Günlük Analiz 04-07-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

FED Eylül faiz indirimi loading...74% ;

- Küresel piyasalar dün gelen ABD veri akışı sonuçlarına ve FED haziran ayı toplantı tutanaklarına odaklı pozitif bir günü geride bıraktı. ABD'de Eylül ayında faiz indirimi olasılığını güçlendiren zayıf veriler, endeksleri pozitif etkilerken yeni rekor seviyelerin gelmesine neden oldu. Doların zayıflaması ile destek bulan emtia tarafında sert toparlanmalar dikkat çekerken, Asya borsaları ise yeni güne 27 aylık zirveye ulaşarak reaksiyon verdi. 
- Dün günün ilk kritik verisinde ABD özel sektör istihdamı beklenti altında kalırken istihdam tarafında daralmaya işaret etti. Yine dün açıklanan haftalık işsizlik verisinde de işsizlik maaşına başvurularda artış görüldü. Bu gelişmeler özellikle yarın gelecek olan ABD tarımdışı istihdam verisine dair beklentilerin daha zayıf olabileceğine dair umutları da artırmış oldu. 
- Diğer taraftan ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda aylık bazda 5 puan azalışla 48,8'e geriledi. Piyasa beklentileri, endeksin bu dönemde 52,6 değerini alması yönündeydi. Yine ABD hizmet sektöründe görülen bu sert daralma piyasaların FED'e dair beklentilerini pekiştirmiş oldu.
- Akşam saatlerinde gelen FED tutanaklarında üyelerin faiz indirimi için daha fazla kanıta ihtiyaç duydukları görüldü. Enflasyonda ki ılımlı iyileşmeyi dikkat çeken üyelerin daha olumlu bir görüşe doğru evrildikleri dikkat çekiyor. Piyasalar dün gelen verileri de dikkate aldığında istenilen kanıtların oluşmaya başladığı yönünde bir çıkarımda bulundu diyebiliriz. 
- FED'in son toplantısı sonrası büyüme ve enflasyonist ortama dair veri akışının FED üyelerinin istediği kanıtlara paralel sonuçlar doğurduğu çıkarımlarının ön plana çıkmasına neden oldu. Piyasalar gelişmelere odaklı Eylül ayında faiz indirimi olasılığını e'ten t'e yükseltirken, bu yıl için 47 baz puanlık gevşemeyi fiyatladı.
10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri 8 baz puan düşerek %4,355'e geriledi. ABD ekonomisi artık daha az istisnai görünürken, dolar genel olarak düştü. Endekslerde ise dün yeni zirveler yaşanırken, Asya tarafında bu gece 27 ayın zirvesi seviyeler görülmüş oldu.
- Bugün 4 Temmuz Kurtuluş Günü nedeniyle ABD piyasaları erken kapanış yapacak. Haliyle piyasalarda oynaklığın düşük olduğu daha sakin bir gün geçirilecektir. Yarın ise ABD tarım dışı istihdam ile piyasalar yön tayin edecek ve son dönem gelişmeleri pekiştirmeye çalışacaktır.
- Yurt dışı için son olarak İngiltere ve Fransa seçimlerine dair yansımaların yine fiyatlamalar üzerinde etkilerinin olmaya devam etmesi beklenmelidir. Son gelişmelerde aşırı sağın beklenenden daha düşük bir ivme kazandığına dair sonuçların şimdilik piyasalar nezdinde olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyebiliriz.   

İçeride talep halen öngörülenden daha güçlü;

