Günlük Analiz 07-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Piyasaların odağında ABD istihdam verisi var, piyasalar için 'tamam mı, devam mı';
 
- Son dönem gelen veri akışında ABD ekonomik aktivitesine dair soğuma sinyalleri görülmesi ve istihdam tarafında yine beklenti altı veri akışı ile bu tarafta da soğuma olabileceğine dair beklentilerin artması piyasalarda ki bozulan FED faiz indirim sürecine dair beklentilerin tekrar toparlanmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile risk iştahı tekrar canlanırken özellikle ABD borsalarında yeni rekorlar baş gösterdi. 
- Ayrıca ECB başta olmak üzere farklı merkez bankalarının faiz indirim süreçlerine start vermesi de yine piyasalarda ki genel olumlu havayı destekler mahiyette etki yapmaya devam etti. Dün Avrupa Merkez bankası düşen enflasyona paralel ilk hamlesini yaptı ve politika ile mevduat faizlerini sırası ile 25 baz puan indirerek %4,25 ve %3,75 seviyesine düşürdü. Böylece ECB beş yıl aradan sonra ilk hamlesi ile bir dönemi sonlandırmış oldu. Basın toplantısında Başkan Legard ise henüz her şeyin bitmediğini ve enflasyonla mücadele de önemli mesafe alınsa da mücadelenin devam edeceği vurgusunda bulundu. ECB temkinli duruşunu korurken piyasalar bir sonraki indirim için son çeyreği fiyatlamaya başladı.
- Bugün ise gözler tüm bu gelişmeler sonrasında ABD tarımdışı istihdam verisinde olacaktır. Özellikle istihdam tarafında ki zayıflama emareleri piyasalarda ki coşku havasını artırırken, endekslerde yeni rekorlar gelmesine neden olacaktır. Piyasa veriyi manşette 185bin artış yönünde ön görürken, işsizlik oranını %3,9'da, yıllık maaş artış göstergesinin de benzer bir şekilde %3,9'da kalması yönünde bekliyor. Verinin beklenenden düşük gelmesi ve önceki verilerdeki negatif yönlü revizyonlar piyasalarda ki olumu senaryoyu destekleyecek ve özellikle dolarda sert zayıflamayı ön plana çıkartacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasalarda ki yüksek iştahın bir miktar sekteye uğraması ve piyasalarda düzeltme olması beklenmelidir.   

Hissede yabancı satışları can sıkıyor;
    
- Son dönemde yürütülen ekonomi politikaları ve alınan sonuçlara dair iyimser hava korunurken, özellikle yabancı girişinde ki artış genel olarak piyasalarda morallerin yükselmesine neden oluyordu. Dün gelen TCMB'nin menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı girişi 31 Mayıs haftasında ciddi anlamda hız kesmiş görünüyor. Yyabancı yatırımcılar hisse senedi tarafında 528 milyon dolar varlıklarını azaltırken, devlet tahvili tarafında ise sadece 94 milyon USD lik alımla son dönemde ki hızlı para girişini sonlandırmış görünüyor. Yabancının frene basmasında elbetteki gelişmekte olan ekonomilerde son dönemde görünen negatif fiyatlama etkisinin de olduğunu not etmekte fayda var. Haliyle bozulan havanın yine yurt dışının toparladığı ortamda aynı hızda geri gelebileceğini düşünüyoruz. 
- Gelişmeler hisse senedi tarafıdna satışlara neden olurken, kur tarafında ise son bir kaç gündür gördüğümüz hareketli ortamın tekrar yerini sakinliğe bıraktığını görüyoruz.
- Esasen içeride ki hikayemiz ve Türk mali piyasalarına yönelik pozitif beklenti sürecinin devam ettiğini düşünüyor ve mevcut koşulların gelişmelere paralel hızlıca yön değiştirebileceğini düşünüyoruz. Bugün özellikle ABD istihdam verisi ile hareketlenecek olan yurt dışı piyasalarına paralel içeride ki fiyatlamalarında benzerlik göstermesi beklenmelidir. 

GÜNDEM;
- ABD tarım dışı istihdam verisi***

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Güne beklentimize paralel alıcılı eğilimde başlangıç yapan endekste özellikle 10.400 üzerinde istenilen ivmelenme sağlanmazken yabancı yatırımcı satışlarına dair haber akışının da etkisi ile piyasa son bir kaç saatinde gelen satışlar ile tekrar yönünü aşağı çevirdi ve günü negatif bölgede tamamlamış oldu. 0.69% luk düşüşle 10.279 puan seviyesinden günü tamamlayan endekste özellikle havacılık ve holding hisseleri ile otomotiv tarafında ki satışların piyasayı öncelikle baskıladığını görüyoruz.  Endeksin haftanın son günü başlangıcında da satıcılı eğilimde start vermesini bekliyoruz. Özellikle 10 bin - 10.200 kademelerine doğru baskılanması muhtemel görünen endeksin sonrasında ise bu kademeler üzerinde dengelenerek kısa tepkilerle yurt dışı gelişmelerine odaklı fiyatlanması beklenmelidir. Özellikle ABD tarım dışı istihdam verisinin sonuçları doğrultusunda küresel tarafa paralel fiyatlamalar ile haftalık bir kapanış gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Baskılanmalarda özellikle 10 bin psikolojik destek seviyesinin tutunması önümüzdeki dönem için kritik olacaktır. Bu kademeden gerçekleşecek kırılma yönlü senaryoda endeksteki düşüşün daha da derinleşmesi beklenmelidir.     

