GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda dün;
06 Nisan Küresel piyasalarda ABD endekslerinde satıcılı seyre karşın Avrupa endeksleri günü yükseliş ile kapadı. Avrupa endekslerinde pozitif fiyatlama içeride BIST100 endeksine de limitli olarak yansıdı. Ancak sektör ve hisse bazında hareketlilik ve düşük katılım ile gün içi yüksek seviye 4970 ile limitli kaldı.
ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurusu 228 bin olarak (beklenti 200 bin) gerçekleşti. Önceki haftanın verisinin de 246 bin olarak yukarı yönlü revize edildiğini gördük. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde ADP özel sektör istihdamı, haftalık işsizlik başvuruları ve JOLTS anketi tarım dışı istihdam raporunda ücret artışlarında yavaşlama ve işsizlik oranında artış ile zayıflama olabileceğini gösteriyor.
Türkiye ekonomik verilerinde 31 Mart haftasında TCMB toplam brüt rezervleri %-1.82 düşerek 122.423 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi yerleşiklerin bankalarda bulunan DTH hesapları 2.8 milyar dolar gerileme ile 183.684 mio dolara geriledi. Öte yanda KKM hesaplarında azami mevduat oranının serbest bırakılmasının da etkisi ile ürüne girişlerin devam ettiğini ve büyüklüğün 1.701 milyar TL’ye (önceki 1.673) ulaştığını gördük. Yine haftalık bazda açıklanan istatistiklere göre yurt dışı yerleşikler 31 Mart haftasında 61 milyon dolar hisse satmışlar. Bono piyasasına ise 15 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiş. Son haftalarda bir eğilim halinde yabancılar hisse senedi piyasasında satış tarafında yer alıyor.
Bu sabah;
Paskalya tatili nedeniyle küresel piyasalarda zayıf işlem hacmi beklenirken gelişen ülke piyasalardaki fiyatlamanın artıda olduğunu görüyoruz.
BIST100 endeksi bugün 4850-5000 işlem aralığında kalabilir. İşlem hacminin son günlerde olduğu gibi zayıf olacağını tahmin ediyoruz.
Gündemden öne çıkan haberler;
Bugün Paskalya tatili nedeni le Avrupa ve Kuzey Amerika’da piyasalar kapalı olacak. Buna karşı ABD’de hafta başından bu yana beklenen Mart ayı tarım dışı istihdam raporu açıklanacak. Ortalama analist beklentilerine göre Mart ayında istihdam 235 bin artabilir, işsizlik oranı %3.6 olarak gerçekleşebilir. Enflasyonist eğilim yarattığı bilinen ücret artışlarının ise %0.3 olması bekleniyor. Piyasa tahminlerine göre gerçekleşen bir rapor istihdam piyasasında mevcut olumlu seyrin devamı anlamına gelir. Hafta içinde açıklanan veriler ücret artışlarının hız keseceği ve işsizlik oranının ılımlı olarak artacağı beklentisi oluştu. Dolayısı ile beklenti altında bir gerçekleşme FED’in Mayıs ayı 25 baz puanlık faiz artırım beklentisini aşağı çekerken aksi senaryoda piyasaların kafa karışıklığı devam edebilir.
Türkiye ekonomik takvimine gelince Mart ayı hazine nakit dengesi açıklanacak. Şubat ayında merkezi yönetim bütçesi 171.5 milyar TL açık vermişti. Önümüzdeki haftanın ekonomik takviminde ise Şubat ayı cari işlemler, sanayi üretimi ve işsizlik oranı gibi önemli veriler yer alıyor.