- Dün gelen enflasyon verileri kısmen yavaşlama gösterirken beklentilere göre daha katı sonuçlar ortaya koymuş oldu. TUİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE 2024 Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64 artış gösterdi. Bloomberg anketine göre ortalama beklenti manşet TÜFE’nin aylık bazda %2,2 artış göstermesi yönündeydi. Yıllık TÜFE artışı ise Mayıs’taki u,45’ten Haziran ayında q,60’a geriledi. TÜFE yılbaşına göre $,73 ve on iki aylık ortalamalara göre e,07 olarak gerçekleşti. Çekirdek endekslere baktığımızda piyasalarda en fazla izlenen özel kapsamlı TÜFE C endeksi aylık bazda %1,73 artış gösterirken (Mayıs: %+3,76) TÜFE C endeksindeki yıllık artış beklentilerden düşük yönde q,41’e geriledi (beklenti: s,17).   
- En kötüsü geride kalsa da henüz her şey bitmiş denilemeyecek bir verinin karşılandığını söyleyebilriz. Veri sonrası açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Karahan tek bir veri ile çıkarımda bulunmanın yanlış olacağına vurgu yaptı. Karahan Reuters'a yaptığı açıklamada 'Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz' dedi. 'Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz' diyen Karahan enflasyonu düşürme konusunda 'son derece kararlı olduklarına dikkat çekti. 
- Mayıs zirvesi sonrası düşüş eğilimi gösteren enflasyonda bu sürecin önümüzdeki aylarda daha belirgin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak son 2 aydır kurda ki stabil görünüme rağmen elektrik ve yol geçişleri başta olmak üzere zam furyasının her alanda devam ettiğinin de altını çizmekte fayda var. Ayrıca talep tarafında halen istenilen yavaşlama onca makro ihtiyati tedbire rağmen tam olarak görülebilmiş değil. Haliyle enflasyonda ki düşüş sürecinin beklendiği kadar kolay olmayabileceği beklentiler arasında görülmelidir.  
- Hafta başı Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrası büyük bir yıkım görülen piyasalarda dün tekrar güçlü bir canlanma olduğu dikkat çekti. Enflasyon verilerinde ki iyileşme ve son çeyrekte faiz indirimi gelebileceği yönünde beklentilerin güçlenmesi ve bunun yanında global taraftaki gelişmelerin risk iştahını artırması içeride de olumlu fiyatlamaları destekledi.  

GÜNDEM;
- ABD - Kurtuluş Günü - Erken kapanış 13:00 'da
- Euro Bölgesi Almanya Fabrika Siparişleri (Aylık)
- İngiltere seçimleri
- Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantı Tutanaklarının Yayınlanması  

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Dün tespitlerimiz paralelinde alıcılı eğilimini açılıştan itibaren sürdüren endeks gün içi kısa kar satışlarına maruz kalsa da günün genelinde iştahlı görünümünü sürdürdü diyebiliriz. Özellikle günün ikinci yarısında ki alımların etkisini artırması ile endeks günü 2.26% lık değer kazanımı ile 10.682,15 puan seviyesinde günün en yükseğine yakın tamamladı. Endeksin yükselişinde bankacılık ve holding hisseleri başta olmak üzere demir-çelik, petro-kimya ve havacılık gibi sektörlerin ciddi katkıları görüldü. Endekste bugünde alıcılı eğilimin açılıştan itibaren etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu etki ile öncelikle 10.800 seviyeleri yukarı yönde zorlanırken, bu seviyelerden piyasaya bir miktar kar satışları gelebilir. Endeksi yakın destekleri tutmayı sürdürürken piyasa alıcılı eğilimin devamı ile 10.800 ve üzeri kademelerde yine günün yükseğine yakın pozitif bir kapanış gerçekleştirecektir. Bugün olmasa da endekste ki bu toparlanmanın devamı ile önümüzdeki günlerde 11 bin üzeri denemelerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Piyasanın beklentimizin aksine tekrar satış yönlü fiyatlandığı negatif senaryolarda ise 10.500 kademesi öncelikle dikkatle izlenmeli ve olası kırılmalarda 10 bin seviyesine doğru yakın alt destek kademeleri hedeflenmelidir.            

Dirençler; 10.750 - 10.830 - 11.088 - 11.250 

Destekler; 10.560 - 10.450 - 10.270 - 10.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• (CANTE)- Çan2 Termik A.Ş: Bedelsiz iç kaynaklardan %646,175 oranında sermaye artırıyor.

• (THY)- Türk Hava Yolları, 4 Boeing 777 kargo uçağı daha sipariş etti.

• (ORGE)- Orge Enerji Elektrik: İstanbul Havalimanı MRO Tesisleri Hangar A-B Projesine ilişkin sözleşme imzaladı.

• MIATK – MİŞirketin iştiraki Tripy Mobility ile Futuro Perfecto arasında Danışmanlık ve Proje İş Birliği Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

• (BOTAŞ)-Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş: İsrail’e petrol ihraç edildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

• (THY)- Türk Hava Yolları: Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Şu anda 15 bin kabin memurumuz var. THY'ye 1000 kabin memuru ve 900 pilot daha alınacak” bilgisini verdi.

• (SISE)- Şişecam: Yapılan açıklamaya göre Prof. Dr. Ahmet Kırman’ın istifası sonrası yeni Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali oldu.

• (NOKIA)- Nokia: optik ağ satışını genişletmek hedefiyle Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın alıyor.

• DenizBank Genel Müdürü Ateş'ten 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'zimmet' iddialarına ilişkin Hatice Ö. açıklaması: Bir şeyler var ama ne olduğunu bilmiyoruz.

Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:

-01.07.2024: AYEN, KFEIN, KCAER, SOKM

-02.07.2024: KRVGD

-03.07.2024: ARDYZ, ASGYO, DOFER, GIPTA

05.07.2024: INDES






BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat dün yakın direnci 12500'ü kırarak günün en yüksek değerinde kapanışını gerçekleştirdi. Endişe satışlarının ardından dün gelen tarım dışı istihdam verisinin ile yönünü yukarı çeviren paritenin bugünde ivmelenmesini arttırarak alıcılı bir açılış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Bu etki ile kontrat da 12545 - 12600 - 12750 seviyeleri sıralı dirençler olarak yer almaktadır. Geri çekilmelerde ise 12156 - 12100 - 12000 önemli kısa vade destek bölgelerinden.

Direnç: 12577 - 12642 - 12687 - 12700

Destek: 12170 - 12100 - 1200 12195


DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vadeli kontrat dün bir kez daha satıcılı seyrini devam ettirerek -0,13 fark ile 33,46 seviyesinde destek buldu. Zayıf seyrini devam ettiren kontratın bugünde satıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yeni destek noktalarının görülmesi yüksek kontratta 33,35 - 33,12 destekleri takip edilmeli. Tepki alışların gelmesi halinde 33,65 - 33,73 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

Direnç: 33,35 - 33,27 - 33,20 - 33,12

Destek: 33,65 - 33,73 - 33,77 - 33,80

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Dün gelen veri akışında özellikle istihdam tarafındaki ve Hizmet sektörü tarafında ki sert daralmayı işaret eden sonuçlar FED'in faiz indirim döngüsüne yönelik beklentileri güçlendirirken, endeksleri de yukarı yönde destekledi. Haziran ayı FED tutanaklarında üyelerin enflasyonda ılımlı gevşemeyi kabul etmeleri ve daha çok kanıt ihtiyacını dile getirmeleri ile piyasalar bu süreçteki verilere dair sonuçları da göz önünde bulundurunca S&P500 endeksi başta olmak üzere risk iştahında belirgin iyileşme dikkat çekti. Endeks gelişmelere paralel yeni zirve denemesi yaparak günü tamamlarken, yeni gün başlangıcında vadeli tarafta yine yüksek seyrin devam ettiğini görüyoruz.  Bugün ABD piyasaları 4 Temmuz Kurtuluş Günü münasebetiyle tatil ve erken kapanış yapacak. Piyasa açısından ise özellikle yarın gelecek ABD tarımdışı istihdam verisi ise kritik öneme sahip ve piyasanın yön tayininde belirleyici olacaktır.      

DİRENÇ; 5.600 - 5.680 - 5.750 - 5.850 - 6.000  

DESTEK;  5.560 - 5.500 - 5.460 - 5.320 - 5.200   


NASDAQ; Dün gelen veri akışında özellikle istihdam tarafındaki ve Hizmet sektörü tarafında ki sert daralmayı işaret eden sonuçlar FED'in faiz indirim döngüsüne yönelik beklentileri güçlendirirken, endeksleri de yukarı yönde destekledi. Haziran ayı FED tutanaklarında üyelerin enflasyonda ılımlı gevşemeyi kabul etmeleri ve daha çok kanıt ihtiyacını dile getirmeleri ile piyasalar bu süreçteki verilere dair sonuçları da göz önünde bulundurunca Nasdaq endeksi başta olmak üzere risk iştahında belirgin iyileşme dikkat çekti. Endeks gelişmelere paralel yeni zirve denemesi yaparak günü tamamlarken, yeni gün başlangıcında vadeli tarafta yine yüksek seyrin devam ettiğini görüyoruz. Bugün ABD piyasaları 4 Temmuz Kurtuluş Günü münasebetiyle tatil ve erken kapanış yapacak. Piyasa açısından ise özellikle yarın gelecek ABD tarımdışı istihdam verisi ise kritik öneme sahip ve piyasanın yön tayininde belirleyici olacaktır.  . 

DİRENÇ; 20.500 - 20.600 - 20.750 - 20.850 - 21.000

DESTEK; 20.400 - 20.250 - 20.160 - 20.000 - 19.800 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (TSLA)-Tesla: küresel satışları 2. çeyrekte %4,8 düşüş gösterdi ancak analist beklentilerini aşarak hisselerini %10 artırdı.

• (NVDA)-Nvidia: Fransız düzenleyiciler, rekabete aykırı uygulamalarla suçlamayı planlıyor.

• (APPL)- Apple: yeni bir anlaşmanın parçası olarak OpenAI'nin yönetim kurulunda gözlemci rolü kazanacak ve (MSFT) ile aynı hizaya gelecek.