Dirençler; 10.350 - 10.500 - 10.750 - 11.000 

Destekler; 10.200 - 10.000 - 9850 - 9600 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(THY)- Türk Hava Yolları: icra ettiği tüm sürdürülebilirlik çalışmalarını tek bir çatıda birleştirdiği 'Tomorrow On-Board' markasını 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde tanıttı.

-(SAHOL)- Sabancı Holding: ilk çeyrekte yaklaşık 15 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirirken, dinamik stratejik portföy stratejik adımlar atmayı sürdürdü.

-(KONTR)- Kontrolmatik Tek.: 27.496.060,00$ yurt dışından Mühendislik Anonim Şirketi Magyarorzagi 132kV Mobil Şalt sahası projesi için anlaşıldı.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

-VERUS: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi’nin sermayesinin 26,5 milyon TL’den 41 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

-VAKFN: İsmail Ege tarafından 207.541 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

-HOROZ: Şirket payları 7 Haziran'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

-ICUGS: Şirketin Plodsi Finansal Teknolojiler ile azınlık payı satın alarak yatırım yapmak amaçlı gizlilik sözleşmesi imzaladığı açıklandı.



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün bir kez daha düşüş sürecini devam ettirirken, gelen tepkilerin zayıf kalması baskılanma da piyasayı daha da aşağı çekmeye devam etti. Kritik 56' günlük ortalama desteği üzerinde kalan endekste bugünde baskılanmanın devam etmesi ile bu seviyenin bir miktar aşağı yönde bozulmasını bekliyoruz. Olası sarkmalara rağmen piyasa bu kademeye yakın dengelenecek ve gün sonu kapanışını ABD istihdam verisine paralel küresel taraftaki genel eğilim doğrultusunda gerçekleştirecektir.  

DİRENÇLER; 11.750 - 11.910 - 12.000 - 12.200 

DESTEKLER; 11.463 - 11.200 - 11.000 - 10.750


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat dün beklentimize paralel 33 seviyesi altında baskılanmaya devam ederken gün sonu kapanışını da yine bu seviye altında düşük gerçekleştirdi. kur tarafında ki ani hareketlenme sonrası görülen sakin seyrin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Piyasa TL lehine baskılanma etkisi ile yakın desteklerini baskılanırken haftalık kapanışını yine 33 seviyesine yakın gerçekleştirecektir.  

DİRENÇLER; 33.00 - 33.30 - 33.50 - 33.80 

Pivot; 33.00 

DESTEKLER; 32.80 - 32.50 - 32.30 - 32.00

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Son dönem veri akışının FED faiz indirim sürecine dair beklentileri tekrar güçlendirmesi ve Avrupa dahil artık merkez bankalarının faiz indirimlerine start vermesi hisse senedi tarafında risk iştahının artmasına ve yeni rekorlar gelmesine neden oldu. Dün yüksek potansiyelini koruyan endeks gün boyu dar bant aralığında yatay seyrederken özellikle bugün gelecek olan ABD istihdam verisine odaklı konumunu korumayı başardı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta yine alıcılı seyrin hafifte olsa devam ettiğini görüyoruz. Veri öncesi piyasa yeni zirve denemeleri ile dar bant aralığında yatay kalmaya devam edecektir. Verinin özellikle istihdam tarafında yavaşlama göstermesi ve geçmiş verilerin negatif yönlü revizesi hisse senedi tarafında yeni bir ivmelenme ve zirvelerin gelmesine neden olacaktır. Bu yönlü gelişmede  5500 lere doğru piyasanın ataklarını genişletmesini ve bu seviye üzerinde yüksek bir kapanış gerçekleştirmesini bekleriz. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa bir kez daha hız kesecek ve 5300 - 5200 aralığına doğru geri çekilecektir.      

DİRENÇ;  - 5400 - 5430 - 5450 - 5500 

DESTEK;  5310 - 5250 - 5230 - 5200  


NASDAQ; Son dönem veri akışının FED faiz indirim sürecine dair beklentileri tekrar güçlendirmesi ve Avrupa dahil artık merkez bankalarının faiz indirimlerine start vermesi hisse senedi tarafında risk iştahının artmasına ve yeni rekorlar gelmesine neden oldu. Dün yüksek potansiyelini koruyan teknoloji endeksi gün boyu dar bant aralığında yatay seyrederken özellikle bugün gelecek olan ABD istihdam verisine odaklı konumunu korumayı başardı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta yine alıcılı seyrin hafifte olsa devam ettiğini görüyoruz. Veri öncesi piyasa yeni zirve denemeleri ile dar bant aralığında yatay kalmaya devam edecektir. Verinin özellikle istihdam tarafında yavaşlama göstermesi ve geçmiş verilerin negatif yönlü revizesi teknoloji hisselerinde de yeni bir ivmelenme ve zirvelerin gelmesine neden olacaktır. Bu yönlü gelişmede 19 bin üzerinde ki ivmelenme artarken piyasa 19500 ve 20 bin seviyesine doğru hızlı bir tırmanış gerçekleştirebilecek ve yeni rekor zirve seviyelerine yakın haftayı tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa bir kez daha hız kesecek ve aşamalı olarak 18.700 - 18.300 kademelerine doğru geri çekilecektir.      

