Günlük Analiz 08-07-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Fransa seçimlerinde son dakika sürprizi, ABD'de Biden her an çekilebilir, 'Dünya Siyaseti Kaynıyor';

- Dün gerçekleşen Fransa ikinci tur seçimlerinde tam anlamıyla sürpriz sonuçlar açıklanırken, hiç bir parti Ulusal Mecliste yeterli üstünlüğü sağlayamadı. İlk turun galibi ve piyasaların korkulu rüyası aşırı sağın üçüncü konuma düştüğü seçimlerde sol ittifak birinciliği alırken, Macron'nun ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. Fransa’da erken genel seçimler, tüm tahmin ve beklentilerin aksine sol partilerin zaferiyle sonuçlanırken, ilk sonuçlar sonrası Başbakan Gabriel Attal istifa edeceğini bildirdi. Bu sonuçlara göre Fransa'da nasıl bir iktidar şekillenecek bekleyip göreceğiz. ANcak gelişmelerin piyasalar üzerinde etkileri görülmeye devam edecektir. 
- Diğer taraftan siyaset ABD'de ısınmaya başladı. Biden ve Trump arasında yaşanan son münazarada Biden ciddi yara alırken Demokratlarda ciddi bir kesim Biden'ın adaylıktan çekilmesi yönünde baskı oluşturuyor. Bu hafta sonu Pensilvanya'da destek arayan Biden'ın ne yapacağı konusunda piyasaların endişeli bekleyişi sürüyor.
- Öte yandan cuma günü genel ABD tarımdışı istihdam verisi  Haziran ayında 206 bin artış gösterirken, 190 bin olan piyasa beklentisinin üzerinde gelmiş oldu. Her ne kadar sonuç beklenti üzeri olsa da önceki aylara göre verinin düşük kalması olumlu karşılandı. Ayrıca işsizlik oranı da yine 4.1 ile beklenen 4 seviyesinin üzerine çıkarak istihdam tarafında ki yavaşlamayı göstermiş oldu. Yine Mayıs ayı verisinin 272 bin den 218 bine revize edilmesi yine günün olumlu gelişmelerinden biriydi. Verinin ardından ABD tahvil getirileri gerilerken, dolarda ki geri çekilme dikkat çekti. Endekslerde ve diğer para birimleri ile emtialarda yükselişler gerçekleşti. 
- Bu haftanın ana gündem maddesi ABD enflasyon verileri olacaktır. Perşembe TÜFE ve cuma ÜFE verilerine odaklanacak olan piyasalar bu süreçte siyasi gelişmelere ve özellikle FED başkanı ve üyelerinden gelecek açıklamalara odaklı yön bulmaya çalışacaktır. 
 
Çinli otomativ devinden 1 mlyar dolarlık yatırım geliyor;

- Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, Türkiye'de üretim yapmak için başvurularını tamamladı.Şirketin Türkiye temsilcisi ATMO Group'tan yapılan açıklamaya göre, SWM Motor, 2023 yılı sonunda giriş yaptığı Türkiye pazarını, global büyüme stratejisinin merkezlerinden biri olarak belirledi. Şirket, bu kapsamda Türkiye'de üretim yapmak için başvuruda bulundu. ATMO Group, üretim girişimiyle agresif büyümesini yeni bir seviyeye taşıdı. Son dönem ekonomi alanında yaşanan olumlu gelişmelerin bu tür haber akışlarının daha çok görülmesini sağlayacağını düşünüyoruz.
- Bu hafta içeride perakende satışlar verisi önemle beklenirken, özellikle ekonomide ki soğumanın boyutları tartışılmaya devam edilecek. Yine vergi artışlarına dair gelişmeler hafta boyu izlenmeye devam edilecektir. İçeride Suriye özelinde gerçekleşecek siyasi gelişmelerinde piyasalar nezdinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.
- Euro 2024 çeyrek finalinde üstün performanslarına rağmen kaybeden ve turnuvaya veda eden millilerimizi de ayrıca tebrik ediyoruz.  Yaşattıkları heyecan ve gurur ger şeyin üzerindeydi. Tebrikler Milli Takım...     

GÜNDEM;
- Fransa seçim sonuçlarına dair piyasa yansımaları

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Geçtiğimiz haftayı sert satışla başlayan ancak salıdan itibaren tekrar toparlanan hisse senedi piyasası cuma günü pozitif serisini dördüncü gününe taşırken özellikle 11 bin seviyesine doğru yeni bir ivmelenme yakalamaya çalıştı. Haftanın son günü endekste alıcılı eğilim halim olurken piyasa 11 bin seviyesine yakın gelen satışlarında etkisi ile hız kesti ve günü 0.19% luk değer kaybıyla 10.851,78 puan seviyesinde tamamladı. Bankacılık ve otomotiv tarafında ki satışlar endeksi aşağı yönde baskılarken, gıda perakende ve madencilik hisselerinde alıcılı bir seyir hakimdi. Piyasada genel olarak haftanın son günü dengeli bir görünüm hakimdi diyebiliriz. Endeksin bugün geçen haftaki kapanışına paralel dengeli bir başlangıç yaparak yeni haftaya start vermesini bekliyoruz. Piyasa günlük periyotta dengeli bir seyir izlerken, çift yönlü hamlelerle gün boyu yön arayışını sürdürecektir. Endeksin günlük kapanışını yine mevcut açılış seviyelerine yakın dengeli gerçekleştirmesini bekliyoruz.       

