GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda dün;
ABD tarafında açıklanan ekonomik verilerde Şubat ayı fabrika siparişleri %-0.7 (beklenti %-0.6) gerilerken bir önceki ayın verisi %-2.1 olarak aşağı yönlü revize edildi. Bir başka önemli veri özellikle 2020 pandemi süreci sonrası piyasaların takibe aldığı JOLTS anketiydi. JOLTS aylık bazda gönüllü olarak işten ayrılan çalışan sayısını gösteriyor. Genelde istifaların daha iyi ücret koşulları sebeb ile olduğu düşünülürse rakamda yükseliş ücret artışları ile enflasyonist baskıyı ifade ediyor. Şubat ayında ABD işgücü piyasasında istifa ederek işten ayrılanların sayısı 9.93 milyon (beklenti 10.5 milyon) olarak açıklandı. JOLTS anketinde gönüllü olarak işten ayrılanlar Haziran 2021 -Aralık 2022 döneminde 4 milyonun üzerindeydi. Ocak ayından itibaren gönüllü olarak işten ayrılmalarda düşüş FED'in enfaslyon beklentisinde önemli bir yeri olan ücret artışlarının da yavaşladığını gösterdiğinden veri sonrası piyasalarda risk iştahı arttı. Haziran vadeli S&P500 endeksi 4171 puana yükseldi, 10 yıllık tahvil faiz oranları %3.33 seviyesine kadar geriledi. FED'in faiz artırımların ara vereceği beklentisinden en olumlu etkilenen emtialar ise altın ve gümüş oldu. Veri etkisi geçtiğinde ABD endekslerinin gerilediğini gördük. Ancak Dolar Endeksi ve tahvil faiz oranlarından düşüşten aldığı destek ile kıymetli metal piyasası güçlü kalmaya devam etti.
Türkiye'de ise ilk çeyrek dış ticaret açığı verisi ilk okumada 34.9 milyar dolar olarak açıklandı. Mart ayı verisi geçen yılın aynı ayına göre %3.7 artış ile 8.57 milyar dolar olurken altın ithalatının %63 artış ile 1.7 milyar olduğu görüldü. Mart ayında ihracat yıllık bazda %4.4 artış ile 23.6 milyar dolar, ithalat %4.2 artış ile 32.2 milyar dolar oldu. Enerji ithalatı faturası 6 milyar dolar seviyesindeydi. Yine dün açıklanan Mart ayı tüketici enflasyonu bazlı efektif döviz kuru 59.38 olarak gerçekleşti.
Bu sabah;
ABD ve Avrupa'da vadeli endeksler güne başlarken hafif ekside görünüyor. Asya tarafında Nikkei %1.55 eksi iken Hang Seng %0.56 artıda Çin CSI 300 endeksi de hafif artıda güne başlıyor. Gelişen ülkeler tarafında artıların daha fazla olduğunu ve Latin Amerika endeksleri dışındaki gelişen ülke hisse senedi piyasalarında daha olumlu fiyatlama olduğunu görüyoruz.
ABD-ADP özel sektör istihdamı ve Avrupa ve ABD'de PMI bileşik endeksi ve servis sektör endeksi takip edilecek önemli veriler iken Türkiye tarafında açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.
BIST-100 endeksinin dünkü alıcılı seyrin devamı olarak bugün 5000-5050 direnç bölgesini test etme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.
Gündemden öne çıkan haberler;
Bugün ABD tarafında ADP özel sektör istihdam verisi (beklenti 210 bin) açıklanacak. JOLTS anketinde gönüllü olarak işten ayrılan sayısındaki düşüş ardından bugün özel sektör istihdamı yarın haftalık işsizlik başvuruları Cuma günü açıklanacak Mart ayı tarım dışı istihdam raporu için öncü gösterge olacak.
ABD tarafında açıklanacak Mart ayı S&P Global US Servis sektör PMI endeksi, Bileşik PMI endeksi ve ISM servis sektör endeksi açıklanacak diğer ekonomik verileri oluşturuyor. Benzer şekilde Avrupa Bölgesinde de yarın PMI günü ve bu tarafta değişen faaliyet ekonomilerin gücü açısından takip edilecek.
OPEC+ Iın sürpriz 1.1 milyon varillik üretim kesintisi kararı ardından haftaya hızlı yükseliş ile başlayan ham petrol piyasası için ABD haftalık ticari stoklarında değişim önemli. Analist beklentilerine göre ham petrol stokları haftalık bazda -2.2 milyon varil gerileyebilir. Önceki hafta -7.5 milyon varillik düşüş ardından geri çekimenin sürmesi fiyatlarda yükselişi destekleyici bir unsur olabilir.
Rusya, Türkiye, Suriye ve Iran ın Moskova'da yaptığı iki gün süren toplantı 04 Nisan Salı günü sonuçlandı. Türkiye Suriye hattındaki sorunları çözmeye yönelik olan toplantılar üst düzey diplamatkar tarafından yürütüldü. (Bloomberg news)
BOE Baş Ekonomisti Huw Pill enflasyonun dirençli olduğu ve uzun vadede yüksek fiyat beklentisini aşağ çekmek için daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulabileceği belirtti. (Bloomberg news)
Yeni Zelanda Merkez Bankası (NZD) politika faizini %4.75'ten %5.25'e yükseltti. Beklenti Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık faiz artışı ile politika faizini %5.00 seviyesine çekeceği yönündeydi.
Türkiye'de Mart ayı otomobil satışları aylık %57.9 artarak 79.226, hafif ticari araç satışları %75.3 artarak 24.703 adete, toplam otomobil ve hafif araç satışları ise %61.7 artış ile 103.929 adet seviyesine yükseldi. Çeyreksel ve aylık bazda otomotiv ve ticari araç satışlarının devam ettiği ortamda BIST100 içinde sektöre olan yatırımcı ilgisinin devam etmesini bekliyoruz.