Günlük Analiz 10-06-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD'de istihdam piyasası güçlü, piyasalar bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı;
 
- Son dönem gelen veri akışının ABD ekonomisine dair soğuma belirtileri göstermesi ile piyasalarda FED faiz indirim sürecine dair beklentilerin tekrar güçlendiğine şahit olmuştuk. Tabi bu durum özellikle hisse senetlerinde yeni rekorların görülmesine neden olurken dolar cephesinde de hızlı değer kaybı geçtiğimiz hafta ön plana çıkmıştı. Evdeki hesap çok çarşıya uymazken ABD istihdam verisi cuma günü beklentilerin aksine sürpriz bir şekilde daha güçlü bir iş piyasasının olduğunu bize gösterdi. Manşette veri güçlü gelirken, yıllık ücret artışlarında ki ivmelenme de ister istemez piyasalarda satışları ön plana çıkartmış oldu. 
- Veri sonrası piyasa 2024 yılı için beklediği 50 baz puanlık faiz indirim oranını 36 baz puana çekerken, ilk faiz indirim beklentisini de eylül ayından kasım ayına doğru güncellemiş oldu. ABD hisse senedi piyasaları ise veri sonrası sert geri çekilirken, sonrasında alımlar ile kısmen dengelenerek halen ümitvar olmayı sürdürdü diyebiliriz. ABD 10 yıllıkları 15 baz puanlık artışla %4,45 seviyesine yükselirken, dolar endeksi sert sıçrayarak bir kez daha 105 seviyesi üzerine çıktı. Güçlenen dolar karşısında diğer para birimleri ve değerli metaller sert kayıplar ile haftayı tamamladı. 
- Bir diğer kritik gelişme de son dönem seçimlerinde genelde sağda ki yükselişin tüm global ölçekte devam etmesi. AB parlamento seçimlerinde de sağ siyasette ki yükseliş dikkat çekerken, Fransa'da erken seçim kararı alınması ile siyaset gündeminin global tarafta piyasaları etkilemeye devam edeceği görülüyor. 
- Yeni hafta başlangıcında gelen piyasa fiyatlamalarında sakinlik ön plana çıkarken bu hafta piyasaların gözü çarşamba günü gelecek Mayıs ayı ABD TÜFE verisinde olacaktır. Aynı gün FOMC kararlarını karşılayacak olan piyasalar çarşamba günü yaşanacak gelişmeler ışığında yön tayin edecektir. 

İçeride piyasa fiyatlamaları yurt dışına paralel şekilleniyor;
    
- İçeride geçtiğimiz hafta gelen veriler yabancı iştahında bir miktar gerileme olduğunu göstermişti. Bu durum içeriden çok dış gelişmelere paralel şekillendiğini bize gösteriyor. Özellikle küresel tarafta ABD istihdam verisi sonrası gelen satışlar ve küresel çapta seçim sonuçlarının özellikle gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı oluşturması içeride ki fiyatlamaları da etkiliyor. Bu bağlamda hisse senedi tarafında son üç haftalık periyotta düşüşün 9% luk değer kaybına neden olduğunu görüyoruz. Uzun zaman sonra ani sıçrama gösteren kur cephesinde ise sonrasında tekrar sakinlik görülürken, piyasaların yurt dışına duyarlılığının arttığını söyleyebiliriz.
- Bu bağlamda bu hafta yine ABD kaynaklı gelişmeler ve dünya siyasetine dair piyasalar üzerinde ki etkilenmelerin içeride ki fiyatlamaları da etkileyeceğini düşünüyoruz.    

GÜNDEM;
- AB parlamento seçim sonuçlarının piyasaları etkileri
- TR işsizlik oranları
- ABD enflasyon beklentileri

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Üç hafta önce görülen 11.088 zirvesinin ardından başlayan geri çekilmenin geçtiğimiz hafta da devam etmesi ile Bıst-100 endeksi üç haftalık periyotta yaklaşık 9% luk düşüş gerçekleştirmiş oldu. Cuma günü alımların zayıf olması ile gelen tepkilerin etkisi az olurken piyasa neredeyse gün boyu satıcılı eğilimini sürdürdü ve günü 1.37% lik düşüşle 10.138,97 puan seviyesinden günün ve haftanın en düşüğüne yakın tamamladı. Haftanın son günü endeksin düşüşünde özellikle bankacılık, holding, demir-çelik, perakende ve elektrik gibi sektörlerin etkili olduğu görüldü Piyasa yeni hafta başlangıcında da baskılanmaya devam ederken özellikle aşağıda 10 bin ve 9860 kademelerinin sırasıyla test edilmesi muhtemel görünüyor. Piyasa bu kademelerde dengelenirken gelen tepki alımları ile tekrar yönünü yukarı çevirmeye çalışacaktır. 11 bin seviyelerinden başlayan düzeltme eğiliminin yine 10 bin kademelerinde hız kesmesini ve hatta sonlanmasını bekliyoruz. Piyasa 10 bin seviyesi üzerinde dengelenirken, günlük kapanışın da tepki alımlarının etkisinin artması ile pozitif tarafta gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Baskının artması ve 10.000 - 9860 kademelerinin kırılması durumunda ise genel trend görünümünde bozulma olurken aşağıda piyasanın düşüşünün 9 bin - 8.500 bandına kadar genişlemesi beklenmelidir. Şimdilik bu ihtimali zayıf gördüğümüzü de not olarak ekleyelim.           

Dirençler; 10.350 - 10.500 - 10.750 - 11.000 

Destekler; 10.100 - 10.000 - 9850 - 9600 

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

-(THY)- Türk Hava Yolları: icra ettiği tüm sürdürülebilirlik çalışmalarını tek bir çatıda birleştirdiği 'Tomorrow On-Board' markasını 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde tanıttı.

-(SAHOL)- Sabancı Holding: ilk çeyrekte yaklaşık 15 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirirken, dinamik stratejik portföy stratejik adımlar atmayı sürdürdü.

-(KONTR)- Kontrolmatik Tek.: 27.496.060,00$ yurt dışından Mühendislik Anonim Şirketi Magyarorzagi 132kV Mobil Şalt sahası projesi için anlaşıldı.

- KCHOL: Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına yönelik ön görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi.

-IZINV: SPK toplam satış tutarı 103 milyon 986 bin 306 lira karşılığı payların ihraç edilmesine onay verdi.

-VERUS: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ata Elektrik Enerjisi’nin sermayesinin 26,5 milyon TL’den 41 milyon TL’ye yükseltilmesinin tescil edildiği açıklandı.

-VAKFN: İsmail Ege tarafından 207.541 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

-HOROZ: Şirket payları 7 Haziran'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

-ICUGS: Şirketin Plodsi Finansal Teknolojiler ile azınlık payı satın alarak yatırım yapmak amaçlı gizlilik sözleşmesi imzaladığı açıklandı.



BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Haziran vade kontrat cuma gününe alıcılı seyirde başlarken günü -171,75 puanlık düşüş ile 11.331,50 seviyesinde tamamladı. Yeni hafta başlangıcında da satıcılı eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Bu etki ile vadeli kontrat sırasıyla 11.130 - 11.000 seviyelerini aşağı yönde zorlarken olası sarkmalara rağmen bu kademelerde dengelenmesi ve kısa tepkilerle tekrar yönünü yukarı çevirmeye çalışması beklenmektedir. Piyasa günün devamında ise tepki alımlarının etkisi ile 10.300 seviyesi üzerinde günü pozitif tarafta tamamlayacaktır. . 

Dirençler: 11.400- 11.500- 11.750 - 11.900

Destekler: 11.250 - 11.130 - 11.000 - 10.750


DOLAR/TL YAKIN VADE; Haziran vade kontrat cuma günüde satıcılı eğiliminin devam etmesine rağmen gün içerisinde gelen tepki alımları ile 0,02'lik farkla 32,93 seviyesinde günü tamamladı. Piyasa da bugünde TL lehine fiyatlamaların öne çıkması, baskılanmayla satıcılı seyrinin devam etmesini ve 32,80 seviyelerinde kapanışını gerçekleşmesini bekliyoruz.  

DİRENÇLER; 33.00 - 33.30 - 33.50 - 33.80 

Pivot; 33.00 

DESTEKLER; 32.80 - 32.50 - 32.30 - 32.00

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Cuma ABD istihdam verisinin beklentilere göre daha iyi bir performans ortaya koyması ile hisse senetlerinde tekrar satışların ön plana çıktığını gördük. Haftanın son günü etkili olan satışlar ile gerileyen endeks seans sonuna doğru gelen alımlarla tekrar toparlanırken günü de hafif ekside negatif tamamlamış oldu. Yeni hafta başlangıcında kısmen dengeli ve alıcılı bir görünümde fiyatlamaların etkili olduğu endekste mevcut kademelerde piyasanın dengelenmesini ve yatay görünümünü gün boyu korumasını bekliyoruz. Endeks kritik FED toplantısının olacağı ve enflasyon verisinin geleceği hafta başlangıcında daha sakin ve yatay piyasa hareketleri ile günü tamamlayacaktır.      

DİRENÇ;  - 5400 - 5430 - 5450 - 5500 

DESTEK;  5330 - 5250 - 5230 - 5200  


NASDAQ; Geçtiğimiz hafta boyunca alıcılı eğilimde 19 bin üzeri yeni zirve çalıştıran teknoloji tarafında cuma günü gelen ABD istihdam verisinin beklenti üzeri performans göstermesi ile piyasa tekrar yönünü aşağı çevirerek geri çekildi. Gün sonuna doğru tekrar toparlanan endeks günü hafif ekside ancak yine de 19 bin puan üzerinde tamamladı.Kritik hafta başlangıcında endeksin vadeli tarafta hafif alıcılı bir görünümde başlangıç yaptığını görüyoruz. Piyasa FED toplantısı ve enflasyon verisinin geleceği hafta başlangıcında kısmen alıcılı ve sakin bir görünümde gün boyu fiyatlamalarını sürdürecek, günlük kapanışını da mevcut kademelerinde pozitif tamamlayacaktır.         