DİRENÇ;   19.100 - 19.250 - 19.500 - 19.750 - 20.000  

Pivot; 19.000

DESTEK;  19.000 - 18.780 - 18.690 - 18.300 - 18.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (NVDA)-Nvidia: ), Apple'ı geride bırakarak 3,01T $ piyasa değeri ile dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Şirketin hisse senedi fiyatı, 7 Haziran'da planlanan hisse bölünmesi ile hisse başına 1.220 $'ın üzerinde.
• (NVDA)- Nvidia, Microsoft (MSFT) ve OpenAI soruşturmalarını yapay zeka sektöründeki hakimiyetlerine odaklanarak bölmek için anlaştı. (Yellen, az sayıda şirkete aşırı bağımlılık ve potansiyel olarak yanlı sonuçlar nedeniyle yapay zekanın finansal sistem için önemli riskler oluşturduğu konusunda uyardı.)
• (BA)-Boeing: . Starliner, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek üzere Florida Cape Canaveral'dan fırlatıldı.
• (WMT)-Walmart: çalışanlarına 1000$’a kadar ikramiye programı açıkladı.
• (HBI)- HanesBrands: spor giyim markası Champion'ı Authentic Brands Group'a 1,2 milyar dolara satıyor. Hisseler piyasa öncesi işlemlerde %15'in üzerinde yükseldi.
• (ACHR)-Archer Aviation: Elektrikli uçak-taksi üreticisi önemli bir yolcu taşıma sertifikasını aldı. United Airlines (UAL) Archer'ın birkaç uçağını satın almayı planlıyor.
• (CRM)-Salesforce: 4 milyar dolarlık Birleşik Krallık yatırımının bir parçası olarak Londra'da bir yapay zeka merkezi açacak.

Bu Haftanın Halka Arzları:
07.06.2024 (WAY)- Waystar Holding Corp. ve yıllık %21,83 gelir artışı ile bir sağlık hizmetleri ödeme yazılımı sağlayıcısı.
07.06.2024(RAY)-: Rapport Therapeutics, klinik aşamalı bir biyofarma şirketi.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Zayıf dolar etkisi dün de devam ederken parite 1.090 seviyesine yakın dengelenerek günü tamamladı. Parite gelişmelere odaklı mevcut yatay bant aralığında yön arayışını sürdürüyor. Bugün gelecek olan ABD istihdam verisi ile beraber paritenin de yön tayin edip haftalık kapanışını gerçekleştirmesi beklenmelidir. Piyasa ABD istihdam verisinin zayıflama göstermesi durumunda 1.10 ve üzeri kademelere doğru yeni bir ivmelenme kazanırken, haftalık kapanışını da özellikle 1.10 seviyesine yakın yüksek tamamlayacaktır. Aksi yönlü gelişmelerde ise paritenin 1.070 seviyesine doğru geri çekilmesi beklenmelidir. 

Dirençler; 1.090 - 1.092 - 1.0950 - 1.100 

Destekler; 1.086 - 1.083 -  1.080 - 1.075 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Dün tespitlerimiz doğrultusunda 2350 üzerinde ivmelenen altında yeni gün başlangıcının da zayıf dolar etkisi ile yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Özellikle veri öncesi yüksek seyrini koruması muhtemel görünen altında veri sonrası ise piyasa oynaklığı artacak ve veri sonuçlarına paralel haftalık bir kapanış gerçekleşecektir. Verinin zayıflama gösterdiği senaryoda altın 2400 üzerinde yeni zirvelere doğru yelken açarken, aksi yönlü gelişmelerde ise 2300 ons seviyesi bir kez daha baskılanacak ve düşük bir kapanış gerçekleşecektir.  

Dirençler; 2400 - 2430 - 2450 - 2500 

Destekler;  2350 - 2330 - 2300 - 2270


GÜMÜŞ; Gümüş beklentilerimize paralel kritik veri öncesinde yukarı yönlü ivmelenmesini dün de devam ettirdi. 32.50 - 30 ons bandında yukarı yönlü potansiyelini koruyan gümüşte özellikle bugün gelecek ABD istihdam verisi sonrası nihai yön tayini beklenmelidir. Verinin zayıflık gösterdiği senaryoda gümüş 32.50 üzerinde yeni zirveleri test ederek haftalık kapanışını gerçekleştirirken, aksi yönlü gelişmelerde ise 30 ons altında 28 seviyelerine doğru geri çekilebilecektir.    

Dirençler; 31.50 - 32.00 - 32.50 - 33.00

Pivot; 30.00 

Destekler; 30.00 - 29.40 - 28.60 - 28.00 

Ücretsiz Deneme Hesabı