Ekonomi Takvimi
Günlük Veri Takvimi
PİYASALARDA SON DURUM
GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda genel görünüm;
PİYASA YORUMU;
Piyasalar son dönem içerisinde özellikle FED'in faiz indirim döngüsüne doğru adım adım yaklaştığı bir süreçte daha çok negatif gelişmelere odaklı fiyatlamalar ile panik havasında hareket ediyor. Esasen FED'in faiz indirimi konusunda Bugüne kadar en net mesaj verdiği ve geçen hafta gerçekleşen toplantısı sonrasında daha olumlu bir havada piyasaların tekrar önceki zirvelerine doğru ilerlemesi beklenebilirdi. Ancak gerek ekonomik aktivitede ki belirgin yavaşlama ve gerekse istihdam tarafında ki yavaşlamanın derinleşmesi ister istemez piyasaların gündemine daha sert bir yavaşlama mı geliyor sorusunu getirdi. ABD de resesyon fiyatlamalarının ön plana çıkması ile de özellikle hisse senedi piyasalarında uzun zamandır yaşamadığımız düşüş serilerinin söz konusu olduğunu gördük. Peki şimdi ne olacak? Her şeyden önce hele hele seçim öncesi piyasalarda yaşanan bu türbülansın daha da derinleşmesi mevcut otorite tarafından istenmeyecektir. Ayrıca bu gidişatı ön görülen para politikası gelişmeleri ile şekillendirmeniz ya da yönetmeniz çok zor olacaktır. Şuan risk off durumunda riskten kaçan piyasalar bu gelişmelerin sonunda daha agresif faiz indirim döngüsünün geleceği beklentisi ile tekrar pozitif fiyatlamaya dönebilecektir. Yani FED resesyondan kurtulmak için gaza basacak ve uzun süredir yüksek tuttuğu faiz hadlerini enflasyonu riske atma pahasına 25 değil 50 baz puanlık indirimlerle aşağı çekecektir. Evet şuan hava son derece sıkıntılı ve rüzgar hep tersten ve sert esiyor. Ancak FED'in devreye girmesi ile kısa vade bozulan tüm beklentiler tekrar tersine dönebilir. Tabi tüm bunlar derin bir jeopolitik krizin baş göstermemesi ya da ABD seçimlerine dair belirsizliklerin artmaması ile mümkün olacaktır.
NEYİ FİYATLADIK;
- Cuma günü gelen ekonominin öncü göstergeleri piyasalarda önemli bir etki yarattı, zayıf gelen verilerin ardından piyasalar sert düşüşler ile kapandı; Tarım Dışı İstihdam temmuz ayı için 114K artarak beklentilerin altında gerçekleşti, bu durum ABD ekonomisinin zayıfladığına dair endişeleri beraberinde getirdi.
- Cuma günün diğer önemli verisi, ABD işsizlik oranı %4,1'den bir önceki aya göre 0,2 yükselerek %4,3'e geldi. Nisandan itibaren artış gösteren bu oran son 3 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Burada ABD iş gücü piyasasında beklentinin de altında bir yavaşlama olduğunu görülürken,
- Ortalama saatlik kazançlar ise aylık bazda %0,2, yıllık bazda %3,6 artış gösterdi; bu oran 2021'den bu yana en düşük seviyesi. Veriler öngörülenden daha hızlı bir bozulmaya işaret ederken, ekonominin resesyona sürüklenebileceğine dair endişeleri artırdı. Ayrıca veriler enflasyon baskılarının devam etmesine rağmen, yatırımcıların riskli varlıklardan daha güvenli tahvil gibi limanlara yönelmesi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiği yönünde bir eğilim oluşturdu. Fed'in Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi 50 baz puana yükseldi.
- İstihdam verilerinin ardından Fed yetkililerinden de ilk değerlendirmeler geldi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in bir veriye aşırı tepki vermeyeceğini vurguladı ve bankanın bir sonraki toplantısı öncesinde birçok veri geleceğini belirtti. Goolsbee, işsizlik oranının yüzde 4,1'in üzerine çıkmasının, Fed'in yanıt vermesi gereken bir durum olduğunu ifade etti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de para politikasında nasıl tepki verileceğine dair bir karar vermek zorunda kalmadan önce bir istihdam raporunun daha açıklanacağına dikkati çekti.
- Ekonomide genel durgunluk resesyon korkusu piyasalarda sert düşüşlere neden oldu, Cuma günü ABD 10 yıllık tahvil faizleri, 3.80% seviyelerinden 3.74%'e ulaşarak 2023 ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
- Nasdaq vadeli işlemlerini %2,27 oranında düşürürken, S&P 500 vadeli işlemlerini %1,41 oranında düşürdüler. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,6 ve FTSE vadeli işlemleri %0,2 düştü.