Dirençler; 10.900 - 11.000 - 11.088 - 11.250  

Destekler; 10.750 - 10.600 - 10.500 - 10.300

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

• (CANTE)- Çan2 Termik A.Ş: Bedelsiz iç kaynaklardan %646,175 oranında sermaye artırıyor.

•THYAO- Türk Hava Yolları: IAE ile satın alma ve bakım anlaşmalarının revize edilerek şirketin oluşan zararlarının tazmin edilmesine yönelik uzlaşmaya vardığı açıklandı.

• (ORGE)- Orge Enerji Elektrik: İstanbul Havalimanı MRO Tesisleri Hangar A-B Projesine ilişkin sözleşme imzaladı.

• MIATK – MİŞirketin iştiraki Tripy Mobility ile Futuro Perfecto arasında Danışmanlık ve Proje İş Birliği Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

• (ASELS)-Aselsan: TC Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Elektronik Harp Sistemlerine yönelik toplam bedeli 109.700.953,- ABD Doları tutarında bir sözleşme imzaladı.

• (EGPRO)- Ege Profil: İç kaynaklardan bedelsiz %572,99 oranında sermaye arttırımı kararı aldı.

Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:

-08.07.2024: ATAKP, DOHOL, ERBOS, MERIT, TABGD

-09.07.2024: BURCE, KMPUR

-10.07.2024: PAGYO







BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Ağustos vadeli kontrat, cuma günü güne kısmen alıcılı başlasa da Amerika tarafında majör verilerin beklentinin üzerinde gelmesiyle sert düşüşler kaydederek haftayı satıcılı kapattı. Endeksin bugün kısmen tepkili başlamasını ve gün içinde alım yönlü potansiyelini arttırmaya çalışarak pozitif bir görünümlü kapanış gerçekleştirmesini bekliyoruz. Özellikle 12700 - 12750 yakın direnç seviyelerinin aşılması ile 13 bin hedeflenmektedir. Olası kırılma ile düşüşün devam etmesiyle 12450 - 12413 seviyelerine doğru geri çekilmeler görülebilir.

Destek:12500 - 12450 - 12413 - 12400

Direnç:12700 - 12750 - 12880 - 13000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Temmuz vadeli kontrat cuma günü güne alıcılı bir başlangıç yaparak 33,60 seviyelerinde alıcı bulsada gün içinde tutunamadı ve açılışının (33,52) hemen altında 33,51 seviyesinde kapanışını gerçekleştirdi. Kontratın yeni haftaya yatay bir görünümle 33,60 direncine tekrar bir yükseliş kaydetmesini ve günlük kapanışını da bu seviyeye yakın gerçekleştirmesini bekliyoruz.

Destek: 33,43 - 33,39 - 33,36 - 33,30 - 33,20

Direnç: 33,55 - 33,60 - 33,62 - 33,65 - 33,70

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Geçtiğimiz cuma ABD tarımdışı istihdam verisine odaklı fiyatlamalar eşliğinde kapanış gerçekleştiren S&P500 endeksi günü hafif pozitif tamamlarken, yeni zirve konusunda çokta iştahlı davranmadı. Piyasa özellikle manşet tarafında gelen beklenti üzeri veri ile kısmen satıcılı bir görünüme de bürünürken, diğer alt kalemlerde ki sonuçlar piyasanın tekrar toparlanmasına neden oldu. Yeni hafta başlangıcında endeksin dengeli bir görünümde vadeli tarafta fiyatlamalarını sürdürdüğünü görüyoruz. Bu etki ile bugün endeksteki dengeli görünümün gün boyu devam etmesi beklenebilir. Piyasa çift yönlü fiyatlamalar eşliğinde yön ararken, gün sonu kapanışını yine açılış seviyesine yakın tamamlayacaktır.      

DİRENÇ; 5.630 - 5.680 - 5.750 - 5.850 - 6.000  

DESTEK;  5.580 - 5.520 - 5.460 - 5.320 - 5.200   


NASDAQ; Cuma istihdam verisine paralel fiyatlamaların etkili olduğu günde endeks çift yönlü dalgalanma yaparken, günlük kapanışını ise yine günün yükseğine yakın tamamladı. Endeks yeni hafta başlangıcını sakin ve dengeli bir görünümde gerçekleştirmiş görünüyor. Endeksteki bu görünümün gün boyu sürmesini bekliyoruz. Çift yönlü fiyatlamaların hakim olacağı günde endeks gün sonu kapanışını da yine mevcut açılış seviyesine yakın gerçekleştirecektir.  

DİRENÇ; 20.600 - 20.750 - 20.850 - 21.000

DESTEK; 20.500 - 20.350 - 20.200 - 20.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (TSLA)-Tesla: küresel satışları 2. çeyrekte %4,8 düşüş gösterdi ancak analist beklentilerini aşarak hisselerini %10 artırdı.

• (NVDA)-Nvidia: Fransız düzenleyiciler, rekabete aykırı uygulamalarla suçlamayı planlıyor.

• (APPL)- Apple: yeni bir anlaşmanın parçası olarak OpenAI'nin yönetim kurulunda gözlemci rolü kazanacak ve (MSFT) ile aynı hizaya gelecek.

• National Amusements, (PARA) kontrol hisselerini Skydance Media'ya 1,75 milyar dolara satmayı kabul etti.

•(META)- Meta, kullanıcılarını reklamsız abonelik için seçim yapmak zorunda bırakarak rekabet yasağını ihlal etti. küresel gelirinin %20'sine varan para cezalarıyla karşı karşıya.

•(HMC)- Honda Motor: Dört büyük Japon sigorta şirketi, çapraz hisseleri çözmeye yönelik daha geniş bir eğilimin parçası olarak) hisselerinde yaklaşık 3.1 milyar dolar satmayı planlıyor.

•(TSLA)- Tesla, Çin yapımı elektrikli araç satışlarındaki bir önceki yıla göre %24,2 düşüşle rakipleri karşısındaki düşüşünü sürdürdü.

•(PARA)- Paramount Global, yayın hizmetini Warner Bros Discovery'nin (WBD) Max'iyle birleştirmek için görüşmeler yapıyor. Böylece güçlü rakipleriyle rekabetini canlandırmayı düşünüyor.

•(SBUX)- Starbucks, Müşteri memnuniyetini ve verimliliğini arttıracak yeni sipariş sistemi uygulamaya başladı.

Bu Haftanın Halka Arzları:

(EHGO)- Eshallgo Inc: Çinli bir ofis ekipmanı perakendecisi.
(EURK)- Eureka Acquisition Corp: açık çek şirketi.

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; İstihdam verisi sonrası cuma günü hızlı toparlanan parite birazda Fransa seçim sonuçlarına dair beklentilerin olumluya dönmesi ile güçlü bir görünümde haftayı tamamladı. Dolarda ki değer kaybının da etkisinin olduğu kapanışta parite 1.080 üzerinde ivmelenirken, yeni hafta başlangıcında ise bir miktar hız kesmiş görünüyor. Fransa seçimlerinde birinci turun galibi aşırı sağın üçüncü sıraya düşmesi ve bu seferde aşırı solun birinciliğe sıçraması bir miktar kafa karışıklığına da yol açıyor diyebiliriz. Rekor katılımın olduğu ikinci tur seçimlerine dair sonuçların hafta boyu parite fiyatlamaları üzerinde etkisi olması beklenmelidir. Parite bugün 1.080 üzerinde dengeli bir görünümde günlük fiyatlamalarını sürdürürken, çift yönlü denemeler ile mevcut potansiyelini korumaya çalışacaktır. Paritenin gün sonu kapanışını da yine açılış seviyesine yakın gerçekleştirmesini bekliyoruz.     

Dirençler; 1.0840 - 1.0870 - 1.0900 - 1.0940 - 1.1000  

Destekler; 1.0800 - 1.0770 - 1.0746 - 1.0700 - 1.0680 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Cuma istihdam verisi sonrası bir miktar pozitif yönlü fiyatlamalarını artıran altın, diğer taraftan birazda ABD seçimlerine dair endişelerin ön planda olması ile yukarı yönlü tırmanışını sertleştirirken, haftayı da 2400 seviyesine yakın tamamladı. Zayıf dolar etkisi ile güçlenen alımların yeni hafta başlangıcında bir miktar hız kestiğini görüyoruz.  Altın bugün bir miktar gerileyerek yakın alt destek kademelerini çalıştırabilir. 2400 - 2350 bandında yatay seyrini sürdürmesini beklediğimiz altının gün sonu kapanışını da yine açılış seviyesine yakın ve bir miktar negatif olarak gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.   

Dirençler; 2400 - 2430 - 2450 - 2500

Destekler; 2350 - 2330 - 2300 - 2280  


GÜMÜŞ; Cuma günlük gelişmelere odaklı fiyatlamalarını ön plana çıkartan gümüş özellikle jeopolitik risklerinde değerli metaller üzerinden fiyatlandığı günde sert sıçrama yaparak haftayı tamamladı. Gümüşteki teknik güçlenme ve zayıf dolar etkisinin bir yansıması olarak gerçekleşen hamlenin yeni hafta başlangıcında etkisini sürdüremediğini görüyoruz. Bu etki ile gümüş bir miktar geri çekilerek yakın desteklerini çalıştıracaktır. Piyasa desteklerinden alacağı güçle yukarı yönlü potansiyelini korurken, gün sonu kapanışını da yine açılış seviyesine yakın gerçekleştirecektir.     

Dirençler; 31.50 - 32.50 - 33.00 - 35.00

Destekler; 30.00 - 29.60 - 29.20 - 28.50

Ücretsiz Deneme Hesabı