışları ile piyasalar yön bulmaya çalışacaktır. 
 
İstanbul enflasyonu 1.5 yılın zirvesinde geldi, gözler Mayıs ayı TÜFE verisinde;
    
- İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82,2 arttı. Böylelikle yıllık enflasyonda Aralık 2022'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Mayıs ayı enflasyon verilerinin son zirve olması beklenirken bugün gelecek TÜFE verisi ile beraber zirve görülmüş olacak. Önümüzdeki aydan itibaren enflasyon baz etkisi ile yavaşlama eğilimine girerken, dezenflasyn sürecinin de gerçekleşip gerçekleşmemesi piyasalar nezdinde dikkatle izlenecektir. 
- Mayıs TÜFE de aylıkta 3% artış beklenirken, yıllıkta ise 74.80% bekleniyor. Biz verinin daha yüksek gelebileceğini düşünüyoruz.    
 
GÜNDEM;
- Türkiye Mayıs ayı TÜFE verisi(Aylık/Yıllık)
- Türkiye imalat PMI
- Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- EURO bölgesi  İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD  İnşaat Harcamaları (Aylık) 
- ABD  ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Son iki haftalık periyotta düşüş eğilimini kademeli olarak derinleştiren endekste cuma günü de benzer bir görünüm hakimdi. Güne alıcılı başlayan ve kritik destek kademelerinden tepki veren piyasa günün devamında ise tekrar satışların etkisini artırması ile baskılandı ve haftayı 0.77% lik günlük düşüşle 10.400 puan seviyesinden tamamladı. Bu yönlü kapanış ile teknik görünümde ki baskılanmanın etkisi de artmış oldu. Holding, petro-kimya ve havacılık hisseleri endeksi aşağıya çekerken, bankacılık hisseleri günü yatay tamamladı diyebiliriz. Cuma günü telekom hisseleri ise 3.6% lık pozitif performans ile endeksi en çok destekleyen hisseler oldu. Endeksin yeni haftaya satıcılı eğilimde başlamasını bekliyoruz. Piyasa öncelikle yeni bir dip kademesi ile hafta başlangıcı yaparken sonrasında gelecek tepki alımları ile özellikle 10.500 lü seviyelerin üzerine atarak bu seviyelerde dengelenmeye çalışacaktır. Her ne kadar teknik açıdan günlük akış baz senaryomuz bu doğrultuda olsa da bugün açılışta gelecek olan Mayıs ayı TÜFE verisinin sonuçları da piyasa nezdinde oynaklığa ve yön tayinine neden olabilecektir. Bu bağlamda özellikle aşağı yönlü baskılanmalarda 10 bin destek kademesi dikkatle izlenmelidir.        

Dirençler; 10.460 - 10.600 - 10.750 - 11.000  

Destekler; 10.350 - 10.200 - 10.000 - 9730


YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-KONTR: Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı bir şirket ile maliyet bedeli 125.000.000 USD olan bir çerçeve anlaşması (framework agreement) imzalanmıştır.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

Bu Hafta Temettü Dağıtacak Şirketler:

03.06.2024: ALGYO (0,05 net) , AFYON (0,36)

04.06.2024: VAKKO (2,25)

06.06.2024: SARKY (0,39)



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat cuma alıcılı seyirde güne başlarken, yukarı yönlü ataklarının kısıtlı kalması ile günün devamında tekrar satıcılı seyre döndü ve haftayı -129.50 puanlık düşüşle 11.764.50 seviyesinden düşük tamamladı. Teknik olarak baskılanmanın etkisini artırdığı endekste yeni hafta başlangıcının da satıcılı eğilimde start vermesini ve özellikle baskılanmanın arttığı senaryoda 11.400 kritik destek seviyesinin test edilmesini bekliyoruz. Vadeli tarafta bu baskılanma sonrası alt kademelerin çalışması ile gelecek tepkiler ilk etapta cılız kalsa da piyasa 12 bin seviyesine doğru toparlanarak günü pozitifte tamamlamaya çalışacaktır.     

DİRENÇLER; 11.940 - 12.000 - 12.200 - 12.500

DESTEKLER; 11.650 - 11.500 - 11.400 - 11.000 


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat geçtiğimiz hafta 33 seviyesi üzerinde vermeye çalıştığı tepkiyi genişletemezken, haftanın son günü bir kez daha TL lehine baskılanarak 33 seviyesine yakın günü ve haftayı tamamladı. Kur cephesinde yeni hafta başlangıcının 33 seviyesine yakın dengeli start almasını bekliyoruz. Özellikle Mayıs ayı TÜFE verisi ile oyanklık gün başlangıcında artarken günün devamında da çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışının devam etmesi beklenebilir. Vadeli kurda günlük kapanışın ise 33 seviyesine yakın hafif artıda olabileceğini düşünüyoruz.    