• National Amusements, (PARA) kontrol hisselerini Skydance Media'ya 1,75 milyar dolara satmayı kabul etti.

•(META)- Meta, kullanıcılarını reklamsız abonelik için seçim yapmak zorunda bırakarak rekabet yasağını ihlal etti. küresel gelirinin %20'sine varan para cezalarıyla karşı karşıya.

•(HMC)- Honda Motor: Dört büyük Japon sigorta şirketi, çapraz hisseleri çözmeye yönelik daha geniş bir eğilimin parçası olarak) hisselerinde yaklaşık 3.1 milyar dolar satmayı planlıyor.

•(TSLA)- Tesla, Çin yapımı elektrikli araç satışlarındaki bir önceki yıla göre %24,2 düşüşle rakipleri karşısındaki düşüşünü sürdürdü.

•(PARA)- Paramount Global, yayın hizmetini Warner Bros Discovery'nin (WBD) Max'iyle birleştirmek için görüşmeler yapıyor. Böylece güçlü rakipleriyle rekabetini canlandırmayı düşünüyor.

•(SBUX)- Starbucks, Müşteri memnuniyetini ve verimliliğini arttıracak yeni sipariş sistemi uygulamaya başladı.

Bu Haftanın Halka Arzları:

(EHGO)- Eshallgo Inc: Çinli bir ofis ekipmanı perakendecisi.
(EURK)- Eureka Acquisition Corp: açık çek şirketi.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Dün gelen veri akışının doların gücünü kırması ve özellikle tutanakların güvercin bulunması paritede tekrar iştahlı bir görünüme ve euro lehine alımların etkisi ile piyasanın 1.080 üzeri denemeler yapmasına neden oldu. Parite günü 1.080 seviyesine yakın yüksek tamamlarken, kısa vade teknik görünümünde de toparlanma işaretleri verdi. Yeni gün başlangıcında kısmen satıcılı görünüm sergileyen paritede yakın desteklerin çalışmasının ardından yüksek seyrin devamını bekliyoruz. Hafta sonu yapılacak 2.tur Fransa seçimlerine dair endişelerin hafiflediği ortamda paritenin 1.080 üzeri seviyelerde yüksek bir kapanış gerçekleştireceğini düşünüyoruz.   

Dirençler; 1.0792 -1.0800 - 1.0820 - 1.0840 - 1.0860  

Destekler; 1.0770 - 1.0746 - 1.0700 - 1.0680 - 1.0650 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Altın dün son 3 günlük dar bant orucunu bozarak gelişmelere odaklı hızlı reaksiyon verdi ve günü 2350 üzerinde pozitif tamamladı. Bu toparlanmanın altının kısa vade teknik görünümü için de pozitif etki oluşturduğunu söyleyebiliriz. Gelişmelerin özellikle dolarda ki zayıflamayı derinleştirdiği ortamda altının tırmanışını devam ettirmesi beklenebilir. bu yönlü gelişmelerde 2400 ve üzeri kademeler hedeflenmelidir. Altının bugün çift yönlü fiyatlamalar ile 2350 üzerinde kalmasını ve kısmen pozitif bir kapanış ile günü tamamlamasını bekliyoruz. ABD tatili nedeniyle piyasa bir miktar sakin olacaktır.

Dirençler; 2360 - 2380 - 2400 - 2430 - 2450

Destekler; 2350 - 2330 - 2300 - 2280 - 2250 


GÜMÜŞ; Dün günün flaş enstrümanı gümüştü. Uzun süredir 29 ons kademesine yakın destek bulan ve bu seviyelerde potansiyel artırmaya çalışan gümüş dünkü gelişmelerin de etkisi ile yaklaşık 3% lük bir primlenme ile günü kritik 30 ons üzerinde tamamladı. Gelişmeler sonrası dolar zayıflarken gümüşün sert hamlesi teknik açıdan da gümüş lehine güçlenmeyi ivmelendirmiş oldu. Bugün kısmi kar satışları ile piyasa ara ara geri çekilse de 30 ons üzeri piyasanın iştahını korumasını ve daha üst kademeleri çalıştırmasını bekliyoruz. Piyasa ABD tatili nedeniyle daha sakin bir gün geçirirken günü de yukarı yönlü potansiyelini koruyarak pozitif tamamlayacaktır.   

Dirençler; 30.80 - 31.00 - 32.50 - 33.00

Destekler; 30.00 - 29.60 - 29.20 - 28.50

Ücretsiz Deneme Hesabı