DİRENÇ;   19.155 - 19.250 - 19.500 - 19.750 - 20.000  

Pivot; 19.000

DESTEK;  19.000 - 18.780 - 18.690 - 18.300 - 18.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (NVDA)-Nvidia: ), Apple'ı geride bırakarak 3,01T $ piyasa değeri ile dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Şirketin hisse senedi fiyatı, 7 Haziran'da planlanan hisse bölünmesi ile hisse başına 1.220 $'ın üzerinde.
• (NVDA)- Nvidia, Microsoft (MSFT) ve OpenAI soruşturmalarını yapay zeka sektöründeki hakimiyetlerine odaklanarak bölmek için anlaştı. (Yellen, az sayıda şirkete aşırı bağımlılık ve potansiyel olarak yanlı sonuçlar nedeniyle yapay zekanın finansal sistem için önemli riskler oluşturduğu konusunda uyardı.)
• (BA)-Boeing: . Starliner, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek üzere Florida Cape Canaveral'dan fırlatıldı.
• (WMT)-Walmart: çalışanlarına 1000$’a kadar ikramiye programı açıkladı.
• (HBI)- HanesBrands: spor giyim markası Champion'ı Authentic Brands Group'a 1,2 milyar dolara satıyor. Hisseler piyasa öncesi işlemlerde %15'in üzerinde yükseldi.
• (ACHR)-Archer Aviation: Elektrikli uçak-taksi üreticisi önemli bir yolcu taşıma sertifikasını aldı. United Airlines (UAL) Archer'ın birkaç uçağını satın almayı planlıyor.
• (CRM)-Salesforce: 4 milyar dolarlık Birleşik Krallık yatırımının bir parçası olarak Londra'da bir yapay zeka merkezi açacak.

Bu Haftanın Halka Arzları:
07.06.2024 (WAY)- Waystar Holding Corp. ve yıllık %21,83 gelir artışı ile bir sağlık hizmetleri ödeme yazılımı sağlayıcısı.
07.06.2024(RAY)-: Rapport Therapeutics, klinik aşamalı bir biyofarma şirketi.



NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisinin güçlü performansı dolarda sert toparlanmaya neden olurken, parite de ise hızlı bir düşüş etkisi ile piyasanın 1.080 seviyesine doğru sert geri çekilmesine ve haftayı bu seviyeye yakın tamamlamasına neden oldu. Yeni hafta başlangıcında 1.080 altında satıcılı seyrini derinleştiren paritede bugün daha alt kademelerin görülmesi ile düşük bir seyrin devamı beklenmelidir. Özellikle 1.073 - 1.070 kademeleri aşağı yönde baskılanırken sonrasında gelen tepki alımları ile parite 1.075 kademesi üzerinde dengelenerek günü tamamlayacaktır.  

Dirençler; 1.0787 - 1.0800 - 1.0840 - 1.0870 - 1.0900

Destekler; 1.0750 - 1.0730 - 1.0700 - 1.0670 - 1.0650

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN; Ons altın cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından satış baskısının ön plana çıkması ile kritik 2300 ons seviyesinde baskılandı ve günü de bu kademenin hemen altında tamamladı. Güçlü dolar etkisi ile altında ki geri çekilmenin kritik 2300 kademesinde şimdilik hız kestiğini görüyoruz. Gelecek tepkiler cılız kalırken piyasa günlük periyotta negatif fiyatlamalarını sürdürecek ve daha altta ki yakın desteklerini de test edebilecektir. Bu yönlü fiyatlamalarda özellikle günlük kapanışta 2300 altı baskılanmalar teknik açıdan görünümün daha da bozulmasına sebebiyet verebilir. Ancak FED ve enflasyon verisi öncesi piyasanın baskılanmalara rağmen 2300 kademesi çevresinde dengeli görünümünü koruyarak günü tamamlamasını bekliyoruz.    

Dirençler; 2330 - 2350 - 2380 - 2400 

Pivot; 2300

Destekler;  2280 - 2250 - 2230 - 2200 


GÜMÜŞ; Cuma istihdam verisi sonrası dolarda ki sert güçlenme gümüş tarafında da satışların etkisini artırmasına ve piyasanın 30 ons altında baskılanarak günü ve haftayı tamamlamasına neden oldu. Yeni hafta başlangıcında gümüşün 29 ons seviyesine yakın dengelenerek tepki vermeye çalıştığını görüyoruz. Piyasa kritik FED ve enflasyon verisi haftasının ilk gününde daha sakin ve kısmen tepkisel bir fiyatlama eğiliminde çift yönlü hareket edecektir. Özellikle 30 ons seviyesine yakın piyasanın tepki vererek günü tamamlamasını bekliyoruz.       

Dirençler; 30.00 - 30.50 - 31.20 - 32.00 - 32.50 

Pivot; 30.00 

Destekler; 29.00 - 28.60 - 28.00 - 27.50 

Ücretsiz Deneme Hesabı