DİRENÇLER; 33.30 - 33.50 - 33.80 - 34.00

DESTEKLER; 33.00 - 32.80 - 32.50 - 32.00


YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Hafta başından itibaren baskılanan ve tahvil getirilerine duyarlı satıcılı eğilimini sürdüren hisse senedi piyasalarında S&P 500 endeksi de özellikle cuma günü görülen baskı etkisinde kritik olarak ön görmüş olduğumuz 5200 kademesini çalıştırmış oldu. Veri akışında Nisan ayı enflasyonunda kş ılımlı havanın etkisini gören piyasalar özellikle günün devamında tekrar pozitif tarafa geçerken, endekste tekrar toparlanmaya ve günlük kapanışın en yükse seviyeye yakın güçlü gerçekleşmesine neden oldu. Yeni haftaya vadeli tarafta alıcılı başlayan endekste gecen hafta performansı ile teknik bir düzeltme gerçekleştiğini ve yönün bir kez daha yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Bu etki ile alıcılı eğilimini sürdürmesi muhtemel görünen endekste veri akışına paralel fiyatlamalar ile piyasa günü pozitif tamamlamaya çalışacaktır.       

DİRENÇ; 5300 - 5350 - 5375 - 5400 

DESTEK;  5260 - 5220 - 5150 - 5100 


NASDAQ; Geçtiğimiz hafta boyunca gelişmelere paralel düşüş eğilimini sürdüren teknoloji hisselerinde özellikle artan tahvil getirilerine karşı piyasanın direncinin zaman zaman sert kırıldığına şahit olduk. Cuma günüde benzer koşullarda sert düşüş gösteren endeks kritik 18.200 destek kademelerini çalıştırırken, piyasa Nisan ayı enflasyon verisinde ki ılımlı yükseliş etkisi ile tekrar canlandı ve günü güçlü alımların etkisi ile yükseğine yakın tamamladı. Yeni hafta başlangıcında vadeli tarafta pozitif alım etkisinin devam ettiğini görüyoruz. Bu etki ile alıcılı seyrin bugün de devam etmesi ve baskılanan teknik görünümde ki bozulmanın da bir nebze olsun toparlanması sağlanmış olacaktır. Veri akışına paralel fiyatlamaların devam etmesi muhtemel görünen günde endeksin pozitif bir kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz.      

DİRENÇ;   18.800 - 19.000 - 19.200 - 19.500  

DESTEK;  18.500 - 18.450 - 18.250 - 18.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (BA)-Boeing: şirketin üretim sorunları nedeniyle 2024 yılında negatif nakit beklediğini bildirmesinin ardından %7'nin üzerinde düştü.
• (NVO)-Novo Nordisk: Ozempic ilacı, bir klinik deneyde böbrek hastalığının ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı. Şirket, ilacın kullanım alanını genişletmek için FDA onayı almayı planlıyor.
• (NVDA)-Nvidia: Gelişmiş H20 AI çipinin fiyatını düşürdü ve Huawei'nin rakip bir çipine indirimli olarak sattı.
• SEC, eter ETF'lerinin oluşturulmasına izin veren bir kural değişikliğini onayladı.
• (WBD)-Warner Bros Discovery: Lig Disney (DIS), NBCUniversal (CMCSA) ve Amazon ile anlaşmaya yaklaşırken NBA medya hakları için olası bir Amazon (AMZN) teklifini karşılamayı düşünüyor.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Gelişmelere paralel doların çift yönlü fiyatlamaları parite üzerinde de asansör etkisine neden oluyor. Piyasa özellikle dolar endeksinde ki 105 üzeri toparlanmalarda 1.080 kademesine doğru baskılanırken, dolar endeksinde ki 105 altı dönüşlerde ise 1.090 kademesine doğru ataklarını genişletmeye çalışıyor. Esasen mevcut kademeler arasında ki stabil görünümünü koruyan paritede yeni hafta başlangıcında da alıcılı eğilimin etkisini devam ettirdiğini görüyoruz. Parite bir kez daha 1.090 direncini zayıf dolar etkisi ile test ederken, günlük kapanışını da bu kademeye yakın artıda tamamlayacaktır.   

Dirençler; 1.0860 - 1.090 - 1.092 - 1.0950 

Destekler;  1.0800 - 1.0786 - 1.0760 - 10740 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Altın zayıf dolara rağmen yeni hafta başlangıcında baskılanmaya devam ediyor. 2300 seviyesine doğru eğilimini artırması muhtemel görünen altında bugün özellikle 2300 ons kademesine yakın dengelenme olması ve piaysaın bu seviyelerden tekrar tepki vermesi muhtemel görünüyor. Özellikle jeopolitik risklerin azalma eğilimi göstereceği bir ortamda altında düşük seyrini sürdürecektir. Piyasa bir süre 2350 - 2300 bant aralığında yatay seyredecektir.    

Dirençler; 2355 - 2380 - 2400 - 2450 

Destekler;  2330 - 2300 - 2270 - 2250    


GÜMÜŞ; 32.50 bariyerini aşamayan gümüş tekrar yönünü aşağı çevirmiş görünüyor.  Yeni hafta başlangıcında baskılanan gümüş bugün özellikle 30 ons desteğini aşağı yönde zorlayacaktır. Olası sarkmalara rağmen ilk etapta bu kademenin tutunması beklenebilir. Ancak olası baskının arttığı senaryoda 28 ons kademeleri hedeflenmelidir. Gümüşün günlük kapanışını 30 ons seviyesine yakın düşük seyirde gerçekleştirmesini bekliyoruz.    

Dirençler;  31.00 - 32.50 - 33.00 - 34.00 

Destekler; 30..00 - 29.40 - 28.60 - 28.00 

Ücretsiz Deneme Hesabı