- DAX endeksi %2.33 oranında keskin bir düşüş yaşayarak 17,661.22 seviyesine geriledi. Emtia piyasalarında altın, yatırımcıların başka yerlerdeki kayıpları karşılamak için kar elde etmesiyle baltalanarak ons başına 2.434 dolara geriledi. Dolar güvenli liman yen karşısında %2, İsviçre frangı karşısında %1 düştü
- Goldman Sachs analistleri, yayınladıkları notta, '12 aylık resesyon ihtimalimizi 10 puan artırarak %'e çıkardık' dediler. JPMorgan analistleri ise daha da karamsar bir bakış açısıyla, ABD'de resesyon olasılığının P olduğunu belirtti.
- Cuma piyasaların kapanmasının ardından bilançolarını açıklayan ABD'nin teknoloji devlerinden Intel'in hisseleri, şirketin gelirinin bu dönemde azalması ve işten çıkarmaya gideceğini duyurmasının ardından yüzde 26,1 değer kaybetti. Amazon'un hisseleri de şirketin gelirinin beklentileri karşılayamaması sonrası yüzde 8,8 düştü. Apple'ın hisseleri ise gelirinin tahminleri aşması ve iPhone satışlarının hafif düşüş göstermesine karşın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrası yüzde 0,7 arttı.
- İÇERİDE cuma günü İran-İsrail gerilimi hakimdi, ancak piyasalar zayıf gelen ekonomik veriler ve resesyon olabilir korkusu ile tüm dünya da başlayan düşüş hareketliliği cuma günü yakalayarak bütün sektörler dahil olmak sert düşüşler yaşadı. Açıklanan 2. çeyrek bilançolarında hemen hemen bir çoğunda zayıf sonuçlar görüldü. En çok işlem gören hisseler arasında Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Sasa Polyester, Akbank ve Türkiye İş Bankası yer aldı
NEYİ FİYATLAYACAĞIZ;
- Bugün ISM imalat dışı PMI açıklanacak, piyasalar haziran ayındaki 48,8'e beklenmedik düşüşün ardından 51,0'a bir toparlanma hareketi yapmasını bekliyor.
- Bugünün önemli bir diğer verisi ise Hizmet Satın Alma PMI açıklanacak, beklentiler 55,3'de 56,0 yükselmesi yönünde. Fed yetkililerinin yorumları sonrası, hizmet sektöründeki enflasyon baskılarının hafifleyip hafiflemediği dikkatle izlenecek.
- Ayrıca Euro ve Almanya'dan gelecek PMI verileri de ekonominin genel gidişatı ve ekonomik faaliyetlerin yönü hakkında bilgi verecektir.
- İÇERİDE, bugünün en önemli gündem maddesi ise Haziran enflasyon verileri olacak. Reuters'ın beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. TÜFE temmuz aylık bazda 3,45 artması, mayıs ayında gerçekleşen bu yılın zirvesinden sonra yıllık düşüşünü hızlandırarak yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
- k ve fiyatlara yansımalar görülebilecektir.
BIST100 GÜNLÜK GRAFİK
NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU
BIST100; Cuma açılıştan itibaren satıcılı bir eğilimde güne başlayan endekste piyasa 10.550 desteğinde bir süre dirense de baskının devam etmesi satıcılı eğilimini gün boyu sürdürdü ve kritik kademelerini kırarak günü düşüğüne yakın bir seviyede tamamladı. Günü -3.01% lik değer kaybıyla 10.473,47 puan seviyesinde tamamlayan endekste özellikle bankacılık ve holding başta olmak üzere genele yayılan bir satış dalgasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa bugünde yurt dışına paralel satıcılı eğilimde bir açılış gerçekleştirecektir. Özellikle düşüşün devamı durumunda 10.200 - 10.000 kademelerinin sırasıyla test edileceğini ve satışların bu kademelerde hız keseceğini düşünüyoruz. Piyasa bu kademelerde dengelenmesinin ardından tekrar kısa tepkiler verse de günlük kapanışını negatif bölgede düşük tamamlayacaktır.
Dirençler; 10.500 - 10.560 - 10.600 - 10.680 - 10.900
Destekler; 10.415 - 10.350 - 10.270 - 10.200 - 10.000
YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ
- BAHKM-Bahadır Kimya’nın halka arz başvurusu spk tarafından onaylandı. Satış fiyatı: 51₺ olarak belirlendi.
