GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda genel görünüm;
Haftaya dengeli başlayan piyasalarda altın rallisi dikkat çekiyor;
Küresel piyasalar uzun süreli ralli sürecinin devamında kısmen de olsa dengeli bir seyirler son dönem yükseliş hareketlerini sindirmeye çalışıyor. FED'in faiz indirimine dair netlik kazanan beklentilerin özellikle veri desteği ile daha da hızlanabileceği ihtimali üzerinden fiyatlanan piyasalarda altın ve bitcoinde gerçekleşen ralliler dikkat çekici. Altın 2100 üzerinde tarihi zirvelerde yükselişini sürdürüyor. Borsalar tarafında ise yine tarihi zirvelerden hafif satışların gelmesiyle piyasalar bir miktar dengelenmiş oldu. ABD 10 yıllıkları 4.20 seviyesinden aşağı sarkma eğilimi gösterirken, dolar endeksi de 103 lü seviyelerde baskılanmaya devam ediyor. Bugün ise uzak doğruda kırmızılar hakim görünüyor. Avrupa ve ABD tarafı için ise düne paralel yine piyasalarda dengeli bir seyir izleneceğini ve hatta yakın desteklerden gelecek tepki alımları ile bir miktar piyasaların günün devamında alıma dönebileceğini düşünüyoruz. Bugün PMI verilerini takip edecek olan piyasaların genel olarak odağında FED Başkanı Powell'ın yarın ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi önünde gerçekleştireceği sunum ile cuma günü gelecek ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olmaya devam edecektir.
İçeride hava bir miktar bozarken, seçim sonrası ek sıkılaşma tartışmaları hız kazanıyor;
(TÜİK verilerine göre, Şubat ayında TÜFE aylık bazda %4,53, yıllık bazda ise g,1 artış kaydetti.)
Türk mali piyasaları dün oldukça sert satışlarla tatsız bir günü geride bıraktı diyebiliriz. Enflasyon rakamının bir miktar beklenti üzeri gelmesi ve halen içeride ki güçlü talep eğiliminin devamı önümüzde ki yakın süreç için ek sıkılaşma tartışmalarını alevlendiriyor. Merkez görünümde ki sapma ve bozulmalara karşı ek sıkı duruş vurgusunu metinde dile getirmeye devam etmişti. Haliyle piyasada bu yönlü algının tekrar güç kazandığını görüyoruz. Goldman Sachs ve JP Morgan gibi kurumlar dünkü yorumlarında daha fazla faiz artırımına ilişkin beklentilerini dile getirdiler. İçeride ki bir diğer tartışma konusu da yıl başından bu yana belirginleşen rezerv erimelerine dair eleştirilerin artış göstermesi. Geçtiğimiz yıl artan rezervlerin piyasalarda ki pozitif havayı desteklediği unutulmamalıdır. Haliyle tersi yönlü gelişmeler hem önceki sürecin bir benzeri olarak tekrar endişeleri artırması ve hem de mevcut kompozisyonu bozma ihtimalinin artması yönünde piyasalarda can sıkıcı olmaktadır. Yurt dışına göre ciddi negatif ayrışan Türk mali piyasalarında ki genel bozulmaya karşı tedbirli hareket edilmeli ve olası kırılmalar dikkatle izlenmelidir. Dün hacimli satışlarla borsamız 9000 altına sarkarak düşük kapanış gerçekleştirirken, Dolar karşısında TL'de kid eğer kaybının da bebeksi adımlarla devam ettiğini görüyoruz. Öte yandan tüm bu gelişmelere paralel CDS risk priminde de tekrar 295 seviyelerine doğru hafif bir toparlanma olduğunu görüyoruz. Piyasaların dengeleneceği seviyeler dikkatle izlenmelidir.
Gündem;
- ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- ABD ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
ŞİRKET HABERLERİ
* AKSA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 650 milyon TL’den 6,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
* ACSEL - Şirket ile Petrol - İş sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanarak sözleşme imzalandığı açıklandı.
* BMSTL - Şirketin, ABD’de %100 bağlı ortaklık olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar verdiği açıklandı.
* DESA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 245 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
* ESEN - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 3,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ ya başvuru yapıldığı açıklandı.
* SISE - Şirket tarafından Türkiye, İtalya ve Bulgaristan’da toplam kapasitesi 20 milyon m2’ye yaklaşan üç yeni kaplamalı cam hattı yatırımı kararını açıklarken, yatırımın 114 milyon dolar olduğu belirtildi.
* THYAO - Şirket ile Hava-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde mutabakat sağlanamadığı açıklandı.
* PSGYO - A1 Portföy tarafından 4.500.000 adet alış ve 10.518.509 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %4,95’e geriledi.
* ENERY - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 20.565 adet pay 147,50 - 149,70 TL fiyat aralığından geri alındı.
* GEDZA - Hedef Portföy tarafından 65.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,99’a geriledi.
* SMART - Bank of America Corporation tarafından 61,48 - 70,08 TL fiyat aralığından 6.143.535 adet alış ve 7.409.364 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %3,43’e geriledi.
* MNDTR - Şirket sermayesinin 349,7 milyon TL ‘den %200 oranında bedelli olarak 699,4 milyon TL nakden artışla 1,0 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullanılmasının ardından kalan 938.763 adet pay 6 - 7 Mart’ta Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.
* GEREL - Yüksel Kardeş tarafından 8.787.848 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %2,50’ye geriledi.
* MANAS - Şirket sermayesinin 82,7 milyon TL’den %50 bedelli, %50 Borsa’da halka arz yöntemi ile 165,3 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldı.