GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda geçtiğimiz hafta;
ABD borsaları geçtiğimiz haftayı Fed üyelerinden gelen güvercin mesajların etkisi ile büyük teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif yönde tamamladı. ABD'nin temerrütten kurtulması ve Fed'in Haziran toplantısını pas geçebileceği beklentileri risk iştahına destek verdi. Veri gündeminde ABD’de tarım dışı istihdam mayıs ayında 180 bin beklentilerin olan beklentilerin oldukça üzerinde 339 bin artış kaydetti. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,4'ten yüzde 3,7'ye yükselirken beklenti %3,50 olması yönündeydi. İstihdamdaki güçlü artışın işsizlik oranının artışını engellemediği görüldü. Veriler karışık sinyaller gösterirken, ortalama saatlik kazançların aylık bazda 0,3% ile beklentilerin altında artış göstermesi, enflasyona olumlu yönde katkı yapacağı beklentilerini artırdı. Euro Bölgesi'nde TÜFE, mayısta aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 6,1'e gerileyerek beklenenden daha fazla düşüş gösterdi. Verinin ardından ECB'nin faiz artışlarını daha erken bitirebileceği fiyatlanırken, ECB Başkanı Lagarde, 'faiz artışları devam edecek' dedi.
Yurt içinde ise Türkiye ekonomisi deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme gösterdi. Beklenti %3,50 büyüme olması yönündeydi. Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Türkiye İmalat PMI, mayıs ayında değişim göstermeyerek 51,5 düzeyinde kaldı. Üst üste beşinci ay eşik değer 50,0’ın üzerinde gerçekleşen endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Bankacılık sektörünün nisan ayında toplam kârı geçen yıla göre yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL oldu. 4 aylık dönemde ise artış yüzde 47,4 olarak kaydedildi.
Bu sabah;
Küresel piyasalar bu sabah çoğunlukla negatif yönde hareket ediyor. ABD ve Avrupa vadeliler yeni haftaya satıcılı yönde başlarken, Asya piyasalarında Japon, Hong Kong endeksleri pozitif ayrışıyor. Cuma günü ABD'de borç tavanı tasarının onaylanmasının hisse senedi piyasalarındaki olumlu etkisi Asya'da bugün fiyatlanıyor. Japon Nikkei 225 endeksi %2'yi aşan yükseliş ile 32.200 puanı aşarken son 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son dönemde Warren Buffet' da dahil olmak üzere global yatırım bankaları hisse senedi için Japon piyasalarını öneriyordu. Bu sabah Japonya'da açıklanan 55,9 ile önceki ayın üzerinde büyüme göstermesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Çin'de Caixin hizmet PMI 57,1 ile önceki ayın ve beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Piyasalarda bu sabah petrol fiyatları Suudi Arabistan'ın temmuzda gönüllü olarak 1 mn varil kesintiye gideceğini açıklaması ile %1'in üzerinde değer kazanıyor. Dolar endeksi hafif yükseliş ile 104,130 puanda, ABD 10Y tahvil getirileri %1,3 yükseliş ile 3,74'te bulunuyor. Veri gündeminde bugün Euro bölgesi ve ABD'de sektörel PMI'lar öne çıkıyor.
Yurt içinde ise mayıs ayı enflasyon verileri ile yeni haftaya başlanacak. Beklentiler doğalgaz ile alakalı düzenlemelerin ardından aylık 0,20% artış ile yıllık TÜFE'nin %40'ın altına gerileyeceği yönünde bulunuyor.
BIST100 endeksinde güne pozitif başlangıç beklerken, 5200-5300 aralığını kısa vadeli direnç olarak takip ediyoruz.
Gündemden öne çıkan haberler;
Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır“ dedi.
Ticaret Bakanlığı'nı Muş'tan devralan Bolat, temel hedefin üretim ve ticareti artırmak olduğunu belirterek, cari açığı iyileştirmek ve döviz rezervini artırmak istediğinin altını çizdi.
ABD'de bankacılık krizinde küçük ölçekli yerel bankalarda yaşanan krizin etkileri hafızalardaki yerini korurken, Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD'li büyük bankaların sermaye yükümlülüklerine yüzde 20 oranında bir artış yapılması planlanıyor. (Bloomberg)
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. (foreks)
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Temmuz ayı için ülkesinin gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek petrol üretim kesintisine gideceğini, duruma göre bu kesintinin uzatılabileceğini söyledi. (Bloomberg)
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Nisan ayında toplam 67,6 milyar TL sabit yatırım tutarı olan 1.309 adet teşvik belgesi düzenledi. (foreks)
ŞİRKET HABERLERİ
KTLEV: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemi ile 6 – 7 Haziran’da toplanacak.
FORTE: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemi ile 8 – 9 Haziran’da toplanacak.
A1CAP: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 7 – 8 – 9 Haziran’da toplanacak.
PASEU: Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 6 – 7 Haziran’da toplanacak.
ASTOR: Şirketin İrlanda’da bir firma ile 5,1 milyon sterlin tutarında 2 Adet 180 mvA 110/33-6,3 kv Güç Transformatörü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.
FONET: Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen şirketin 52,4 milyon TL ile 2. en uygun teklifi verdiği 36 ay süreli HBYS Hizmet Alımı ihalesinin sonuçlanarak ihaleyi şirketin kazandığı açıklandı.
GARAN: Yurt dışında 2 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiği açıklandı.
MGROS: Mayıs ayında 26 adet Migros, 15 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve 1 adet Toptan formatında 44 Satış Mağazası açıldığı belirtildi.