- ANHYT-Anadolu Hayat Emeklilik: 2Ç24 döneminde geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine kıyasla %29 artışla 1,2 milyar TL net kâr elde etti.
- AKBN- Akbank: 2Ç24 döneminde geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine kıyasla %46 düşüşle 10,9 milyar TL net kâr elde etti.
- ENTRA-IC Enttera: dolaylı iştiraki Trabzon Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin 55.500.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 545.664.490 TL artış ile 601.164.490 TL'ye çıkarılması işlemleri tamamlandı.
- EREGL- Ereğli Demir Çelik'in Moody's Investors Service tarafından Şirketin 'B3' olan kredi notu 'B2' ye yükseltilmiş ve not görünümü 'pozif'ten 'durağan'a revize etti.
- THYAO- Türk Hava Yolları, Şili'nin başkenti Santiago'ya tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.
- KCHOL- Koç Holding, Türkiye'nin kredi notunun B3'ten B1'e yükseltilmesi ve görünümünün pozitif olarak korunmuştur.
- TUPRS- Tüpraş'ın moody's kredi derecelendirme notunu 'B3'ten 'B1'e yükseltilmiş, ülke görünümü 'Pozitif' olarak korunmuştur
BIST30 YAKIN VADE
DOLAR/TL YAKIN VADE
NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM
BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat geçtiğimiz 2 hafta boyunca ortalamalarının altında fiyatlamalar görülürken cuma günüde bu seyrini sürdürdü. Satıcılı bir başlangıç yapan kontrat %3,68'luk büyük bir değer kaybı ile satıcılı bir kapanış gerçekleştirdi. Kontratın tüm aşağı yönlü göstergeleriyle birlikte satıcılı düşük bir açılış yapmasını bekliyoruz. Gün içinde satış baskısının güçlenerek devam etmesiyle 11.200 - 11.000 desteklerini test edecektir. Olası aksi yönlü gelişmelerde ise 11.784 - 12.000 direnç noktaları takip edilmelidir.
Destek:11.486 - 11.200 - 11.150 - 11.000 - 10.980
Direnç: 11.784 - 11.890 - 11.990 - 12.000 - 12100
DOLAR/TL YAKIN VADE; Ağustos vadeli Dolar/TL kontratı cuma günü haftanın en düşük değerinde (34,01) satıcılı bir başlangıç yaparken gün içinde gelen veriler ve artan resesyon riskiyle gelen alımlar sonucu haftayı yükselerek alıcılı kapattı. Yakın vadeli kontratın toparlanan göstergeleriyle birlikte yükselerek alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Burada 34,15 - 34,34 direnç seviyelerini tekrar çalıştıracaktır. Olası kırılmalarda 33,90 - 33,80 destek noktaları yakın takip edilmelidir.
Destek:33,90 - 33,84 - 33,76 - 33,70
Direnç:34,14 - 34,25 - 34,34 - 34,50
YURT DIŞI PİYASALAR
S&P 500
NASDAQ
NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU
S&P 500; Tarım dışı verisinin beklenenden kötü gelmesi ile piyasalar son dönemde artan resesyon endişesine daha da odaklanmış oldu. S&P500 cuma günü kritik olarak gördüğümüz desteklerini sert kırarak düşüşünü derinleştirirken 5600 seviyesinden başlattığı düşüşünü 4% oranında derinleştirmiş oldu. Piyasa yeni hafta başlangıcında vadeli tarafta sert satışlarla düşüşünü sürdürüyor. Endeks sabah saatlerinde 5200 seviyesini aşağı yönde zorlamaya devam ederken satıcılı seyrin devamı ile beraber düşüşün 5000 seviyesine kadar genişlemesini bekliyoruz. Uzun zaman sonra yaşanan bu denli derin türbülansın nerede hız keseceği konusunda emin olmasak ta 5000 kademesinin bu anlamda pivot olarak görülmesinde fayda var.
DİRENÇ; 5.350 - 5.400 - 5.470 - 5.500 - 5.560 - 5.600
Pivot; 5.000
DESTEK; 5.200 - 5.100 - 5.000 - 4.850 - 4.700 - 4.600
NASDAQ; Nasdaq 100 endeksi kötü gelen tarımdışı verisi sonrası piyasada resesyon endişelerinin artması ile sert düşüş yaşadı ve haftayı 18.500 seviyelerinde tamamladı. Yeni hafta başlangıcında endekslerde ki satışların hız kazanarak devam ettiğini görüyoruz. Bu bağlamda teknoloji hisselerinde rotasyon etkisinin de devreye girmesi ile yaşanan düşüş etkisi kritik 18 bin desteğinin kırılmasına neden oldu. sabah saatlerinde kritik haftalık periyottaki 56' günlük ortalama desteğine temas eden endeks 17.350 seviyelerinden tekrar tepki vermeye çalışıyor. Gelen tepki endeksi tekrar 18 bin züerine atabilir mi emin değiliz ancak 17.350 kademelerinin tutunması ve satışların bu seviyeye yakın hız kesmesi önemli. Kısa vade artan riskler sebebiyle alt kademeler dikkatle izlenmelidir.
DİRENÇLER; 17.750 - 17.900 - 18.000 - 18.200 - 18.350 - 18.500
DESTEKLER; 17.500 - 17.365 - 17.200 - 17.100 - 17.000 - 16.850
ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ
• (VWAGY)- Volkswagen ve Rivian (RIVN) arasında elektrikli araçlara odaklanan bir ortak girişimi onayladı.
• (FAA)- SpaceX ’in Falcon 9 fırlatmalarına devam etmesine izin verildi.
• (PHG)- Philips: 2. çeyrek satışlarının %2 artarak 4,88 milyar dolara ulaştığını açıklamasının ardından %10,5 yükseldi.
• (DIS)- Disney “Deadpool & Wolverine” açılışı gişe rekorları kırdı.
• (MCD)- McDonald's 2. Çeyrek bilançoları 6,49 milyar $'lık gelir ile 6,61 milyar $'lık beklentinin altında kaldı. (2020'nin 4. çeyreğinden bu yana ilk kez geriledi.)
NVDA- Nvidia Samsung'un HBM3 çiplerinin Çin pazarındaki işlemcilerinde kullanılmasını onayladı.
KRX- LG Energy Solution, Avrupa için düşük maliyetli elektrikli araç bataryası üretmek üzere Çinli firmalarla görüşüyor
Netflix (NFLX), Gelir beklentileri aşarak 9,56 milyar dolara ulaştı. Şirket ayrıca ABD'deki en ucuz, reklamsız planını durdurmayı planladığını açıkladı.
Bilançosu beklenen şirketler:
30.07.2024- (MSFT), (PG), (MRK), (AMD), (PFE)
31.07.2024- (META), (MA), (TMUS), (QCOM), (ARM)
01.08.2024- (AAPL), (AMZN), (SHEL), (AMGN)
NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU
EURUS; tarımdışı verisi sonrası FED'in daha agresif faiz indirimi yapabileceği beklentisi ile yönünü yukarı çeviren paritede özellikle 1.090 üzerinde ivmelenme dikkat çekiyor. Piyasa bu etki ile 1.10 seviyesine doğru bugünde alıcılı bir gün başlangıcı yaparken günün devamında benzer fiyatlamaların zayıf dolara paralel devam etmesini bekliyoruz. 1.10 direncine doğru piyasa hız kesecek ve kısmen baskılanabilecektir.
Dirençler; 1.0940 - 1.0960 - 1.0980 - 1.1000
Destekler; 1.0900 - 1.0870 - 1.0850 - 1.0820
ALTIN ONS
GÜMÜŞ ONS
DEĞERLİ METALLER
ONS ALTIN; Artan jeopolitik riskler ve piyasalarda ki belirsizliklere paralel 2400 üzerinde dalgalı bir seyir izleyen altında özellikle zirve seviyelerine doğru alımların hız kesmesi dikkat çekti. Piyasa bugün de benzer fiyatlamalar ile 2400 üzerinde dalgalı seyrini devam ettirecektir. Özellikle 2450 - 2400 bandında yatay piyasa fiyatlamalarının devam etmesini bekliyoruz.
Dirençler; 2430 - 2450 - 2480 - 2500 - 2550
Destekler; 2400- 2380 - 2350 - 2330 - 2300
GÜMÜŞ; 29 ons seviyesini aşmakta zorlanan gümüş bu kademelerden gelen satışlar sonrası tekrar 29 - 27.40 bandında yatay seyretmeye başladı. Bu bant aralığında ki dengesini koruyan gümüşün çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürmesini bekliyoruz. Olası satışlarda özellikle 27.40 desteğinin bıraktığı durumda 26 - 25 ons bandı hedeflenmelidir.
Dirençler; 29.00 - 29.50 - 30.00 - 31.00 - 32.50
Destekler; 28.00 27.60 - 27.40 - 27.00 - 26.50